KONSERT: Thåström, Bråvalla Festivalen, 20130629

Mannen, myten, ikonen Joakim ”Pimme” Thåström kom, sågs och segrade och blev lördagens höjdpunkt på Bråvalla Festivalen. Men det kunde faktiskt blivit ännu bättre.

En av de absolut bästa konserter jag sett någonsin var när Thåströms turné med albumet ”Skebokvarnsvägen 209” nådde just Norrköping 2005. Förutom det sedvanliga larmet framfördes en hel del avskalat och naket material från den då aktuella skivan som jag håller som en av Sveriges bästa genom tiderna. Det lät rätt annorlunda mot de tidigare soloskivorna och var fullständigt lysande! Tyvärr fick vi bara höra ”Fan, fan, fan” från den skivan under Bråvallaspelningen vilket var riktigt synd.

Det är mörkt, regnigt och kallt när Thåström med band något försenade äntrar scenen på lördagskvällen. Vädret är dock väldigt passande till musiken och framträdandet som är allt annat än muntert. Genom att ursinnigt banka med en stålfjäder drar han igång ”Djävulen och jag” från solodebuten. Bandet med gitarristen Pelle Ossler i spetsen skramlar, slamrar, gnisslar och frustar och ”Pimme” själv sjunger lika fantastiskt som alltid. Thåström live tillhör det absoluta toppskiktet en svensk musikscen kan erbjuda, kanske t o m bäst av alla en bra kväll. Scennärvaron är fullständig och med en manisk blick, patenterad skuggboxning och dubbelvikt kropp över mikrofonen är det svart bälte i rockposer – underbart! Det märks verkligen att både han och bandet är taggade och spelsugna i denna enda spelning för året. Vi får höra en hel del från de två senaste soloplattorna där en kolsvart och tillika magisk ”Kort biografi med litet testamente” tillhör favoriterna.

Thåström, som brukar kallas Sverige enda rockstjärna, brukar väldigt sällan sprida gamla Ebba Grön-dängor omkring sig men några Imperiet-låtar letar sig allt som oftast in i repertoaren. Ikväll får vi endast ”Rock’n’roll e död” och det tillsammans med avsaknaden av några fler avskalade låtar från ”Skebokvarnsvägen 209” gör att fullpoängaren uteblir. Hade varit fantastiskt att få höra ”Du ska va president”, ”Var e vargen?”, ”Söndagmåndagssång” och ”Om Black Jim” för att nämna några. Dock får vi en kanske något oväntad ”Die mauer” som sista extranummer, men den vitklädde Thåström ensam på scen med akustisk gitarr. Ett bättre sätt att sätta punkt för framträdandena på Bråvallas Green Stage är svårt att tänka sig.

| Thåström Official|Thåström Facebook |

EVENT: Thåström
ARENA: Green Stage, Bråvallafestivalen, Norrköping
DATUM: 2013-06-29
BETYG: 8/10
BÄST: ”Kort biografi med litet testamente” är otäckt bra liksom Thåströms scennärvaro.
SÄMST: Vädret
FRÅGA: När ger han sig ut på turné igen?
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)

LÅTLISTA:
Brunkebergsnoiseintro
Djävulen o jag
Axel Landquist Park
Kärlek är för dom
Från himlen sänt
Beväpna dig med vingar
Fanfanfan
Nere på maskinisten
Höghussång
…Ingen neråtsång
Rock'n'Roll e död (Imperiet)
Kort biografi med litet testamente
St Ana katedral
Miss Huddinge -72
Samarkanda
Aldrig nånsin komma ner
Die Mauer (Ebba Grön)

Se hela bildserien här:

Relaterade artiklar