KONSERTRECENSION: Skid Row & Ugly Kid Joe – Bryggarsalen – 16/11

Skid Row är just nu ute på en Europaturné som går under namnet " The RoJo Rage Tour". Med sig har de Ugly Kid joe och Dead City Ruins. Ett koncept som fungerar mycket bra. Efter utsålda konserter i både Göteborg och Borlänge var det nu Stockholms tur. Bryggarsalen, med en kapacitet av 360 personer,  är dock bara halvfullt men publiken får istället en mycket personlig upplevelse som sent kommer att glömmas.

Annons 

 

Först ut denna kväll är Autraliensiska ”Dead City Ruins” som frontas av den otroligt uttrycksfulle och röstbegåvade sångaren Jake Wiffen. Bandet släppte 2011 sitt debutalbum ”Midnight  Killer” och de kallar själva sin musik för ”arbetarklasshårdrock” och har i sin korta karriär hunnit turnera nästan hela världen. Undertecknad tror att de går en lysande framtid till mötes.

Ugly Kid Joe hade sin storhetstid i början av nittiotalet med oförglömliga hits som ”Cat’s in the Cradle” och ”Everything About You”. Bandet upplöstes dock 1997 men bestämde sig för att återförenas 2010 och de släppte förra året en ny platta ”Highway to Hell”. Kvällens, drygt en timmes, konsert visade att Ugly Kid Joe fortfarande är att räkna med. Sångaren Whitfield Crane har en enorm energi och en scenpersonligheten som gör att det efter ett par låtar inte är många i konsertsalen som sitter stilla. Naturligtvis är deras tidigare hits en självklar höjdpunkt under spelningen men även det nya materialet är imponerande, bla låtarna  ”I’m Alright” och ”No One Survives” är riktiga höjdare. Att kvällens publikantal är lågt gör att spelningen känns personlig och Crane bjuder även upp delar av publiken på scenen och skapar med detta nästan en familjär stämning.  Spelningen avslutas med en explosiv cover på Motörhead’s ”Ace of Spades”. Håll utkik efter intervjun ROCKBLADET gjorde med Whitfield Crane.

På det tidiga 90-talet blev Skid Row ett av världens största band inom sin genre. Albumen "Skid Row" (1989) gav oss klassiker som ”18 and Life” och ”I Remember You”och den tyngre plattan "Slave to the Grind" (1991)  innehöll bla hiten ”Monkey Business”och ”In a Darkened Room”. Bandets dåvarande sångare, Sebastian Bach, blev 1996 sparkad ur bandet men detta stoppade inte Skid Row. 2003 släpptes ett nytt album, "Thickskin", nu med nyförväret Johnny Solinger på sång. Skid Row har sedan dess fortsatt att turnera världen runt och senast såg vi dem på Sweden Rock Festival i somras. De släppte i år en ny EP, "United World Rebellion – Chapter 1” och med den i bakfickan ser framtiden ljus ut.

Många hävdar att Skid Row slutade existera när Bach sparkades men Solinger kan absolut ses som en imponerande frontman. Han har kanske inte samma röstregister men visar en otrolig vilja att underhålla publiken och detta gör han med bravur. Han besitter inte den attityd som Bach uttryckte utan är vitsig och ödmjuk i snacket mellan låtarna och detta känns genuint. Under låten ”18 and Life” beger han sig ut i publikhavet och vandrar sjungande runt hela konsertlokalen till allas förtjusning.

Energin och spelglädjen är klart märkbar hos gitarristerna Dave ”The Snake” Sabo och (den till synes halvgalne) Scotti Hill som funnits med i bandet sedan starten 1986. Basisten Rachel Bolan, som under kvällen framför en cover av ”The Ramones” låt ”Psychotherapy”,  är den tredje orginalmedlemmen som utgör stommen i bandet och kompletteras bra av trummisen Rob Hammersmith som funnits i bandet sedan 2010.

Publiken blev under kvällen bjuden på alster från nya plattan och många klassiker som medförde att allsången stod högt i tak. Trots den fåtaliga publiken ger bandet allt och lite till. En toppenkväll, som avslutades med hiten "Youth Gone Wild", berörde nog de flesta och det bevisar att Skid Row trivs och levererar lika bra på en liten klubbscen som till en stor festivalpublik. ROCKBLADET fick även en intervju med Dave ”The Snake” Sabo som kommer att publiceras inom kort.

KOLLA IN BILDSERIEN – SKID ROW (STOCKHOLM)

 

KOLLA IN BILDSERIEN – SKID ROW (GÖTEBORG)

 

KOLLA IN BILDSERIEN – UGLY KID JOE (STOCKHOLM)

 

KOLLA IN BILDSERIEN – UGLY KID JOE (GÖTEBORG)

 

SKRIBENT: Charlotte Whitehead (charlotte.whitehead@rockbladet.se
FOTOGRAF (STOCKHOLM): Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF (GÖTEBORG): Camilla Gradin (camilla.gradin@rockbladet.se)

EVENT: Skid Row/Ugly Kid Joe/Dead City Ruins
ARENA: Bryggarsalen/ Stockholm
DATUM: 2013-11-16 
BETYG: 8/10
BÄSTA LÅT: Milkman’s Son – Ugly Kid Joe

Officiell website Skid Row: www.skidrow.com
Officiell website Ugly Kid Joe: www.uglykidjoe.net
Officiell Facebook Dead City Ruins: www.facebook.com/deadcityruins

 

Relaterade artiklar