KONSERT: Ulf Lundell – Cirkus, Stockholm – 20130731

Har alltid rankat Uffes höst/vinter-spelningar högre än sommarspelningarna. Jag gillar mörkret, intimiteten och överrakningsmomenten som oftast infinner sig inomhus, utomhus blir det ibland lite för mycket allsångshits och picknick på gräsmattan. Så därför blir det lite speciellt med en sommarspelning på intima Cirkus i Stockholm, normalt sett brukar dessa ske på Skansen.

Efter att ha tittat på spellistan från tisdagens Cirkusspelning var jag lätt skeptisk då den innehöll för lite dynamik och en del direkt svaga låtar som Botten upp. Men Lundell gör väldigt sällan två likadana spelningar två dagar i rad.
Sin vana trogen går Uffe med band på punktligt kl 19.30 och inleder med en inspirerande Stockholm City. Rockikonen har sina omtalade shorts på sig och jag vet inte vad det är med Lundell och byxor för så fort han har något annat än jeans så blir det skriverier, minns speciellt "Chinos-incidenten" under Unplugged-turnén 2008.

Sedan följer en ny outgiven låt "När vi var kungar" som förhoppningsvis dyker på nästa platta. Det tar 45 min utan att Lundell säger ett ord men vilka 45 min! De första 9 låtarna är Uffetuff som allra bäst med blytunga versioner av "Bente" och "Kitsch" som absoluta höjdpunkter. När väl Lundell tar till orda är det med besked, ett lysande mellansnack om varför han lämnade Stockholm, som han kallar Hipster-City, och mysteriet varför 8 av 10 kvinnor alltid håller till vänster när man möter dem på gatan. Den gamle estradören glimrar till i ytterligare två längre mellansnack som bl a tar upp valet, Ernst Kirchsteiger (som han hatar för att han är så duktig och ger komplex), Lotta på Skansen och om varför det skall vara ståplats och inte stolar på Cirkus. När Lundell går lös i dessa monologer är han Sverigebäst och hur en del kan beskylla gubben för att inte ha någon humor är en gåta.

Mittenpartiet på konserten är lite svagare med skrammelrock i form av Omaha, Idiot City och Rent förbannat. Dock ger nya luftiga "63 i november" välbehövlig dynamik. Om de nya låtarna kommer på nästa skiva så lovar det gott!

Slutspurten innebär gasen i botten med "Öppen väg, öppen bil" från lysande skivan "Högtryck", en omarrangerad "Folket bygger landet" med riktigt vasst gitarriff av Barken och "Oh la la la" med ett reggeaparti. Under tidigare spelade men aldrig utgivna "Hem med dej" (som Lundell själv kallar för en fånig låt) görs bandpresentation i form av en amerikansk bil där varje medlem jämförs med en bildel. En magnifik "Hon gör mig galen" med obligatorisk allsång blir första extranummer följt av Chans och Gott att leva. Sedan går bandet av scenen igen men då ljuset i taket inte tänts lär det blir extra extranummer…

Bandet kommer på igen och Uffe börjar berätta om sitt avsked igen (för vilken gång i ordningen har vi hört detta?!) inför några bekanta pianotoner. Jag tror knappt det är sant när han inleder med "Nu står stolarna tomma, alla människor har gått hem…". "Två blåa ögon" är en av Lundells absolut vackraste stunder och den perfekta avslutningslåten på en konsert. Den har endast givits ut på samlingsboxen "Livslinjen" och spelas väldigt sällan live. Nog för att den är mer än lovligt lik Jacksons Brownes "The load out" men det är likväl en helt fantastisk låt och att få den som avslutning ikväll var lika glädjande som oväntat.

Detta var nog en av de absolut bästa sommarspelningar jag sett med Lundell, om det berodde på spelplatsen eller inte låter jag vara osagt.

Event: Ulf Lundell med band
Arena: Cirkus Stockholm
Datum: 20130731
Betyg: 8/10
Bäst: "Två blåa ögon" är helt oerhörd och mellansnacket stundtals glimrande.
Sämst: Slammerlåtarna i mitten av konserten är inte sådär jättespännande.
Fråga: Kommer de nya låtarna på nästa skiva och när släpps den?
Skribent: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
Fotograf: Shora Ahmadi (sa@rockbladet.se

Låtlista:
Stockholm City
När vi var kungar
Är vi lyckliga nu
Tillsammans vi två
Kitsch
Snön faller (och vi med den)
Bente
Baby om morgonen
Evangeline
Omaha
Rent förbannat
Idiot city
63 i november
Om sommaren
Stort steg 
Öppen väg öppen bil
Folket som bygger landet
Hem med dej
Oh la la
Extra:
Hon gör mig galen
Chans
Gott att leva
Extra extra:
Två blåa ögon

Bandfakta: 
Ulf Lundell – sång, gitarr, munspel
Janne Bark – gitarr, mandolin
Jens Frithiof – gitarr
Surjo Benigh – bas
Marcus Olsson, klaviatur, blås
Tomas Hallonsten, klaviatur, blås
Andreas Dahlbäck – trummor

Diskografi:
1975 – Vargmåne

1976 – Törst
1977 – Natten hade varit mild och öm (live)
1978 – Nådens år
1979 – Ripp rapp
1980 – Längre inåt landet
1981 – Preskriberade romanser (samling)
1981 – Innan jag anfölls av indianerna (box)
1982 – Kär och galen
1984 – Sweethearts
1984 – 12 sånger
1985 – Den vassa eggen
1987 – Det goda livet
1988 – Evangeline
1989 – Utanför murarna
1991 – Livslinjen (box)
1993 – Måne över haväng
1993 – Maria kom tillbaka (live)
1994 – Xavante
1995 – Rebeller (samling)
1995 – Öppna landskap 75-95 (samling)
1995 – Slutna rum 75-95 (samling)
1996 – Bosnia
1996 – På andra sidan drömmarna
1997 – Män utan kvinnor
1998 – Slugger
1999 – Fanzine (delvis live)
1999 – Når jeg kysser havet (norsk samling)
2000 – I ett vinterland
2002 – Club Zebra
2003 – En eld ikväll
2004 – Ok baby ok
2005 – Högtryck
2005 – Lazarus
2006 – När jag kysser havet 75-84 (samling)
2006 – Danielas hus 84-94 (samling)
2006 – Venus och Juniper 95-05 (samling)
2007 – Under vulkanen (box)
2008 – Omaha
2010 – En öppen vinter
2011 – Roskilde Orange Stage (live)
2011 – Unplugged solo (live)
2012 – Rent förbannat 
 

|Hemsida| |Facebook| |Forum| |Fansida|

Relaterade artiklar