INTERVJU: Mic & Ian från Europe – 30 år av berömmelse och galenskaper

Europe är aktuella med sin release av deras LIVE-DVD "EUROPE – 30th Anniversary Show". En DVD som producerades under deras över två timmar långa konsert på Sweden Rock Festival 2013 tidigare i somras. Vår reporter Philip träffade Mic och Ian i Stockholm för en pratstund. Ja, hur summerar man 30 år som band i rockbranschen?

Annons 

 

 
(Europe, Foto: Micke Johansson)

PHILIP: Hur kan man vara ett band så länge? Ni har varit verksamma länge, men ej nonstop Tänkte ni från start att ni ska hålla ihop så länge ni orkar i vått och torrt?

Mic: Jag minns i mitten på 80-talet när detta hände, när det var som störst för oss. Då fick jag en fråga av en journalist som undrade hur länge vi skulle hålla på, varpå jag svarade att vi kommer att hålla på så länge vi tycker är kul. Det var inte så kul som det hade varit när vi la av 1992.  Vi tog ju en kaffepaus på 12 år.

PHILIP: Hur kommer man ens på att det är värt att starta igen efter 12 år när man kanske skaffat familj eller gör något helt annat?

Mic: Under den här tiden när vi inte spelade som bandet Europe så spelade vi alla i olika konstellationer, med andra människor, musiker, och vissa gjorde solokarriär. Sen var det en grej som hände vid millenniumskiftet, vilket var att vi blev erbjudna att spela utanför Gamla Stan (med en publik på ofattbara 500 000 – 1000 000 personer). Det blev uppenbart får oss att detta var väldigt häftigt och att låtarna satt i ryggmärgen. Det var jävligt kul att spela ihop igen och man kände att ”Wow, vilken kemi vi har”.

Ian: Sen får vi inte heller glömma bort det att dagen efter vi bestämde oss för att sluta turnera med Europe runt 1992 så gick det inte en enda dag utan att någon kom fram till alla i bandet och sa hur mycket musiken betytt för den och den. Någon sa att han minns när han var ute på första dejten med tjejen och alla hade olika historier. Det vi hade var jävligt unikt som band och jävligt bra.

PHILIP: Snackades ni vid under den tiden och sågs eller kände ni att ni behövde både paus från bandet och personerna i bandet?

Mic: Alltså, speciellt jag och Ian spelade mycket ihop. Likaså spelade vi alla med olika musiker och ibland även med varandra, vi tappade aldrig kontakten. När vi började småprata om att sätta ihop bandet igen för vi hade det här i bakfickan att ”Fan vad kul det var att lira ihop, vilken otrolig kemi”, då var ville vi vara ett band idag, OM vi ska göra det.  Inte ett nostalgiband som lever på gamla meriter. 

PHILIP: Hur känns det ifall man har haft en enorm pik internationellt, så som ni hade. Vill man sluta när det kommersiella succén är som störst, eller vill man sluta när man helt enkelt inte orkar längre? För ni kommer alltid bli kopplade till er största hit.

Mic: En sådan stor hit kommer vi inte göra igen. I dagens länge vill vi självklart nå ut, men i dagsläget vill vi egentligen ha som kärna att ha livespelningar.

Ian: Det viktiga för oss är inte att vi spelar för att få en hit, det viktiga för oss är att spela. Om vi är lika stor som AC/DC eller någonstans däremellan är skitsamma, bara vi får göra får grej och det känns bra. Det är nog farligt att tänka att man ska slå en gammal kommersiell succé. Då är det inte längre bandet själ som är tongivande utan då funderar man på att tjäna mycket pengar. Det är aldrig hälsosamt, oavsett band eller artist. Se bara när alla skulle blanda sig i efter vår största succé, då skulle alla blanda sig i och ge goda råd. Då kände vi att detta INTE är vi. Vår största hit var skriven ute på turné.

PHILIP: Hur är det med dagens kreativitet och dagsform? Vissa hävdar att ju längre de spelar, desto bättre blir dem. Rolling Stones hävdar att de aldrig varit bättre.

Ian: Jag har personligen aldrig mått bättre än jag gör idag. Rent generellt sett om du kan behålla en kreativitet och känner att du har något att ge blir musiken nog mer och mer intressant ju äldre du blir, just för du har mer att berätta. Som 20 åring har du en enorm vilja att ta världen, men du har egentligen inte så mycket att berätta. Det blir väldigt ytligt på det viset.

