KONSERTRECENSION: Alice in Chains – Alexandra Palace, London – 9/11

Det finns egentligen inget mer att bevisa. Alice In Chains var ett av det första grunge banden, har en bred och stor hit-katalog och finns kvar efter blod, svett och tårar mer än 20 år senare. Ändå var jag skeptisk till att detta band ens skulle vara en glimt av sitt förflutna.


(Alice In Chains, Foto: Johnny Buzzerio)

Konserten börjar med det skitiga riffet från ”Them Bones” från 1992’s album Dirt och alla blir som galna. Energin håller i sig, och flera gamla hits så som ”Damn That River” och ”Man in the Box spelas på rad. Här tas det få andetag att pusta ut, även de lugna låtarna framförs med en intensitet och träffsäkerhet som går rakt in i hjärtat och trumhinnorna.  Många ställer sig säkert frågan hur Alice In Chains är som band idag med få originalmedlemmar kvar och så många år på nacken – Svaret är: Häpnadsväckande bra och jag glömmer bort gång på gång att detta inte är originaluppsättningen.

Gitarristen Cantrell spelar sina partier med precis lika medryckande som på skiva för 20 år sedan, basisten Mike Inez bas låter brutal och verkligen ryter där den bör (Så som på ”Hollow” från den senaste skivan) och är lugn och melodisk så som på Rotten Apple

Trummisen Seans lekfulla takter i framförallt No Excuses finns kvar och sist men inte minst glömmer jag mest att den nya sångaren William är sådan begåvning och röstkameleont att denna Hendrix/Kravitz-liknande man faktiskt inte är originalsångaren Layne.

Jag hyser speciell respekt för detta band som många benämnt som ett tribute-band till den gamla uppsättningen. Det senaste albumet är mer av samma gamla, fast mer framåtblickande, vilket behåller deras gamla fans samtidigt som nya tillkommer.

Det är inte ofta jag gråter av lycka på konserter, men denna gång gjorde jag det. Alice in Chains, jag hoppas ni finns länge framöver.

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
EVENT: Alice In Chains
ARENA: Alexandra Palace, London
DATUM: 2013-11-09
BETYG: 10/10
BÄSTA LÅT: Måste jag välja EN? Would? i så fall.
BÄSTA MINNE: Allt från konserten. Stämningen var fantastisk.
PUBLIK: Svåruppskattad, men runt 8000

 

SETLIST
Them Bones
Dam That River
Check My Brain
Again
Man in the Box
Got Me Wrong
Last of My Kind
Hollow
Rotten Apple
No Excuses
Stone
We Die Young
Dirt
Down in a Hole

Encore:
It Ain't Like That
Would?
Rooster

BANDFAKTA – ALICE IN CHAINS

MEDLEMMAR
Jerry Cantrell – lead guitar, backing and lead vocals
Sean Kinney – drums, percussion, piano
Mike Inez – bass, backing vocals
William DuVall – lead and backing vocals, rhythm guitar

Officiell Hemsida: www.aliceinchains.com
Officiell Facebook: www.facebook.com/aliceinchains


 

 

Relaterade artiklar