SKIVRECENSION: Alter Bridge – Fortress

Alter Bridge, med sitt nya album "Fortress", har äntligen till 100 procent hittat hem med sitt sound. Perfektionen mellan riff, karaktär, tyngd och melodi. Det är bara att sätta sig ned i fåtöljen, vrid upp volymen på max och njut. Låt oss nu läsa vad Philip anser om deras senaste verk.

Annons 

 

Alter Bridge som grundades 2004 ur gamla bandet Creed har sakta men säkert byggt en stor fanskara utan att vara en kritikerfavorit. Med ett band bestående av både en av rockvärldens skickligaste gitarrister, Mark Tremonti, och en av de absolut skickligaste sångare, Myles Kennedy, har detta band byggt ett sound som verkligen sticker ut. På Fortress, deras fjärde album i ordningen, blir allt skitigare, djupare och mörkare än någonsin. Bandet har alltid hållit sig till klassiska rockteman som kärlek, svek, ilska, tro, men här tas allt ett steg längre i form av ett konceptalbum som handlar om att riva sitt mentala ”fort” och se världen som den egentligen är, det söta och det salta. Genom att pusha sitt sound till sin spets utan att utesluta gamla fans så blir denna skiva rakt igenom väldigt intressant och allt går i högvarv från start till stopp.

De enda överflödiga låtarna som jag ansåg vara en experimentell flop var Waters Rising, sjungen av lead-gitarristen Mark Tremonti som i min mening låter som han sjunger väldigt dåligt/konstigt jämfört med hans soloalbum och även Farther Than The Sun som är för trallig och ytligt författad. Addicted To Pain var bandets givna radiohit från albumet och en given singel, men jag har efter många lyssningar aldrig blivit imponerad av den.

Albumet börjar med Cry Of Achilles och en akustiskt flamenco-inspirerad gitarr spelad så superbt av sångaren Myles att man lätt kan tro att det är virtuosen Tremonti som spelar det. Resten av låten är bra, utan tvekan, men det är när låten når sin brygga med tunga bas och gitarr-riff som den blir riktigt anmärkningsvärd.

Mina favoritlåtar på albumet blev snabbt Bleed It Dry med sitt skitiga riff och utmärkta lugna brygga/solo, samt Lover som går i liknande ackordföljd som den gamla Alter Bridge-låten Burn It Down, med tema om djupt svek från sin gamla älskade.

Det enda negativa med Alter Bridge som band är egentligen att Tremonti sällan tycker att mindre är mer och är allt för ofta för överflödig i sina solon och plottriga riff, och även att jag bär en stark hatkärlek inför sångaren Myles röst.

Om man bortser från små petitesser är detta bland de bästa rockalbumen från de senaste åren och en upplevelse inget rockfan bör missa – En kryddig och intensiv variation från ett band som nått sin personliga pik.

KOLLA IN VIDEON TILL LÅTEN "ADDICTED TO PAIN"

The YouTube ID of </span>sAYrAu-jnMY is invalid.

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
RECENSION: ALTER BRIDGE – FORTRESS
BETYG: 8/10
BÄST: Lover och Bleed It Dry

BANDFAKTA – ALTER BRIDGE

MEDLEMMAR

Myles Kennedy – Vocals, Guitar
Mark Tremonti – Guitar, Vocals
Brian Marshall – Bass
Scott Phillips – Drums

Officiell hemsida: www.alterbridge.com
Officiell facebook: www.facebook.com/alterbridge

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar