FESTIVAL: HELLDORADO ROCKFEST 2013 – 7/9

En av sommarens sista rockfestivaler gick av stapeln i lördagen den 7 september. Helldorado RockFest 2013, vid pittoreska Trollsjön i Eslöv, Skåne. Rockbladet skickade ut sin lokala reporter Charlotte Whitehead för att känna av vibbarna och hur festivalen upplevdes.


(Jay Smith, Helldorado Rockfest 2013, Foto: Jenny Rasmussen)

Dagen erbjöd, förutom strålande sensommarväder, på en imponerande blandning av olika musikstilar som passade de flesta.

Detta gjorde festivalen till en fröjd för publiken som bestod av både barnfamiljer och mer rutinerad rockfolk. En folkfest utan dess like.

Helldorado RockFest är nu inne på sitt andra år som aktiva och som arrangör gjorde de ett fantastiskt jobb med ett bra urval av mat och dryck, tatuerare fanns på plats och naturligtvis fanns det möjlighet att inhandla både det ena och det andra hos marknadsförsäljarna.

De lokala hjältarna, Eslövsbandet Appetite fick inleda dagens festival tätt följda av Landskronabandet Royal Ruckus där sångerskan Guernica Mancini imponerade med både stark röst och utstrålning.

Takla Makan med sin bluesigare rock fick den alltmer tillströmmande publiken att gunga och när Egonaut äntrade stora scenen någon timma senare höjde publiken på ögonbrynen när de fick avnjuta gruppens ”Bastard Rock” som de själva väljer att beskriva sin musik som. Ett band att hålla ögonen på i framtiden.

Lilla scenen, som för kvällen fått namnet ”The Real Shit stage”, intogs av Malmöbandet Hasty Haze som med sin gamla, hederliga rock’n’roll och sånger som ”Shake your ass for a back stage pass”, framförd av den talangfulle sångaren Stellan Henborn, gjorde att publiken efter konserten lämnades med ett leende på läpparna.

Stora scenen var nu beredd på att intas av Jay Smith, Idolvinnare 2010 och hans band The Reservoir Dogs där vi bla hittar Robert Wild B Young, Badmouth’s trummis som även i sommar turnérat med gamla Guns N’ Roses gitarristen Gilby Clarke. Om barnfamiljerna som strömmat till förväntade sig att få höra vinnarlåten från Idol så blev de nog besvikna. Jay Smith bjuder på bluesblandad rock’n’roll med starka, känslosamma texter och har definitivt hittat sin genre i rockvärlden. Sedan att han själv verkade relativt oentusiastisk och trött uppe på scenen är kanske en del av hans image eftersom publiken verkade gilla det de såg.

Warner Drive från Kalifornien I USA gjorde en uppmärksammad spelning på Helgeåfestivalen helgen innan Helldorado RockFest och lättade genast upp stämningen igen med sin energiska scenshow och musik som de kallar för rock/punk. Den senaste plattan producerades av Mike Clink (Guns N’Roses, Motley Crue, Megadeath, etc) och Sixx:AM’s sångare James Michael och kvällens höjdpunkt var nog deras tappning av Roxette’s ”She’s got the look”.

Riot Horse, med medlemmar från bla  Darkane, Bai Bang och Sons Of Tomorrow, underhöll med sin klassika rock på lilla scenen till en trogen publikskara. De turnérar just nu med bla Bonafide så försök att få en glimt av dem i höst. Garanterat sevärda.

Sister Sin är ett Göteborgsband som går från klarhet till klarhet. Efter en sommar bokad med festivaler och även en slutförd USA-turné som supportband till DORO står nu den charismatiska sångerskan Liv Jagrell med sitt band på scenen. Energin och spelglädjen är uppenbar och trots att mörkret nu sänkt sig över festivalområdet och kvällen börjar bli kylig så lyckas de  värma upp publiken ordentligt med sin metalinfluerade hårdrock. Turnerandet fortsätter nu för Sister Sin. med en nysläppt platta i bagaget åker de ut i Europa och har även spelningar i Sydamerika på sin lista i höst.

Att Falunbandet Vietcong Pornsurfers har turnerat i sommar och blivit varma i kläderna råder det ingen som helst tvivel om. De blir bandet som får representera punken ikväll och det gör de verkligen ordentligt. Sångaren Tom K har en härligt raspig röst och bandet ser ut att trivas på scenen. Nu fortsätter deras turné till bla Norge.

Kvällens sista band, Fatal Smile, önskar publiken ”Welcome to the Freakshow” och kör igång med dunder och brak. Eld, rök och en scenshow som både hänför och lockar. De bevisar att sminket och sleaze-rockens tid inte är över än och de laddar nu för en turné i både Storbritannien och Tyskland senare i höst. Bättre avslut på en suverän festival kan man nog inte få.

Andra band som också spelade under dagen var: Dust Bowl Jokies, Trauma Machine, 8Stone, Imminence, LA Collection, Swärdh och Syron Vanes.

 

Reporter: Charlotte Whitehead (charlotte.whitehead@rockbladet.se)
Fotograf: Jenny Rasmussen
Event: Helldorado Rockfest 2013
Datum: 7/9 – 2013

 

 

 

Relaterade artiklar