KRÖNIKA: ROCKBITCH BOAT 2013 – Så var det ombord

När Rockbitch Boat på lördagseftermiddagen släppte loss tamparna från Stockholms hamn och satte siktet mot Riga, var det säkert många band som precis hade klivit ombord med stor förväntan och viss nervositet. Skulle förväntningarna infrias? Skulle banden få det brejk de väntar på? Skulle publiken få se band på spelhumör? ROCKBLADET följde med för att få svar på dessa frågor.

Årets båt var trotjänaren Isabelle (1989) som garanterat har sett sin beskärda del av tokigheter genom åren på Östersjön. Man hade gjort plats för tre scener, där det med endast korta avbrott flödade ut hård musik under hela resan. Schemat var lagt så att man faktiskt hade möjlighet att se de flesta banden, vilket jag uppskattade. Jag fastnade dock gärna i Sky Baren där jag fick höra mycket bra musik och träffa nya och intressanta människor. Temat för kryssningen förutom rock var Halloweenfest och under de dagar resan gick fick vi beskåda en massa fantasifulla skapelser. Mycket blod såklart men där fanns även bananer i pyjamas och Modesty Blaise. I resan ingår ett stopp på flera timmar i Riga, som denna gång bjöd på en klarblå himmel och ett behagligt väder. Det var många som återvände till båten och var lyriska över hur fin staden var.

Det är något av en speciell kryssning där det är omöjligt att urskilja bandmedlemmar från publik eller media. Alla ser likadana ut och alla minglar med varandra. Ett band spelar medan nästa band på tur står redan står och diggar framför scenen. När showen är klar går de återigen ner framför scenen för att supporta bandet som spelar efteråt. En härlig stämning för att knyta nya kontakter och en möjlighet för lokala och osignade band att få lite uppmärksamhet av kollegor och nyvunna fans. Den ibland lilla publikskaran framför scenerna gjorde vad den kunde för att hylla de som stod på scenen. Många band gjorde bra ifrån sig men bara för att nämna några som gjorde riktigt bra framträdanden var Grande, Lizette &, The End Of Grace, LifeR samt Mass Murder Agenda.

Stämningen var hög och när stormen på Östersjöns hav satte sina klor i Halloweenfesten ombord på det cirka 170×28 meter stora fartyget uppstod det som bara kan beskrivas som en gemensam sidledsdans. Inget band i världen kan få till en effektivare “wall-of-death” än vad en kraftig storm på ett öppet hav kan. Det var stundtals en fröjd att se band och publik skjutsas med i gungningarna. Här visade sig också det otroliga engagemang som folk kan visa upp när de är målmedvetna och vill uppleva det de älskar; inget band ställde in konserten och publiken körde på som bara hårdrockare kan. Band fortsatte till exempel att spela trots att medlemmarna hela tiden råkade slå varandra med instrumenten i havets gung. Bandmedlemmar till och med spydde ikapp på scenen. Skaplig hängivenhet. Respekt och ett dubbelt djävulstecken upp från mig. Hemresan blev dock lugnare med stormen.

De som tidigare har rest med båt över östersjön mot de forna öststaterna vet att man sällan slås av personalens otroliga charm. Det gällde även på denna båt, men vad gör det när det är besökarna man ändå hänger med? Ett annat fenomen på kryssningar är hyttkrökandet. Det fanns här också. Tyvärr satts det i hytterna även när banden spelade vilket fick den redan dåligt bokade båten att verka väldigt tom. Ibland kändes det som om besökarna bestod endast av bandmedlemmar och media. Det finns såklart några undantag (Mass Murder Agenda, Imber, Skitarg, Adept och Lizette &) som fick något fler personer att komma ut ur hytterna. Mitt förslag på att få bort fenomen nummer två är att halvera priserna i baren. Att stänga taxfreebutiken känns ologiskt, vad ska nattsurrarna då ha att dricka när barerna har stängt?

Rockbitch Boat är i hamn nu men det är bara ett år kvar till nästa tripp. Som helhet anser denna reporter att organisationen är bra och att man har skött schemaläggningen på ett vettigt sätt. Hoppas att publikfrågan kan lösas till nästa år så att banden får den uppskattning som de förtjänar. Några av banden kommer vi att titta lite närmare på i kommande artiklar.

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Camilla Gradin (camilla.gradin@rockbladet.se)
EVENT: Rockbitch Boat 2013
RUTT: Stockholm-Riga
DATUM: 9-11/11-2013

KOLLA IN ALLA VIMMELBILDER FRÅN ROCKBITCH BOAT 2013

 

LÄS KONSERTRECENSIONER:

MASS MURDER AGENDA
PRAY FOR LOCUST
ADEPT
BLOWSIGHT
THE END OF GRACE

 

Relaterade artiklar