KONSERTRECENSION: Soundgarden – The return of the Kings

Det var 17 år sedan Soundgarden spelade i Stockholm sist. Förväntningarna var därför höga från de dryga 5 000 personer som kommit till Hovet i Stockholm den varma septemberkvällen. Det var dags att ställa sig på golvet och njuta av Chris Cornels grymma stämma hårt kompat av pumpande riff. En välkomponerad setlist exekverades inför en varierat engagerad publik. 


(Soundgarden, Chris Cornell, Hovet 6/9-2013, Foto: Minna Ridderstole / Rockbladet)

För mig var det tredje gången på tre år som jag såg Soundgarden. För två år sedan såg jag dem i Inglewood/Los Angeles. Då var jag mycket nyfiken på hur de skulle låta efter så många års uppehåll. Men jag slogs av att de verkligen kunde leverera någonting som förmodligen var lika bra som de gjorde 15 år tidigare. Förra året såg de när de spelade på Sweden Rock Festival som headliner på torsdagkvällen, då inför en hängiven festivalpublik som trotsade junikylan. Nu var det dags för de att visa sina svenska fans att de även skulle kunna leverera på en arena-konsert.

Spelningen på Hovet var den andra på Europa-turnén, den första spelningen var på Hartvall Arena i Finland två dagar tidigare. Inledningen kändes lite tam och mesig trots stora låtar spelades som Flower, Outshined och inte minst Spoonman från genombrottsalbumet "Superunknown". Det tog ett tag för dem att värma upp men de stökade om setlisten från Finlandskonserten, vilket gjorde det hela mycket mer spännande. Vi hade ingen aning om vilken nästa låt skulle bli. Så det var bara att stå på helspänn för att se vad som skulle hända. Stor respekt för sådana val. 

Kvällens publik på Hovet tycktes långa stunder vara lite svårflörtade, men så fort de spelade låtar från framför allt Superunknown och Badmotorfinger, började fler och fler i publiken stå och digga lite spontant på stället. Kvällens stora publikfriare blev så klart Black Hole Sun, som för kvällen platsade i den ordinarie setlisten och inte som ett extranummer.

Det rådde inga tvivel om att killarna hade skruvat upp volymen över maxstrecket. Det var som att kläderna fladdrade i takt med de riktigt tunga riffen som Chris och Kim satte an, tillsammans med Matt fantastiska trumspel och Bens manglande basgångar. Matt var den i kvartetten som visade upp den största spelglädjen, det riktigt gnistrade bakom trummorna. Jag minns Ben från konserten i LA, då rörde han sig hela tiden från sida till sida av scenen, han riktigt lyste av energi. Idag, iförd svart kavaj, spelade han som en kung, men stod mest still på samma plats. Chris Cornell kändes som han fick, åtminstone till en början, slita lite extra för att få ut sitt max. Han har en guda-benådad röst som många skulle göra allt för att ha. Sångmässigt tycker jag att han höll en mycket hög klass, men han kunde ha bjudit in publiken lite mer.

Det som jag tycker gör Soundgarden så bra, är deras otroligt bra och varierade portfölj av låtar och de visade verkligen upp hela registret. Många band som gör reunion och dessutom släpper nytt material vill oftast spela flest låtar ifrån sitt nya album, men inte Soundgarden. De spelar så klart ett antal låtar från King Animal, men inte fler än från de andra skivorna. Flest låtar kom från Superunknown och Badmotorfinger. Bästa låtarna enligt mig blir Fell on Black Days och avslutningslåten Slaves & Bulldozers, där jag tror att Chris tömde ut den allra sista energidroppen. Det var bara att ta av sig hatten och tacka kvartetten för två timmars dånande njutning. "The Stoner-Grunge Kings has returned".

Martin Boman aka Bollnäs-Martin från Bandit Rock är ett riktigt stort Soundgarden-fan och jag bad honom skriva några ord om vad han tyckte:
"Snorbra gig! Jag tror att många kanske tycker att de är sega live men Soundgarden har ju egentligen alltid vara så. Tungt och släpigt eller stoner-tufft med sjuka riff. Jag diggar det som fan! Jag sket i ljudet och det visuella och bara njöt av musiken!"


KOLLA IN MINNAS SNYGGA BILDSERIE

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Minna Ridderstolpe (mr@rockbladet.se)
KONSERT: Soundgarden
ARENA: Hovet / Stockholm
DATUM: 6/9-2013
PUBLIK: Knappt 5000
BETYG: 8/10
SPELTID: Drygt 2 timmar
BÄST (Bollnäs-Martin): Jesus Christ Pose
BÄST (Jonas): Fell on black days, Slaves & Bulldozers
FRÅGA: Varför var det inte fler personer på plats och såg de?

LÅTLISTA
Flower 
Outshined 
Spoonman 
Jesus Christ Pose 
Let Me Drown 
By Crooked Steps 
Black Rain 
Loud Love 
Ugly Truth 
My Wave 
The Day I Tried to Live 
Non-State Actor 
Drawing Flies 
Hunted Down 
Been Away Too Long 
Black Hole Sun 
Fell on Black Days 
Blow Up the Outside World 
Rhinosaur 
Rusty Cage 
Encore:
Burden in My Hand 
A Thousand Days Before 
Slaves & Bulldozers 

Relaterade artiklar