KONSERTRECENSION: Pray For Locust – Rockbitch Boat – 9/11

Sist ut på lördagen var Stockholmsbandet "Pray For Locust". Det är knappast med de bästa av förutsättningar som de tar sig an den stora scenen på "Rockbitch Boat". Stormen har under kvällens gång sakta men säkert eskalerat i styrka och runt mig ser jag många gröna ansiktet. Alkohol och höga vågor går inte så bra ihop i praktiken. Klockan har precis slagit två och båten guppar så illa att inte ens en van sjöman hade klarat sig därifrån opåverkad.


(Fotograf: K. Jack)

Bandet tar scen märkbart påverkade av de extrema förhållandena. Men tillsammans har de något som jag kallar Jävlaranamma. Det märks att sammanhållningen och ”gruppandan” är stor. De kämpar tillsammans för att genomföra spelningen. De har med sig hinkar, just in case att de skulle få för sig att spy mer än vad de redan har gjort innan spelningen.

Sedan drar de igång med låten Parasites och publiken kan inte annat än röra på sig i takt med båtens gungande och takten av trummorna. Det går fort! Först blir jag chockad av alla olika takter och gitarriff som kastas mot mig. Sedan känner jag mig hemma. Musiken känns igen. Med influenser från många olika band har de lyckats skapa ett sound som antingen gör dig förbannad eller euforisk.

Sångaren Tintin Andersen är helt inne i musiken och det är han som lägger någon sorts mystik över kvällens spelning när han med stängda ögon fokuserar på att klara av den musikaliska biten. Han är duktig på att hålla energin igång på scen. Hans musikaliska förmåga och passion som han uttryckligen visar på scen, får mig att dras närmare. Jag vill se och höra mer. Trummisen Simon Corner verkar vara den som påverkats hårdast av vågorna. Han verkar dock vara en man med talang och jag lämnas nyfiken på att höra mer från honom.

Vi får några ”konstpauser” där både sångare och trummis spyr. Jag antar att det är det här som är riktigt brutal metal. Att sjunga och spela samtidigt som man spyr är det nog inte många som klarar av. Till slutet blir det en lång paus då det blir osäkert på om Simon kommer kunna fortsätta spela. Efter några olidliga sekunder visar han klartecken och de drar igång med de avslutande två låtarna som kommer att bli låten Shiva från albumet Swarm som kom 2010 och låten This Bitter End.

Låten Shiva har bandet sagt att de alltid spelar live eftersom det kan bli ”lynchstämning” i lokalen om de låter bli. Jag förstår varför, eftersom att det är kvällens bästa live-låt. Själva låten sätter griller i huvudet på publiken och det är ett oändligt kaos som sprider sig i lokalen.

På grund av bandets sjösjuka blir det tyvärr en något kortare spelning och vi missar att få se några godingar live. Jag personligen saknar Into The Ocean. Men jag måste säga att denna spelning på ett jävligt skumt sätt blev ännu mer metal än vad den hade kunnat blivit annars. Pray for Locust tog fördel av de sjuka omständigheterna och lyckades vända det till sin fördel.

 

SKRIBENT & FOTOGRAF: Malene Aakre (malene.akre@rockbladet.se)
EVENT: Rockbitch Boat
2013
ARENA: Starlight Palace, Deck 8, Rockbitch Boat.

DATUM: 2013-11-09
BETYG: 8/10


BANDFAKTA – PRAY FOR LOCUST:

MEDLEMMAR:


Tintin Andersen – Vocals
Jerry Engström – Guitar
Stefan Schyberg – Guitar
Kvasi – Bass
Simon Corner – Drums

KOLLA IN DERAS VIDEO "INTO THE OCEAN"

Relaterade artiklar