KONSERTRECENSION: PIXIES – Münchenbryggeriet – 15/11

Årets mest otippade spelning måste nog bli The Pixies på Münchenbryggeriet, bandet som varit mer eller mindre tyst i 22 år är plötsligt på turné. Jag kastade mig över en biljett innan de tog slut för att inte missa denna förmodat historiska händelse, biljetterna var slut på någon dag.

Annons 

 

Foto: Michael Halsband

Stämningen är förväntansfull innan bandet kliver på. Publiken är generellt lite äldre vilket kanske inte är så underligt med tanke på att bandet släppte sin första platta -87. När spelningen hoppar igång utbryter en stor dansfest hämningslöst på golvet. Det är tydligt att publiken väntat riktigt länge på detta, alla hämningar verkar liksom släppa. Jag kan känna att svensson nog brukar kunna vara lite stel framför scenen men det gäller inte ikväll. Stämningen är igenom taket härlig!

Black Francis har en fantastisk stämma som fortfarande håller. Ena stunden är rösten klent poppig för att sedan utbrista i vrål och därefter gå över i ett nästan maniskt tjattrande pladder. När man ser The Pixies live är det lätt att se att Kurt Cobain hämtade mycket inspiration till sin musik härifrån.

Spelningen håller på i nästan två timmar och vi får höra över trettio låtar varav två är extranummer, en mycket imponerande setlist. Tyvärr tycker jag att detta också blir ett problem. Publiken framför scenen är helt vild genom hela spelnigen men det är något jag saknar. Scenshowen är introvert, det är låt på låt för att hinna med så många som möjligt innan kvällen tar slut. Jag upplever det som framstressat och trots att jag vill tycka att det är en fantastisk spelning så tappar jag liksom intresset. Det sägs inte ett ord utanför sången, inte ett "Hi!" när bandet kliver på, inte ett ord mellan låtarna och inte ett ord någon av gångerna bandet kliver av. Kim Shattuck visar ändå glöd och lyfter nog hela bandet ikväll med sitt leende.

Gensvaret från publiken är hur som helst totalt och det är svårt att avgöra om någon låt sticker ut mer än den andra. Dock blir allsången nästan löjligt medryckande till låtarna Here comes your man och Bone machine.

SKRIBENT: Tomas Hellman (tomas.hellman@rockbladet.se)
EVENT: Pixies
SUPPORT: Mono Town
ARENA: Münchenbryggeriet, Stockholm
DATUM: 15/11-2013
BETYG: 5/10
BÄST: Dansfesten och Kim Shattuck
SÄMST: Inte ett ord, kom igen!

BANDFAKTA – THE PIXIES

Black Francis – Sång och gitarr
Joey Santiago – Gitarr
David Lovering – Trummor
Kim Shattuck – Bas och sång

Officiell Hemsida: www.pixiesmusic.com
Officiell Facebook: www.facebook.com/pixiesofficial

 

Relaterade artiklar