KONSERTRECENSION: JOHNOSSI – Gröna Lund – 19/9

I torsdags kväll förra veckan ställde sig Johnossi på Stora Scenen på Gröna Lund. Höstkylan hade tagit sitt tydliga grepp. Killarna gav järnet och det blev en mycket färgstark konsert på många sätt.

Annons 

 


(Johnossi, Gröna Lund 2013, Foto: Ninnie Schröder / Rockbladet)

Johnossi är en rockduo som består av John Engelbert och Oskar ”Ossi” Bonde. Dessa två grabbar skapar mäktig musik trots sin storlek. De har tagit Sverige och Europa med storm. Med det nya albumet Transitions , bevisar de ännu en gång att de är unika. Samtidigt finns det inget spår på Transitions som skulle kunnat dyka upp på deras tidigare skivor. Singeln Gone Forever sätter ribban väldigt högt. För första gången har grabbarna tagit in ytterligare en medlem, nämligen Mattias Franzén. 

Kvällens spelning avslutar sommaren på Gröna Lund. Det är kallt och månen lyser med sin närvaro på himlen. Johnossi inleder kvällen med Into The Wild, första spåret på nya plattan. Dead End och Gone Forever spelas tidigt och då kommer publiken igång på riktigt. Scenspråket är stilrent och enkelt, ljussättningen likaså. Ett bra band gör intryck med sin talang, inte med pyroteknik. 

Publiken nöjer sig tyvärr med applåder och allsång, de två raderna framför scen gör ett halvhjärtat försök till att hoppa i takt med musiken. Snabba låtar som Seventeen backas upp av låtar som 18 Karat Gold. Vi får även höra en cover på Arcade Fires Month Of May. En salig blandning utav låtar från samtliga album. Låten Everywhere (With You Man) tillägnas deras vän Kristian Gidlund som i tisdags förlorade sin kamp mot cancer. En tystnad lägger sig över Gröna Lund under denna låt. 

Johnossi är ett bra liveband. Det milda ansiktet som tillhör John Engelberts talang, det går helt enkelt inte ihop. Att en vanlig människokropp utan en droppe svett kan ha en sådan styrka. En osäker blick och samtidigt ett sådant enormt självförtroende. Mattias visar vad han går för tillsammans med Oskars fantastiska trumspel. De förtjänar en publik som också ger allt.

Jag tycker att fler hårdrockare borde stå för att de lyssnar på Johnossi. Djupa texter som behandlar vardagliga ämnen som kärlek, ensamhet och svek. Det får mig att tycka om Johnossi, på riktigt. De är helt enkelt för bra för att kramas sönder av gråtande tonårstjejer. 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (jh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Ninnie Schröder (ns@rockbladet.se)
KONSERT: Johnossi
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 19/9-2013

BETYG: 8/10
SPELTID: Drygt 90 minuter
BÄST : 18 Karat Gold, For A Little While. 
SÄMST: Publiken!

LÅTLISTA

Into The Wild 
Dead End 
Gone Forever 
Bobby 
Party With My Pain 
Execution Song 
Seventeen 
18 Karat Gold 
For A Little While 
Houses 
Things To Do Before You Die 
Roscoe 
Month Of May 
(Arcade Fire cover)
What's The Point 
Mavericks 
Everywhere (With You Man) 
Man Must Dance 

Relaterade artiklar