Krönika: Bilder och tankar – Väsby Rock Festival

Det har nu gått några få dagar sen Väsby Rock Festival 2013 drog igång och körde en heldag med Rock'n'Roll, sol, öl, fest och mängder med underbara människor. Och vilken dunderfest det skulle visa sig vara. Säger bara en sak, ni som inte kom dit, ni missade verkligen en helt fantastisk festival!

Lördag morgon kliver jag upp och laddar upp för en heldag ute i Upplands Väsby, och få uppleva den första utgåvan av Väsby Rock Festival, väl när jag packat bilen med mina prylar, styrde jag kärran norr ut mot Upplands Väsby.

Spänd av förväntan att se vad en helt ny festival skulle kunna erbjuda, de har trots allt ett väldigt starkt uppställ, som toppas med U.D.O, och innan dess välkända namn som Corroded, TEN, Civil War, Freak Kitchen, Fatal Smile, H.E.A.T, Dynazty m.fl. m.fl.

Det första som slår mig en aning när jag kommer fram, är enkelheten att ta sig till festivalen, oavsett om du kommer med bil, buss, tåg, taxi, fängelsebil, dresin, hästdroska. Det är bara att hoppa av fordonet, och kliva rakt in i festivalområdet.

Det andra som slår mig, är att uppbyggnaden av området är en aning annorlunda uppbyggd än andra festivaler jag varit på, med att först gå förbi de matställena som är på plats, diverse försäljare och toaletterna, för att sedan komma fram till själva scenområdet. Där de två scenerna står sida vid sida, vilket skulle visa sig vara en grymt bra och funktionell lösning.

Scenernas placering var en grymt bra placering, och spelschemat fungerade mer eller mindre helt prickfritt. Att det var enkelt och snabbt att hoppa mellan scenerna är väl rätt självklart, men det var av andra fördelar med, som exempelvis alla bandens möjlighet till att göra sina soundchecks utan att det påverkade den andra scenen. Genidrag, och väl fungerande.

Det tredje som jag slogs av under festivalen, var det otroligt vänliga och profsiga bemötande av samtliga inom personalen som arbetade för Väsby Rock Festival. Det var verkligen en fröjd att jobba som mediarepresentant på platsen. Visst finns del glitchar, som information till fotografer om att artister kommer använda eld, fyrverk m.m. Det är små saker i det hela, men annars fungerade du hur toppenbra som helst.
En närbelägen plats med visst skyddat ljud för intervjuer skulle ha varit en bra detalj med, men det är enskilda saker igen just för oss från media. Det gick att lösa med att helt enkelt ta en liten promenad utanför själva scenområdet.

För festivalbesökaren då, ja, här hade verkligen Väsby Rock Festival en helt annan aproach än vad många festivalbesökare kanske är vana vid. Ölområdet hade första parkett mot scenerna exempelvis. Vilket gjorde att man kunde stå och avnjuta en kall öl, vin eller vad som nu låg på agendan, och samtidigt se och höra musiken. Jag misstänker att de som utnyttjade just den delen av festivalen verkligen uppskattade den möjligheten. Tyvärr gjorde det samtidigt att väldigt många stannade kvar i ölområdet, istället för att gå ut och ställa sig framför scenen. Kanske en idé till nästa år, att sätta upp någon form av skydd in mot ölområdet, eller i vart fall begränsa området lite, så folk faktiskt kommer ut och visar sig för musikerna med. Och nej, jag menar inte att det var folktomt framför scenerna, men det hade helt klart kunnat varit fler framör scenerna när banden spelade.

Solen sken hela dagen långt in på sena timmarna, och värmen höll i sig hela vägen fram. Precis just som Corroded skulle kliva upp på scen, så kunde man på långt avstånd se hur himlen exploderade i blixtar och åska, men det var som sagt långt borta. Jag estimerade det till att åskan var någonstans i Enköpingstrakten, och festivalen var inte på något vis hotad av ett åskregn. Vilket senare visade sig vara helt korrekt. 

Hur var festivalmaten då, jag själv tog klassisk Langos med extra allt, och kan lova att det var inga som helst fel på den, på de senare timmarna, så var det självklart att sponsra hockeyklubben som stod inne på området och sålde hamburgare. Dryck m.m. så var det vatten som gällde hela dagen för min del, men att döma från många på festivalen, så fungerade ölen och cidern alldeles utmärkt. 

Stämningen var på topp under hela dagen och sena kvällen, jag hoppas verkligen att Väsby Rock Festival kommer bli en återkommande årlig festival, som vi alla kommer se fram emot.

Väsby Rock Festival 2014, jag kommer vara där, kommer du?

Bilder Micke Andersson  Bilder Jimmie Sonelius

Skribent: Micke Andersson
Foto: Micke Andersson & Jimmie Sonelius
Event: Väsby Rock Festival 2013

Ett stort stort varmt tack till Michael Rosengren, Madde Svärd, Annika Lewin & Elisabet Johansson, för att ni jobbade så hårt med att genomföra en så pass exemplarisk festival, samt alla volontärer och andra som jobbade på festivalen för att ge alla besökare en fantastisk dag tillsammans med er alla och alla artister.

Relaterade artiklar