TELE2 ARENA: Invigning av en ny Rock-arena

Många har ställt sig frågan om Stockholm kommer kunna utnyttja två stora arenor. För ett år sedan stod staden helt utan någon tillräckligt stor arena att konkurera med Göteborgs "Nya Ullevi". Lördagen den 24/8 var det dags för Tele2 Arena att bli testad. Många har klagat på Friends Arena att den har flertalet svaga punkter när det kommer till konsertarrangemang. Håller nu Tele2 Arena måttet? Tre av Sveriges största artister, Kent, Lars Winnerbäck och Robyn, spelade på den officiella invigningen av Tele2 Arena och Rockbladet var på plats.

Då blev det dags att inviga den andra nya evenemangsarenan i Stockholm. Jämfört med den större Friends Arena i Solna så är det betydligt smidigare att ta sig till Tele2 Arena som man lyckats klämma in på samma område som både Globen, Hovet och Söderstadion. Det är kortare promenader till och från både buss och tunnelbana samt relativt gott om pubar och restauranger i området. Personligen tycker jag det är ett perfekt område att ha en evenemangsarena i.

Det har varit mycket kritik mot ljudet på såväl Friends Arena som när Gyllene Tider spelade på Tele2 Arena i somras. Jag har varit på både konserter och sportevenemang i Friends Arena och tycker väl egentligen inte att ljudet det var sämre än exempelvis Globen men det har klart betydelse var man sitter eller står i arenan. På denna invigning tog jag strategisk plats strax bredvid mixerbordet och där tycker jag det lät riktigt bra under både Winnerbäck och Kent. Det ska bli intressant att se vilken arena som lyckas kapa åt sig de största artisterna framöver. I rocksammanhang har vi under hösten bl a att se fram mot Black Sabbath på Friends Arena och Volbeat på Tele2 Arena.

LARS WINNERBÄCK

Linköpingssonen Lars Winnerbäck har gjort en resa från rödvinsdoftande vistrubadur, via bredbent Lundellrockare och irländsk folkmusikant till dysterkvist med stundtals Pimme-mörkt gitarrmangel som vi hörde på förra årets turné. En kommentar från mannen själv på Gröna Lunds stora scen för ganska exakt ett år sedan sammanfattade rätt bra hur det lät – ” – Jag vet att man är på Gröna Lund för att ha väldigt roligt och jag är ledsen att jag kommer hit med så mycket dystra sånger, men det är som det är.”

Jag gillar nog alla sidorna av Lasse och har sett honom ett tiotal gånger med olika bandkonstelationer genom åren men ensam med en akustisk gitarr på Göta Lejon 2004 var definitivt topnotch! Så inleder han även denna konsert och det borde varit en rejäl kontrast mot Robyn som spelade innan. Öppningslåten ”Vi åkte aldrig ut till havet” är från kommande skivsläppet ”Hosianna” som kommer i september och sedan smyger det fem man starka bandet in på scenen och går lös i ”Dunkla rum” och ännu en än så länge outgiven låt i ”Gå med mig vart jag går”. Det jag gillar med detta band, som bl a består av några medlemmar från insomnade Hellacopters, är att det tillsätter lite extra tyngd och svärta vilket ger en del rätt annorlunda, men kanske inte alltid bättre, versioner av låtarna.

Ljusshowen är riktigt maffig, ljudet bra där jag står och Winnerbäck och co gör allt för att fylla ut arenarock-kostymen även om Lasse själv stundtals ser lite vilsen ut inför sin, enligt egen utsago, kanske största publik någonsin (ca 40.000).

Förutom de nya låtarna så var det rätt väntade låtval i spellistan och med endast 1 timmes speltid blir det lite fjuttigt. Men jag ser verkligen fram emot höstturnén då de kan ta ut svängarna lite mer i uppåt 2 timmarskonserter.

Event: Lars Winnerbäck
Arena: Tele2 Arena, Stockholm
Datum: 24/8-2013
Betyg: 7/10
Bäst: Söndermarken är alltid fantastisk live.
Sämst: Alldeles för kort speltid.

 

KOLLA IN ALLA BILDER

 

LÅTLISTA
Vi åkte aldrig ut till havet
Dunkla Rum
Gå med mig vart jag går
Dom tomma stegen
Elden
Åt samma håll
Ett sällsynt exemplar
Söndermarken
Elegi

The YouTube ID of <span style="font-size: 13px">LYhAPz1zQE0 is invalid.

 

KENT

Eskilstunas stolthet och av många ansedda som Sveriges största band fick den stora äran att avsluta invigningen på Tele2 Arena. Har ofta fått höra hur fantastiskt bra liveband Kent är så det var verkligen på tiden att kolla in om detta stämde.

Det verkar vara en rejält taggad kvartett som inleder årets enda konsert magnifikt med ”999” från senaste skivan och de visar direkt att de är det optimala arenarockbandet. Ljudmattan är riktigt fläskig och ljusshowen om möjligt ännu vassare än under Winnerbäck.

Låtlistan känns perfekt för denna typ av kortare ”evenemangskonsert” med mestadels kända hits och vi får bl a ”Utan dina andetag”, ”747” och ”Musik Non Stop” i köttiga versioner som smiskar skivspåren rejält på fingrarna. Jag imponeras av hur tight, kraftfull och proffsigt de låter konserten igenom samt den enorma publikresponsen där alla runtomkring verkar kunna varenda textrad utantill. Nog för att Lars Winnerbäck också har fanatiska fans men just ikväll låg han faktiskt i lä.

Som extranummer får vi höra senaste singeln ”Ingen kunde röra oss” (som släpptes på nyårsafton 2012 till förmån för ROKS – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) live för första gången någonsin och den numera obligatoriska avslutningen ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)”. Jocke Berg meddelande till publikens stora jubel att de skall börja repa igen under hösten och i december börjar inspelningen av nästa album som kommer släppas under 2014. Kent förvaltade verkligen sin timme på bästa sätt och jag fick onekligen mersmak av att se dem live igen. De som lovordat Kent som liveakt hade rätt!

Event: Kent
Arena: Tele2 Arena, Stockholm
Datum: 24/8-2013
Betyg: 8/10
Bäst: Kul att få vara med om världspremiären av ”Ingen kunde röra oss”
Sämst: Hade precis som Winnerbäck gärna fått spela längre.

KOLLA IN ALLA BILDER

 

LÅTLISTA:

999
Ingenting
Utan dina andetag
Musik Non Stop
Petroleum
Jag ser dig
Sjukhus
747
Extra:
Ingen kunde röra oss
Mannen i den vita hatten (16 år senare)

 

Bandfakta – Kent:

Joakim Berg – sång och gitarr
Martin Sköld – bas
Sami Sirviö – gitarr
Markus Mustonen – trummor

 

 

UTDRAG FRÅN LIVERAPPORTEN


Tele2 Arena: Först ut i programmet Robyn. Kavalkad av både nya o gamla hits. Ljudet på ståplats är bra.


TELE2 ARENA: Mr Winnerbäcks toner fyller arenan, som nu är riktigt välfylld. Känns som ackustiken och ljudet är bättre än på Friends.


TELE2 ARENA: Avslutande akten Kent skalderar ut "999 saker man inte skulle ha gjort". Det skriks rejält i lokalen. 

 

KOLLA IN ALLA BILDER PÅ ROBYN

 

Skribent: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
Fotograf: Micke Andersson (ma@rockbladet.se)
Liverapportör: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar