SKIVRECENSION: Pearl Jam – Lightning Bolt

Väntan är över, Pearl Jam, ett av världens bästa liveband, har återigen släppt ett nytt album, "Lightning Bolt". Det är fyra år sedan "Backspacer" fick se dagens ljus. Kommer det nya materialet att hålla lika hög klass som de tidgare skivorna?

Först och främst: Att fortfarande vara ett band efter alla dessa år är en bedrift I sig. Inget kan självklart toppa multiplatinasäljande debutalbumet Ten, som i min mening i ett av tidernas bästa album, men Pearl Jam har magiskt nog alltid lyckas göra bra musik, och då menar jag ALLTID.

Bandet har varit genre-kameleonter, men alltid hållit sig till rock. Dock har de testat punk, grunge, experimentell rock och det mesta där emellan. Temana i texterna har varit allt från religion, skolmassaker, självförakt, likgiltighet och politik. Men å andra sidan har bandet aldrig gjort mycket för att upprätthålla sin framgång – de gör mest musik för sig själv kan det tyckas ibland och har sedan debutalbumet successivt tagit död på sin hype (Mycket på grund av att öppet ifrågasatt sin framgång), samt bara funnits där som ett stabilt och bra rockband, alltid fyllt arenor världen över, men inte gjort någon musikvideo på väldigt länge även i samband med album releaser (förrän nu år 2013 av något skäl!)

Pear Jam har sällan synts i media förutom händelser som inte handlar om deras musik, så som Ticketmaster (Sveriges Ticknet)- skandalen där de gick till rättegång mot konsertjätten för att företaget hade för höga priser till deras konserter och deras många unga fans sällan kunde betala. Utöver det har bandet mestadels synts i olika välgörenhetssammanhang. 

Det är svårt att veta vad detta album vill bli kallat. Det är samhällskritiskt (Den punkiga Mind Your Manners), men ändå totalt neutralt, tralligt, lugnt och avskalat eftertänksamt (Eddie Vedders egna tyvärr mediokra Sleeping By Myself), men tydligast är ändå att de återgått till sina mer punkiga rötter. Inte ens ledspåret Lightning Bolt kan leva upp till de skyhöga förväntningarna.

Tyvärr kan jag inte säga att detta album är kärlek vid första ögonkast. I skriven stund är albumet splitter nytt och jag måste lära mig att gilla det. Sleeping By Myself är tyvärr en helt överflödig sång som inte ens passar på Vedders ukulele-inspirerade solomusik och albumet känns kluvet utan någon direkt riktning. Albumets bästa blir utan tvekan Sirens med sin arenarock-känsla och Mind Your Manners där Eddie Vedder bland annat spottar och fräser att han kommit på att han nästan lurat sig själv att tro på Gud helt i onödan.

Dessa medelålders män är definitivt med i matchen, utan att prestera på topp. Jag ser fram emot att de ska fortsätta göra musik väldigt länge till…

KOLLA IN VIDEON TILL LÅTEN "SIRENS"

The YouTube ID of </span>qQXP6TDtW0w is invalid.

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
RECENSION: Pearl Jam – Lightning Bolt
BETYG: 7/10
BÄST: Sirens

BANDFAKTA – PEARL JAM

MEDLEMMAR

Jeff Ament – bass guitar
Stone Gossard – rhythm and lead guitar
Mike McCready – lead guitar
Eddie Vedder – lead vocals, rhythm guitar
Matt Cameron – drums

Officiell hemsida: www.pearljam.com
Officiell facebook: www.facebook.com/PearlJam

 

Relaterade artiklar