INTERVJU: Adam Dutkiewicz – Killswitch Engage

Högaktuella Killswitch Engage släppte sin senaste platta Disarm the Descent i början på april i år. Sedan dess har bandet haft fullt upp med turnén som i nuläget pågår för fullt över USA och Canada tillsammans med inga mindre än Lamb Of God, Testament och Huntress. När bandet kom till Getaway Rock Festival passade jag på att växla några ord med gitarristen Adam Dutkiewicz.

Ni släppte nyligen nya albumet ’Disarm the Descent’. Anser du att den skiljer sig något från era tidigare album?

Adam: Det är definitivt så att skivan skiljer sig från det vi har gjort tidigare. Inte minst för att vi har bytt sångare. Personligen tycker jag att vårat självtitlade album, som kom ut 2009, var lite för mycket singer/songwriter stuk på. Jag gillar när det är lite mer aggresivitet i musiken.

Hur ser turnéplanerna ut? Har ni mycket spelningar framför er nu?

Adam: Vi har bara tre veckor kvar nu innan vi kan åka hem och vi är verkligen färdiga att åka hem nu. Jag har bara varit hemma ett par dagar de senaste fyra månaderna så det ska bli grymt skönt. Det blir en och en halv månad ledigt och det är guld värt.

Har du några speciella planer för tiden som ska spenderas hemma?

Adam: Jag har tänkt jobba lite med ett sidoprojekt jag har. Jag vet inte vad de andra har planerat in, men de ska väl ta det lugnt mest. Ta igen sig. Haha.

Vad har du för sidoprojekt på gång?

Adam: Det är ett musikprojekt tillsammans med Shannon Lucas, trummisen i Black Dahlia Murder och George ”Corpsegrinder” Fisher ,sångaren i Cannibal Corpse. Det är ett projekt jag brinner mycket för.

Hur ser planerna ut efter ledigheten?

Adam: Vi ska köra en turné i staterna tillsammans med Lamb Of God, Testament och Huntress. Det kommer bli grymt. Efter det blir det förmodligen lite fler turnéer där vi hoppas på att komma tillbaka till Europa.

Vad har du för musikaliska och icke musikaliska influenser?

Adam: Ärligt talat. Jag lyssnar på allt möjligt. Kanske inte på opera och den typen av musik, men i övrigt lyssnar jag på allt. Det tror jag att de flesta musiker gör. Både för att det ger en bred musikalisk inspiration och för att man påverkas på olika sätt av olika typer av musik. Vilken typ av musik du än lyssnar på influerar musiken du sen skriver och producerar. Men icke musikaliska influenser? Jag vet inte riktigt. Jag gillar stark mat och eld. Hahaha.

Vad inspirerar dig att göra det du gör?

Adam: Det är kärleken till musiken. Varenda dag i mitt liv kretsar kring musik. Det gör det verkligen. Men det skulle vara ganska svårt att jobba med det jag gör om jag inte kände så för musiken. Hahaha.

Hur går det till när Killswitch Engage skriver nytt material?

Adam: Vår sångare är den som skriver det mesta av texten. När jag skriver musik själv kommer det oftast från en idé jag får. Sen försöker jag utveckla den idén innan jag till slut försöker fram den i någon form av produktion. Det är mer vanligt att jag skriver mina låtar på egen hand än att vi sitter tillsammans som ett band och skriver ihop. Vissa låtar gör jag till egna projekt och andra låtar delar jag med bandet. Antingen gillar de materialet eller så kan vi diskutera vad man skulle kunna göra annorlunda för att göra det bättre.

Vad anser du är de största svårigheterna man upplever som band?

Adam: Dåliga saker är exempelvis att inte kunna vara hemma särskilt ofta. Resandet mellan spelningarna kan vara brutalt. Vi kan komma med ett flyg, förbereda inför och köra en spelning och sen packa ihop, åka tillbaka till flygplatsen och dra vidare till nästa spelning. När det är så tight mellan spelningarna hinner vi knappt sova något och det tar ordentligt på krafterna. Vi ger allt när vi står på scen så vilan efteråt behövs verkligen. Det är skumt att aldrig vara hemma, men det är en del av att vara ett band så det är egentligen ingenting att gnälla över. Haha.

Har du några tips till band som just nu kämpar med att komma någonstans med sin musik?

Adam: Det är grymt svårt! Och jag tror ärligt talat att mycket handlar om tur. Att man producerar rätt låt vid rätt tillfälle och rätt person får höra den. Det handlar verkligen om att knyta de rätta kontakterna. Mycket tur och mycket hårt arbete brukar ge utdelning i slutändan.

Vilket land skulle du säga har den bästa publiken? Om det finns något sådant?

Adam: Jag vet inte. Det är väldigt svårt att säga då de flesta platser är väldigt lika varandra i det avseendet. Publiken består av en stor grupp entusiastiska, taggade människor och det skiljer sig inte särskilt mycket beroende på vilket land det handlar om. Jag är tacksam över att det fortfarande är så mycket människor som kommer för att se oss spela.

Spelar ni bara på stora scener eller kör ni klubbspelningar också?

Adam: Nej, vi spelar både på klubbar och stora scener. Om jag ska vara ärlig så föredrar jag nog att spela på klubbar. Det blir mer intimt. Problemet med att spela på exempelvis festivaler är att publiken är så långt från scenen att det kan vara svårt att se om de har det bra och får ut maximalt av spelningen. Klart det är grymt kul med de spelningarna också. Med alla tusentals besökare som trotsar väder och vind för att se oss. Det finns fördelar med båda typer av spelningar.

Hur är det att stå på en scen inför så stor publik? Personligen kan jag tänka mig att det kan vara något av en skräckblandad förtjusning när man står inför tusentals skrikande individer i publiken. Hahaha.

Adam: Haha, nej då. Det är ingen stor grej alls. Man vänjer sig. Vi har spelat tillsammans i 13 års tid nu så vi försöker hela tiden komma på nya saker att köra på scen. Det värsta som kan hända är ju att man gör något misstag och det är ju inte allt i världen. Shit Happens. Hahaha.

FOTNOT: Mitt i intervjun kommer Jamey Jasta, sångare i Hatebreed, förbi och berättar för Andy att LG (sångare i Entombed) har lärt honom några svenska ord han ska ropa ut till publiken. ”Visa Pattarna! Yeah!” Sen går han vidare, jag får förklara för Andy vad frasen betyder, han börjar skratta och utbrister ”Nice! That’s hysterical”.

SKRIBENT: Linda Hasselblad (lh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)
BAND: Killswitch Engage
INTERVJU MED: Adam Dutkiewicz
DATUM: 9/8 – 2013
PLATS: Getaway Rock Festival 2013 / Gävle

BANDFAKTA – KILLSWITCH ENGAGE

Jesse Leach – Sång
Adam Dutkiewicz – Gitarr (lead)
Joel Stroetzel – Gitarr (rythm)
Mike D’Antonio – Bas
Justin Foley – Trummor

DISKOGRAFI

Killswitch Engage (2000)
Alive Or Just Breathing (2002)
The End of Heartache (2004)
As Daylight Dies (2006)
Killswitch Engage (2009)
Disarm the Descent (2013)

Officiell bandsida: www.killswitchengage.com

Relaterade artiklar