KONSERTRECENSION: In Flames – Gröna Lund – 27/9-2013

Glädjen var stor när metalbandet In Flames överraskade med beskedet om en sista spelning i Stockholm innan de går in i studion för att spela in sitt nya material. Gröna Lund öppnade upp parken en ruskig och kall höstkväll, för att fylla den med en gedigen ljusshow, raketer, pyroteknik och fem goa gubbar från Göteborg.

In Flames klassas som pionjärer inom den melodiska deathmetal-genren. Trots detta är det med mycket ödmjukhet, som de intar den stora scenen på Gröna Lund. Det är en stor publik som har vågat sig ut i kylan i hopp om att få vara med och avsluta turnén med en riktigt grym konsert. 

Låtlistan har det spekulerats vilt om hela veckan och visst saknar vi en del godingar. Med en sådan repertoar kan man bara gissa sig fram. Bandet satsar dock på att spela en enorm mix av klassiska och nya In Flames låtar. Riktigt röjigt blir det aldrig under konserten som inte riktigt kan liknas vid någon av deras andra konserter. Publiken chockas av den otroliga ljusshowen och raketerna som skjuts upp över scenen. Det händer en del roliga saker under kvällen. Förutom att pyrotekniken ”luktar ägg”, som bandet uttrycker det, så träffar en raket Frittfall Tilt. I slutet av konserten tappar bandet fokus och börjar äta godis på scen. Publiken ropar: ”Godis, godis, godis!” Detta är början på ett mycket långrandigt mellanprat som dock avslutas med att en kille får komma upp på scenen och spela gitarr. Fridén kastar även ut mickrofonen i publiken och en modig kille ställer sig på scen bredvid honom. De spelar ”Take This Life” som tyvärr blir ett ganska rörigt inslag, med så mycket folk på scen. Istället blir kvällens höjdpunkter ”Only For The Weak” och ”Cloud Connected”. Avslutningsvis drar bandet igång låten ”My Sweet Shadow” från Soundtrack to your escape. Ett otippat avslut som dock lämnar oss riktigt nöjda med kvällens konsert!

Betyg: 7/10
Bäst: Only for the weak
Sämst: Konstig lukt från pyrotekniken

Setlist:

 1. Sounds of a Playground Fading 
 2. Where the Dead Ships Dwell 
 3. Pinball Map 
 4. Trigger 
 5. Only for the Weak 
 6. Cloud Connected 
 7. The Hive 
 8. Ropes 
 9. Fear Is the Weakness 
 10. The Quiet Place 
 11. All for Me 
 12. The Mirror's Truth 
 13. Deliver Us 
 14. Take This Life 
 15. My Sweet Shadow

Skribent: Malene Aakre (malene.aakre@rockbladet.se)
Fotograf: Ninnie Schröder (ns@rockbladet.se)

Se hela bildserien från In Flames konsert på Gröna Lund här:

Relaterade artiklar