SKIVRECENSION: The Quill – Tiger Blood – Glimtar av perfektion

Svenska "The Quill" gör så kallad stoner rock. Genren kombinerar element av traditionell heavy metal, psykadelisk rock, blues rock, acid rock och doom metal. Bandet som har funnits på den svenska rockscenen sedan början på  90-talet är nu aktuella med sitt åttonde studio album "Tiger Blood".

Det känns som om The Quill är ett ständigt ångande tåg av kreativitet och tuff hårdrocksanda. Hanoi Rocks trummisen George Atlagic har varit med i bandet sedan starten på 90-talet. Tillsammans med gitarristen Christian Carlsson och sångaren Magnus Arnar skapar de ett unikt sound. Med basisten Roger Nilsson tillbaka i mixen efter sju år på annat håll är bandet som ett nylagt, men välbekant pussel med de allra bästa av förutsättningar.

Det nya albumet Tiger Blood är på bästa sätt förklarat som en lösgodispåse där varje nypa godis kommer med nya överaskningar. Några nostalgiskt välbekanta och några nya och experimentella. Visst känner vi igen bandet och dess musik, men på det här albumet har de provat några spännande nya ideér som fungerar extraordinärt bra.

Freak Parade börjar med ett punkigt intro, bitiga trummor och bluesiga gitarriff. En skön låt som gör mig nostalgisk. Detta är en riktig klassiker som jag gärna njuter av till morgonkaffet.

 

Go Crazy är låten som tillsammans med kaffekicken får mig att vakna upp ur min dvala och släppa ut rockbruden i mig. Magnus Arnars röst är så avslappnad. Detta är något som jag förväntar mig av en riktigt grym sångare. När det flyter på utan att jag hör ansträngning i rösten, då är jag imponerad!

Purgatory Hill är albumets absoluta stjärna. Det är en dramtiskt låt ackompanjerad av både stråkar och magiska trummor som bygger upp en explosiv stämning. Det låter som något av ett filmarrangemang. Sångaren får visa upp sin röst i ett helt annat sammanhang. Han har en röst som jag tror bär på en hel del potential för att utvecklas, till något i stil med Anders Fridéns(In flames) röst. Det hörni, är en riktigt fin komplimang att få, enligt mig. Jag skulle gärna vilja se honom prova på ännu fler stilar och testa sin röst ännu mer än vad han gör nu.

I kontrast till Purgatory Hill har vi Storm before the calm som är en vacker rockballad som med preciserade gitarrackompanjang och felfria trummor är en riktigt fin pepplåt. Den sex och en halv minut långa låten visar upp Christian Carlssons kompetens i ett fantastiskt gitarrsolo.

Bandet har sagt:” att detta kommer att bli ett mer varierat album som ska ge lyssnaren ett vidare perspektiv om vad The Quill handlar om”. Med detta sagt så kan jag konstatera att bandet har lyckats. De har även lyckats med att ge plats åt varje enskild musiker att få visa sin talang. I albumet kan lyssnaren verkligen hitta sina egna axplock av ren perfektion. 

SKRIBENT: Malene Aakre (malene.aakre@rockbladet.se)
BAND: The Quill
SKIVA: Tiger Blood
SKIVBOLAG: Metalville
BETYG: 8/10
BÄSTA LÅTPurgatory Hill


(THE QUILL, Foto: Francis Andriessen)

BANDFAKTA – THE QUILL

MEDLEMMAR
Magz Arnar: Vocals, 
Jolle Atlagic: Drums, 
Roger Nilsson: Bass, 
Christian Carlsson: Guitars

Officiell hemsida: www.thequill.se
Officiell facebook: www.facebook.com/thequillsweden

 

Relaterade artiklar