KONSERTRECENSION: Airbourne – Tyrol – 30/10

Tisdagen den 30/10 var det återigen dags för Airbourne att inta scenen på Tyrol i Stockholm. Förra gången de var här så kokade arenan rejält under spelningen. Hur skulle det bli den här gången? Total explosion? En sak är säker, efter den här kvällen kommer  ingen gå obemärkt från Tyrol. 

Vi på Rockbladet hade äran att få en pratstund med frontmannen Joel O’Keeffe innan showen. Ett av samtalsämnena var så klart om hur de skriver sina låtar? På det svarade han att de skriver alla låtar med en och samma utgångspunkt, de ska utan tvekan funka live, annars platsar de inte på deras skivor. 

Showen var fantastiskt bra regisserad. 90 minuter utan att släppa på gasen det minsta. Energisk energi, publikfrieri, bra sound, de gav allt till publiken och publiken gav allt tillbaka till bandet. Jag kan lätt påstå att deras show påverkade alla som var där på ett mycket positivt sett. Oavsett om man gillar deras musik eller inte, så kan man inte göra annat än att älska deras sätt att skapa en så oemotståndlig energi under deras konserter. Vi träffade flera personer efter konserten som beskrev detta som att ha blivit Airbourne-ized. Konsertlängden på 90 minuter var optimal för både Airbourne och publik, de lyckades hålla uppe energin på max hela vägen . Helt underbart.

Konserten inleddes med öppningsspåret Ready to rock från nya skivan Black Dog Barking. En låt som är gjord för att inleda en konsert, perfekt start i högsta möjliga tempo. En bit in i tredje låten Girls in black var det dags för Joel att bege sig ut i publiken för första gången under kvällen. Han blir buren på axlarna av en kille i deras crew. De tog en riktig svängom genom publikhavet, samtidigt som han spelar ett gitarrsolo, för att tillslut landa på ett podium en meter från där jag stod i det främre leden. Sådana här extraordinära händelser görs alldeles för sällan på konserter idag, vilket gör den här stunden mycket speciella för Airbourne-fansen. Setlisten fortsatte med en mycket bra blandning av låtar från alla deras skivor. Publiken sjunger med i princip hela tiden. Stämningen låg i princip konstant på topp. Joel gjorde ytterligare ett antal besök ute i publiken under hela showen.

 

Andra favoriter under kvällen var Diamond In The Rough, Cheap wine & cheaper women, Standup for Rock n' Roll och Running wild. Den sistnämda är den låt som Joel brukar sysselsätta sig med att slå sönder fulla ölburkar emot sitt huvud, riktigt effektfullt och manligt.

 

Det som för mig gör en konsert riktigt bra upplevelsemässigt är när bandet och publiken är unisona med varandra. Gårdagens show var ett mycket bra exempel på det. Publiken hoppade upp och ner lika galet mycket som Joel och de andra i bandet gör på scen. Temperaturen på Tyrol måste alla gånger passerat 40 grader. 

Extranumrena, tre till antalet, inleds av Live it up, även den från nya albumet. Joel har nu ställt sig på en ramp ovanpå deras massiva Marshall-stack. Introt är ett klassiskt inslag som känns igen från bland annat AC/DC och svenska Bonafide (det senare är ett band Joel gillar riktigt mycket). Det andra extranumret är Raise the flag, den låten som Joel flest gånger har gjort långa resor ute i publikhavet, samma sak även den här gången. Den här färden nådde enda upp på översta etage på Tyrol, där ställde hans sig på staketet och briljerade med sitt solo, till hela publikens förtjusning.

Som avslutning kan jag inget annat säga än att jag längtar riktigt mycket tills nästa gång jag får se de igen. Are you "Ready to rock"? 

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)
BETYG: 9/10, helt utan tvekan, it's all rock n roll
BÄSTA LÅTEN: Ready to rock (en fantastiskt bra intro-låt, satte ribban för hela konserten)
BÄSTA MINNET: Alla Joels upptåg ute i publiken och för mig oss speciellt i låten Girls in black, där han stod på ett podium 1 meter ifrån oss.

KOLLA IN HELA BILDSERIEN NEDAN:

 

Lyssna på LÅTLISTAN via Spotify

 

BANDFAKTA – AIRBOURNE

MEDLEMMAR
Joel O'Keeffe – Lead vocals, lead guitar
Ryan O'Keeffe – Drums, percussion
David Roads – Rhythm guitar, backup vocals
Justin Street – Bass guitar, backup vocals

Officiell Facebook: www.facebook.com/airbournerock
Officiell Hemsida: www.airbournerock.com

 

Relaterade artiklar