KONSERTRECENSION: Mindless Self Indulgence/The Red Paintings – Klubben / Fryshuset – 24/11

Fryshusets Klubben är en mörk och dunkel arena för en konsert där du kan höra ljudet studsa mellan väggarna. Den är såpass liten att en mindre publik tvingas stå tätt och så pass stor att den som vill ha lite space kan ta några steg bakåt. 45 minuter innan kvällens spelning har börjat, är området framför scenen fyllt med alternativa ungdomar klädda i de mest fantasifulla skapelser. Modet är slitna jeans, håliga strumpbyxor, punkarfrisyrer och diverse färglada hårfärger. Banden som ska spela denna kväll har en väldigt specifik målgrupp och det märks. Kanske är det därför som lokalen tyvärr inte blir mer än halvfull.


(Mindless Self Indulgence, Foto: Jimmie Sonelius / Rockbladet)

Sedan vänds mina förväntningar på kvällen upp och ner när en muskulös man utklädd till en myra, klädd i endast ett par självlysande kalsonger, tar scenen. Med sig upp på scen har han bandet The Red Paintings som kommit till Sverige ända från Brisbane, Australien. Ett band som har blivit stämplat som ”Orchestral sci-fi art rock”. Alla medlemmarna är fint utsmyckade men mest utmärker sig sångaren och gitarristen Trash McSweeney som bär en R2-D2 ryggsäck på ryggen och en märklig huvudbonad som inte ens jag kan sätta ord på. Den föreställning som det här bandet sedan bjuder på är något speciellt som jag alltid kommer bära med mig, för jag har aldrig sett något liknande! Bandet har en unik show på så sätt att de bjuder in lokala konstnärer till varje spelning. Medans bandet spelar  är två konstnärer i full gång med att måla kroppsmålning på myran och ett fantastiskt porträtt på en stor canvas på andra sidan scenen. Det finns så många vackra ting i denna show att jag själv blir ganska berörd. Förutom konstnärernas prestation på scen så njuter jag av det fantastiska symbioset som uppstår mellan den harmoniska cellon, den snabba violinen, den rytmiska basen och de hårda trummorna. Bandet bjuder på en låt som dedikeras till Alice I Underlandet. ”The Streets Fell Into My Window” från albumet Walls som kom 2006. En stegrande låt som slutar i ett crescendo som förstärker låtens gripande makt om lyssnaren. Den här musiken är inte bara konstnärlig utan även politisk. Trash McSweeneys hjärtefråga är nämligen att vi inte ska äta djuren utan låta dem leva fria. Covern ”Mad World” tas slutligen emot med jubel från publiken. Det blir tydligt hur varje enskild individ i bandet bär på en enorm talang för sitt instrument, Trash McSweeney är verkligen ett med sin gitarr och passionen i hans röst kan inte ha lämnat en enda själ på Klubben oberörd denna kväll.

Amerikanska Mindless Self Indulgence är en sådan extrem konstrast till The Red Paintings att det blir lite som en chock när de tar scenen. För MSI är mer som en Sean Banan i melodifestivalsammanhang. De kallar själv sin musik för "Industrial Jungle Pussy Punk". Här är det showen och galenskaperna som är viktig. Receptet för en grym MSI-spelning är att sångare Jimmy Urine är på topp, samt en galen publik. Idag är publiken inte riktigt med på noterna och trots Jimmys fantastiska insats där han lyckas pressa in tusen ord i sekunden (okej överdrift), så räcker detta inte till. Men under spelningens gång blir energin hos publiken något mer levande. Rent showmässigt presterar dem bra. Jag vill ge en stor eloge till Lyn-Z på bas gitarr, en ung tjej i kort kjol och skinnjacka som håller energin till max där hon slänger med håret i takt med musiken. Även Kitty på trummor har tagit med sig en stor värme och glädje upp på scen. Hon har även sytt sina scenkläder själv. De populäraste låtarna under kvällen är ”Issues” som börjar med meningen ”I“d rather fuck you than kiss you”. Texterna är rätt ironiska och roliga på sina ställen, definitivt provocerande.”It gets worse” som handlar om att livet blir sämre om man inte är snygg eller har pengar. Jag blir själv förvirrad kring om de är ironiska eller inte men jag väljer att tänka att de spelar på det här galna konsumentsamhället som vi nu lever i. Det är trots allt ett USA-baserat band. Låten ”Fuck Machine” är nog en av kvällens mest populära låtar. Här får även publiken vara med och sjunga: ”Wooooah”. Jag njuter dock av låten ”Never Wanted To Dance”. Endast här känner jag lusten att släppa loss. Jag ska sluta lura mig själv nu. Kvällens spelning  kändes alldeles för hjärndöd. MSI har definitivt lyckats göra det de vill göra. PROVOCERA.

KOLLA IN BILDSERIEN (MINDLESS SELF INDULGENCE)

 

SKRIBENT: Malene Aakre (malene.aakre@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
EVENT: Mindless Self Indulgence + The Red Paintings
ARENA: KLUBBEN / FRYSHUSET / STOCKHOLM
DATUM: 2013-11-24
BETYG: (MSI): 5/10
BETYG (TRP): 10/10

VIDEO: Mindless Self Indulgence – It's get worse


VIDEO: The Red Painting – You are not one of them

Relaterade artiklar