Mic: Vi har fortfarande energin kvar, plus att vi har något att berätta, och det är ganska bra för oss. Vi har en väldigt bred publik idag.

PHILIP: Är detta en produkt av alla verksamma år eller att er musik/genren tilltalar folk?

Ian: Det är givetvis en blandning av alla faktorer. Dels att det är jävligt bra musik som lever länge, som till och med är odödlig (som Final Countdown) blandat med internets genomslag på nittiotalet. De som inte varit med på hela resan ser Europe som ett ”nytt” band så fort de hör oss första gången.

PHILIP: Vilka har varit de häftigaste att spela med?

Ian: Def Leppard är fantastiskt proffsiga, vi var i Spanien med dem och Whitesnake nyligen. De bjuder på en show som är tight som ett flugarsle. Välspelat, välrepeterat, show, allt stämmer till hundra procent hela tiden. Whitesnake är då mer ”loose” så att säga.  Det är svårt att säga vilka som var häftigast att spela med.

Mic: Det är en sak att säga vilka som var häftigast att spela med, det är en sak, men en annan sak är vilka man haft mest kul med på sidan av scen, och där ligger Def Leppard högt på listan.

PHILIP: Är det inspiration också eller bara för att ha kul?  Detta band kanske var jättekul att hänga med, men de kanske inte är så stor influens. Hur ser ni på det?

Ian: Klart det är inspirerande att se andra band. Det är där man får mycket ifrån.

PHILIP: Vilka är era närmsta mål?

Mic: Vi ska ut och turnera på ställen vi oftast inte spelar i, så som Istanbul, Japan, Taiwan, Dubai, Mexico och kanske Spanien också fram mot nästa år. Sen ska vi släppa DVD den 16:e oktober. Sen har vi lite lösa planer på att spela in platta i vår. Vi har faktiskt aldrig spelat in två plattor på samma ställe, utan det har varit allt från LA till London, men vi har även spelat in mitt ute i ingenstans. Det fanns inget att göra.

PHILIP: Vilket ställe har coolast publik?

Ian: Sydamerika, men vi har tyvärr inte varit i Mexico.

PHILIP: Kände ni att ni var lite galna på 80-talet? Har ni några strikta regler eller så?

Ian: Alltså, man var ju ung, man röjde runt så mycket man orkade och kunde. Klart vi partajar nu fortfarande, men det viktigaste har alltid varit att leverera, sen om man partajar får man det med på köpet i ett rockband. Det blir mer legitimt att vara på fyllan i ett sånt här typ av band.

Mic: Vi har nog alltid känt ansvar för att bandet är det viktigaste, så inget vi gjort har gått ut över gigen.

PHILIP: Ifall ni inte hållit på med musik vid 1992 och när pausen uppstod, skulle ni känna att det var svårare att komma tillbaka till bandet?

Ian: I och med att alla spelade höll vi igång vår individuella musikalitet, men jag vettefan, musiken har alltid varit en del av livet för mig, det har varit en självklarhet.

PHILIP: Känner ni att tekniken varit er vän eller fiende för soundets skull?

Mic: Man måste alltid se teknik som hjälpmedel till kreativiteten. Nu på senaste plattan så gick vi in i en gammal studio, förmodligen äldsta som finns och lirade in live och behöll det mesta, gjorde lite pålägg, men gjorde det på ett gammalt sätt. Resultatmässigt. Det ska vara lite skit i hörnen, men jag kan tycka att när man gör demos är det otrolig hjälp med datorn, man kan sitta i sovrummet och bara skicka saker till varann

Ian: Ju mer du tillrättalägger allt, ju mer känsla förlorar du, och vad är musik, jo det är en förmedling av en känsla. Det är därför gammal musik känns så viril, för man hör skavankerna, ibland spelar någon fel, och det skramlar och skrapar med fel toner och så vidare. Det är det som gör att dessa skivor lever. Överproducerat låter jävligt perfekt, men jävligt ointressant. Det viktiga är att fånga känslan i musiken och det gör man genom att spela in live så mycket som möjligt. Det är mycket viktigare idag än på 80-talet att vara bra live. På 80-talet kunde man sälja massa plattor, men idag säljs inte plattor på samma sätt, så idag måste du kunna leverara live. 

REPORTER: Philip Almén (pa@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)
BANDBILD: Micke Johansson
BANDMEDLEMMAR: Ian Haugland, Mic Michaeli (EUROPE)

 

Relaterade artiklar