INTERVJU: Colossus – “Vi är väldigt nakna av oss”

Jag hinner knappt installera mig i hytten på Rockbitch Boat till Riga förrän det är dags för en intervju med grabbarna i Colossus. Bandet satsar stort på den musikaliska karriären och är med säkerhet på väg uppåt. Med det hyllade debutalbumet WAKE visar grabbarna att de menar allvar och bokningarna rullar in.

Linda: Vilka är ni som personer?

Niklas: I ett lite bredare sammanhang är väl Colossus ett albumband som fokuserar på lite mer fördjupande musik. Så istället för de lite lättare och glättigare musiktraditionerna som spelas på radio försöker vi slå ett slag för 70-talet och musiken som skapades då, men i en mer nyskapande tappning. Kanske inte 70-talet i sig, men i mer nostalgisk anda och i ett bredare perspektiv. Med innebär väl att vi är väldigt noggranna med vad vi släpper igenom och det innebär nog att vi har lite kontrollbehov allihop. Plus att vi är väldigt noga med det vi gör. Vi är personliga och narcissistiska.

Thomas: Narcissistiska, haha, det är vi det.

Niklas: Ja, men vi tycker om att ses och höras alla tre. Hahaha. Det man kan säga är att vi lägger stor vikt på hantverk. Vi är väldigt medvetna om vad vi släpper igenom filtret och vi är väldigt måna om vad vi som personer och som band står för. Vi är högst ambitiösa och professionella. Det kanske är svårt att tro när man träffar oss såhär, hahaha, men när vi står i repan är vi tråkiga och seriösa. Sen när vi slappnar av och träffas såhär far tankarna lite åt alla håll och då kan vi kanske framstå som lite oseriösa, men det är glimten i ögat som gäller. Thomas?

Thomas: Ja.. Eh.. Pass! Hahaha.

Niklas: Det är väl 14 cm. Peter 12 och sen jag då.. 32.

Thomas och Peter: Hahaha! Ja, det var personligt! Hehe, ok!

Niklas: Och då snackar vi diameter och inget annat. Hahaha.

Peter: Ja, och erfarenhet!

Niklas: Vi är väldigt nakna av oss. Särskilt Thomas.

Thomas: Ja, jag har nog inget bra svar på den här frågan.. Jag får återkomma! Hahaha.

Linda: Hur ser planerna ut för er nu? Ni har precis haft en kortare Spanienturné?

Niklas: Ja, vi kommer att nöta på lite på alla håll framöver. Vi ska runt Sverige lite resten av hösten och vintern. Sen hade vi några datum nere i Spanien som vi sköt upp lite längre fram och kommer mer största säkerhet att åka iväg på en mindre turné i Europa med våra labelmates i Digression Assassins. De är ett riktigt spännande band. Så dit kommer vi nog att bege oss till våren. Blir lite festivaler i sommar och sen vet vi inte riktigt.

Thomas: Det blir väl en platta två där någonstans också.

Niklas: Ja, det blir det nog också. Men vi höjer väl ribban. Det är lite vårt motto. Vi ska höja ribban och ta det till nästa nivå. Och alltid mycket på gång. Ett litet smakprov på vad som händer.

 

Linda: Hur har ni laddat inför spelningen ikväll på Rockbitch Boat?

Thomas: Vi är helt trasiga sen Spanien. Så jag vet inte. Hahaha.

Niklas: Haha, lite trasiga. Nej, men vi repade mycket inför Spanienturnén så vi är samkörda i dagsläget så det kändes inte som att vi behövde så mycket rep eller förberedelser inför kvällens spelning.

Thomas: Vi har faktiskt tagit det ganska lugnt sen Spanien och vilat oss i form.

Niklas: Jo, det har vi gjort.

 

Linda: Har ni några bestämda mål som ni känner att ni skulle vilja uppnå med Colossus? Någon särskild scen ni skulle vilja stå på?

Peter: Den största! Det räcker för mig. Hahaha.

Thomas: Download Festival skulle jag vilja stå på. Klockan 12 på lördag. Den skulle kännas bra.

Niklas: Nu på lördag? Hahaha.

