KONSERTRECENSION: Black Star Riders – KB (Malmö) – 7/11

Black Star Riders gjorde sin första spelning på svensk mark på Sweden Rock Festival i somras och återvände nu till Sverige för fyra konserter. Bandet , som tidigare titulerade sig Thin Lizzy, intog den 7/11 scenen på KB i Malmö. En kväll i nostaligins tecken som sent kommer att glömmas. Många år av erfarenhet gör att detta band ger ett intryck av självsäker professionalitet som levereras till publiken på ett imponerande sätt. Turnén kommer att avslutas på fredag 15/11 med ett uppträdande på Rock at Sea-båten. Rockbladet fick även en liten pratstund med bandets basist, Marco Mendoza.

THE REVIEW IN ENGLISH

Black Star Riders (BSR) bildades i december 2012 av medlemmar av den senaste uppsättningen av det legendariska bandet Thin Lizzy som har turnerat världen i många år. De funderade på att släppa en ny studioplatta men stridigheter utbröt, där man tyckte att man av respekt för den avlidne orginalsångaren Phil Lynott (1949-1986) inte skulle skriva  material i bandets namn längre. I maj 2013 släppte BSR så sitt debutalbum ”All Hell Breaks Loose” som musikmässigt fortfarande låter  väldigt mycket som Thin Lizzy med samma snygga melodiska gitarrslingor och solon skickligt utförda  av  Scott Gorham (som för övrigt är den enda av Lizzy’s orginalmedlemmar i bandet) och nytillskottet Damon Johnson som tidigare i sin karriär spelat med bla Alice Cooper. De klassiska, keltiska tonerna går inte att ta miste på och något större nytänkande på debutplattan finns inte, mest kanske för att Gorham insisterade på att soundet skulle hedra och leva upp till Thin Lizzy’s tidigare material och det gör det, utan tvekan.

Kvällen på KB i Malmö inleds just med titelspåret från den nya plattan ”All Hell Breaks Loose” tätt följt av Lizzy’s ”Are you Ready”. En perfekt start på ett musikalisk kavalkad av nytt material och klassiska Lizzy-dängor . Publiken består av både den yngre och äldre generationen vilket gör att helheten känns mycket lyckad. Tilläggas bör att stämningen är på topp och att det sjungs med i såväl nya som klassiska sånger.

Black Star Riders sångare, Nordirländske Ricky Warwick (tidigare bla The Almighty), blev en permanent medlem av Thin Lizzy 2009 och leder bandet med bravur. Hans respekt för den avlidne Phil Lynott har alltid framstått starkt och visar sig framför allt i klassikern ”Rosalie” där han nämner Lynott i texten med budskapet att Phil fortfarande finns bland oss.. ”ovan där”. Ricky tillför också bandet känslan av det traditionella irländska ursprunget med sin akustiska gitarr och sitt munspel.

Bakom det gigantiska trumsetet hittar vi en annan rutinerad musiker, Jimmy DeGrasso som tidigare har spelat med storheter som Megadeath, Y&T,Ozzy Osbourne och Suicidal Tendencies. Han ger sångerna ett tyngre sound och kommer säkert att medverka till att framtidens plattor får ett annorlunda gung.

Basisten Marco Mendoza som spelat med både Whitesnake och Blue Murder är mycket framträdande på scenen. Han besitter en otrolig utstrålning och interagerar mycket med publiken. Han berättar för Rockbladet att Black Star Riders kommer att gå in i studion igen när turnén avslutats och räknar med att ge ut ytterligare ett album någon gång nästa år. Han inser att stora delar av bandets anhängare  fortfarande förväntar sig att höra Lizzy’s klassiker men han hoppas på de ska kunna bilda sig en egen fanskara med hjälp av mer material. Mendoza berättar att han under dagen haft två baskliniker i Malmö och att han alltid försöker att visa upp sina kunskaper till den yngre generationen. Han tar, sedan många år tilbaka, avstånd från droger och alkohol och jag antar att detta möjliggör hans enorma engagemang och ger honom den energi han behöver. När han inte är på vägarna med BSR turnerar han med andra band. Senast med The Dead Daises, ett Australiensiskt band, där Dizzy Reed och Mendoza’s gamla Lizzy-kompanjon Richard Fortus (båda Guns N Roses) medverkar. De agerade förband till Aerosmith på deras turné i just Australien  och Mendoza berättar att han såg det som en stor ära att få medverka. The Dead Daisies har nu blivit inbjudna som till BSR under deras turné i Storbritannien senare i höst. Mendoza hoppas nu att BSR ska ta fart men anser också att det är förargligt att produktionen av en turné kostar alldeles för mycket vilket medför att biljettpriserna blir för tok för dyra för publiken och att det, som musiker, knappt lönar sig att resa land och rike runt. Mendoza gör detta för att han fortfarande har spelglädjen och ambitionen att sprida musiken och hoppas kunna göra det i många år.

Kvällens konsert avslutas med covers på klassikerna ”The Boys Are Back in town” och extranumren ”Whiskey in the Jar” och tidigare nämnda ”Rosalie” och med detta lämnar Black Star Riders Malmö för den här gången med ett löfte om att återvända. Snart hoppas undertecknad.

KOLLA IN HELA BILDSERIEN – BLACK STAR RIDERS

 

SKRIBENT: Charlotte Whitehead (charlotte.whitehead@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
EVENT: Black Star Riders
ARENA: KB Malmö
DATUM: 2013-11-07
BETYG: 8/10 

BANDFAKTA – BLACK STAR RIDERS

MEDLEMMAR

Ricky Warwick – Sång, kompgitarr, munspel
Scott Gorham – Lead- och kompgitarr
Damon Johnson – Lead- och kompgitarr
Marco Mendoza – Bas
Jimmy DeGrasso – Trummor

SETLIST

All Hell Breaks Loose
Are You Ready (Thin Lizzy cover)
Bloodshot
Bad Reputation (cover)
Before the War
Jailbreak (cover)
Hoodoo Voodoo
Massacre (cover)
Kingdom of the Lost
Hey Judas
Southbound (cover)
Kissin’ the Ground
Valley of the Stones
Emerald (cover)
Bound for Glory
Cowboy Song (cover)
The Boys Are Back in town (cover)

Encore
Whiskey in the Jar (cover)
Rosalie (cover)

 

 

Relaterade artiklar