INTERVJU: The Sounds (Bråvalla Festival 2013)

På Bråvalla Festival i somras fick skribenten Philip chansen att intervjua gitarristen/keyboardisten Jesper och trummisen Fredrik från det svenska rockbandet The Sounds. Vi minns tillbaka hur det var.

Philip: Hur skiljer sig målen nu och i framtiden?

THE SOUNDS: För min del med musik så har man ju faktiskt inte längre… kanske ett jättestort mål i framtiden. Man hade det förr när man släppte sin första skiva… Man ville bli världen största band och hela den grejen. Nu har man mer fattat vad man gör och att det går bra när man bara håller på med musik. Det spelar inte roll hur bra det går, bara att man gör det och är nöjd.

Philip: Tänkte om ni vill bredda soundet, ha större sound eller dylikt?

THE SOUNDS: Man vill ju hela tiden vara nöjd med det man gör och man måste våga sätta sig i en konstig situation där man inte helt är van vid soundet. Tror inte det blir (konceptalbum eller rockoperor).
Vi hade en skiva, den tredje, som var lite mer temaskiva.

Philip: Vad är mest befriande att göra i skapandeprocessen? Ett enhetligt tema eller blandat?

THE SOUNDS: Det beror på vilken skiva man gjorde innan, då vill man göra tvärtom nästa gång. Har man gjort en temaskiva vill man göra mer av ett album nästa gång. Gör jag samma sak igen är det risk att jag blir uttråkad. Man försöker få det att kännas spännande hela tiden, så publiken också tycker det. Man ska inte göra samma skiva om och om igen bara för den funkade. Man måste våga ta risker och våga göra fel. Det är ganska tråkigt att förr i tiden fick band göra 10 skivor på 15 år, och då hade man mer dispens.

Philip: Nu för tiden säger man att det inte finns något riktigt indie-bolag. Hur producerar man musik utifrån att allt ska ha kommersiell genomslagskraft?

THE SOUNDS: Man ska aldrig göra det, då blir det oärligt. Jag tror det aldrig är medvetet, inte från oss i alla fall, att göra ett sound som redan finns. Man kan influeras på olika sätt, men man försöker alltid göra sin egen grej.

Philip: Jag pratade med ett band igår att allt kan hända i skapandeprocessen. Hur ofta händer det att man ändrar sig i studion?

THE SOUNDS: Det pressade schemat och planerna gör att man inte ändrar sig. Alla band har sitt eget sound och många band tycker oftast att de låter som de vill. Det finns anledning till att det funkat.

Philip: Känner ni att ni alltid nåt er vision gällande soundet?

THE SOUNDS: I början spelade vi in en demo och spelade upp det för vännerna som sa att det var deppig och rätt dåligt. Vi skulle göra mer energi och glad.  Det är väldigt svårt att ignorera sin stil även nu idag när man har tillgång till datorer och annat. Vi är fem i bandet och alla spelar sina egna instrument.

Philip: Vilket är det roligaste stället att spela på? Klassiskt är att band och artister säger att det senaste stället är det bästa stället, men det är oftast en lögn.

THE SOUNDS: Sant (Skratt)… Mexico, Tyskland och Spanien är väldigt kul att spela i. Det finns en annan slags passion, de lyssnar på musik på annat sätt. De lyssnar mer på texterna. Om man sjunger på engelska i Sverige når man inte ända fram, för man ska ju helst sjunga på sitt modersmål. Är ens mamma i publiken blir allt direkt lite annorlunda, även om det inte borde det. Man tar på sig en annan roll och blir lite ”hemma”.  Det är något med Mexico som uppskattar utländska artister. 

Philip: Kan man märka vilka som gillar er för texterna och vilka som gillar er för melodierna?

THE SOUNDS: Sverige lyssnar mest på melodier. Jag tror nog att tyskar också är lite så med melodier. De sjunger melodin.

Philip: Vad är er mest personliga låt för varje person i bandet?

THE SOUNDS: Alla har olika favoritlåtar i vårt band. Den som får bäst respons är en av singlarna, men man vet inte bara för att alla hoppar. Vi har spelat en ballad rätt länge som har alltid fått ganska bra respons. Folk sjunger med väldigt mycket i den låten.

Philip: Brukar ni göra en setlist utifrån en stil?

THE SOUNDS: Någon gång har vi gjort att vi bara kört ballader. Men oftast varierar vi, speciellt om man har dubbelspelningar och det alltid finns någon som går på båda spelningarna.

Philip: Hur nära inpå har man repat när man spelar på en festival eller så? Ni sitter här och tar intervjuer och hur länge sedan var det ni repade?

THE SOUNDS: Förmodligen en månad sedan…

Philip: Är ni fortfarande varma i kläderna av det?

THE SOUNDS: Man brukar ju repa ett bra tag innan, vissa låtar har vi ju spelat i femton år. Det ska inte låta perfekt live, det ska inte vara hundra procent tight. Det är inte så farligt att spela fel. När en person spelar fel slappnar alla av mer.

Philip: Jag såg 30 Seconds To Mars på Grönan för inte så länge sen. Där sa sångaren att han är jetlagged och gammal, det var därför han glömde texten.

THE SOUNDS: Ibland är spela fel det bästa som hänt. 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
INTERVJU MED: Fredrik och Jesper från The Sounds
PLATS: BRÅVALLA FESTIVAL 2013

BANDFAKTA – THE SOUNDS

MEDLEMMAR
Maja Ivarsson – Vocals
Felix Rodriguez – Guitars/Vocals
Johan Bengtsson – Bass
Jesper Anderberg – Keys/Guitar/Vocals
Fredrik Blond – Drums

Officiell hemsida: the-sounds.com
Officiell facebook: www.facebook.com/thesounds

 

Relaterade artiklar