KONSERTRECENSION: Alter Bridge – Fryshuset Arenan – 29/10

Storheten Alter Bridge gästade Fryshuset/Arenan i Stockholm under kvällen den 29 oktober 2013. Med sig för kvällen hade de med sig Halestorm och Smash Into Pieces. Men kvällens höjdpunkt och headliner var som sagt Alter Bridge. Det var nu nästan 3 år sedan de besökte Stockholm senast, och med en fräsch ny platta med i bagaget, så förväntningarna var stora inför kvällen.

Först och främst: Alter Bridge förtjänar bättre publik än en publik som går runt och ut i lokalen och står och sms:ar medan bandet framför låt efter låt – dock med varierande kvalité (och ljudkvalité för den delen!)  Ju mindre bandet lät som sin tidigare konstellation Creed (Open Your Eyes och vissa låtar är i min mening rätt kassa), desto mer var det till bandets fördel. Det var inte till någons förvåning att låtarna från det senaste albumet Fortress spelades mest högoktanigt och entusiastiskt. Introt på Cry Of Achilles gav mig rysningar, likaså Lover (som aldrig tidigare spelats live, dock blev den inte slutändan inte ens hälften så bra som studioversionen.)  Låtar som jag saknade i setlisten var mer från Fortress –  Jag hade gärna hört Bleed It Dry och The Uninvited och gamla godingar som Broken Wings, In Loving Memory och Shed My Skin. Äsch! Dock fick jag höra Blackbird som förmodligen är deras mest episka låt någonsin. Jag har aldrig hört en enda tam liveversion av denna låt och denna kväll berörde låten lika mycket som den brukar.

Alter Bridge är utan tvekan en väloljad maskin. Jag tyckte slutligen att publiken och setlistan (Shit happens) var de två felande länkarna till en helhetsbild som var magisk. Istället är den ojämna kvalitén och de snudd på robotliknande framträdandena av till exempel min personliga favorit Metalingus det som tar mest plats under spelningen.

Men många gånger blev det negativa helt klart förbisett: 

Kvällens höjdpunk är Myles Kennedy med Watch Over You, helt akustiskt. Denna man är som rödvin, han blir bättre med åren (44 räknade hittills) och låten är klanderfritt och stilsäkert framförd. Dock så var det när Myles tog in sångerskan Lzzy från förbandet Halestorm som balladen nådde ännu mer magiska höjder än vanligt. Jag har aldrig gillat Halestorm, men ta mig fan, Lzzy är en stjärna.

Det går inte att förneka att Alter Bridge växt sig till ett av världens bästa och kvalitativa rockband. Kvintetten kanske inte har åldern på sin sida, men begåvningen går inte att förneka.

BÄSTA LÅT: Watch Over You        
BETYG: 7 av 10, men ovanstående låt fick full pott

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)

FOTOGRAF: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)

SE HELA BILDSERIEN NEDAN

 

SETLIST

Addicted to Pain 
White Knuckles 
Come to Life 
Before Tomorrow Comes 
Cry of Achilles 
Brand New Start 
Calm the Fire 
Ghost of Days Gone By 
Ties That Bind 
Waters Rising 
Lover 
Metalingus 
Blackbird 
Watch Over You  – (with Elizabeth "Lzzy" Hale) (Acoustic)
Rise Today 

Encore:
Slip to the Void 
Isolation 
Open Your Eyes 

 

Relaterade artiklar