Thomas: Nej, nej, nej. På EN lördag. Men nu på lördag funkar också. Hahaha.

Niklas: Nej, men alla scener. Vi vill egentligen.. Vi har ju så jävla kul på alla scener vi står på så vi vill väl bara ut och röja på så många scener vi kan, överallt. Men självklart vore Download riktigt kul. Sweden Rock, som vi gjorde förra året, skulle vara riktigt kul att komma tillbaka till. Förrförra, förlåt! Jag vill fan ner till Rock In Rio. Det vore riktigt jävla kul.

Thomas: Indien! Det skulle också vara häftigt.

Niklas: Ja, vi har lite som mål att söka oss lite mot Asien nu framöver faktiskt. Vi har lite kontakter vi jobbar med just nu och nästa steg skulle nog vara en större rockscen där borta. Vi älskar att resa, träffa folk och spela. Men målet är som sagt att hela tiden stiga uppåt och vi siktar högt. Det finns ingen högre gräns egentligen, haha, men vi går nog inte tillbaka till mindre scener. Jag menar, fritidsgårdar kanske vi har tröttnat lite på att komma och spela på. Där kanske vi får sätta en gräns, hahaha. Men gärna en lite mindre, svettig rockklubb. Oavsett om det är någonstans i Sverige eller i övriga världen. Får vi bara lite bärs, respengar, något att knapra på, en kram och en kyss och allt det där så vill vi spela.

Linda: Vilken scen är den bästa scenen, publikmässigt? Om det finns en sådan scen..

Niklas: Menar du någon specifik scen eller spelningar över lag?

Linda: Om ni jämför klubbar, festivaler, båtar..

Niklas: Det är jävligt olika det där. På en klubbscen har du en helt annan intimitet till publiken. Där kan de allra flesta leverera och du kan släppa på garden lite mer. Festivalscener får du kämpa på ett helt annat sätt för att få med dig publiken. De är längre från scenen och det innebär att du får leverera på ett annat vis. Du kanske har solen i ögonen, det rinner och du får kämpa lite hårdare helt enkelt.

Thomas: Det rinner?! Hahaha!

Niklas: Ja, det rinner från alla hål och kanter. Hahaha!

Linda: Haha. Det där lämnar jag nog åt läsarna att tolka själva..

Thomas: Vänta, det rinner lite. Ska jag torka!? Haha.

Niklas: Ja.. jag är inkontinent. Det kallas sol-inkontinens. Det är inte det lättaste att hantera! Hahaha.

Peter: Hahahaha!

Thomas: Eh.. Ja, alla har vi vår unika charm. Haha. Nej, men några av de roligaste spelningarna vi har gjort genom åren är på de här lite mindre ställena faktiskt.

Niklas: Ja, det är ju något visst med klubbspelningar.

Thomas: Man får en helt annan connection med publiken. Den gillar jag.

Niklas: Ja, vad ska man säga? Allt är roligt, allt är nyttigt, allt är bra. Sen får man lära sig att slipa på de ställen man kanske inte kände att man lyckades helt med. De olika kommunikationskanalerna som gäller för de olika scenerna så att säga.

 

Linda: Vad har ni för musikaliska och icke-musikaliska influenser?

Thomas: Livet. Klart!

Niklas: Hahaha, så fint Thomas. Nej, men vad har du sagt tidigare? Det har väl varit Meshuggah, Tool, Mastodon, High On Fire, Opeth, Baroness. De är givna liksom. Sen har vi mycket 70-tals progg. Zeppelin, Sabbath så klart. King Crimson måste jag nog säga. Det blir väl lite dödsmetall, hård trash. Vi är ett väldigt brett gäng så det blir lite allt möjligt. Vi har jazz och den här snubben som lyssnar på Whitney Houston (pekar på Peter). Brett, högt och lågt kan man väl säga.

Peter: Haha, men va fan! Varför tar du alltid Whitney Houston? Det låter ju som att det är det enda jag gör!

Niklas: Nu var det så att på det första giget med honom, när vi är på väg hem. Då säger han: ”Ta det inte personligt, men nu är jag lite trött på er” och då tar han på sig lurarna och lyssnar på Whitney Houston hela resan hem. Hahaha

Thomas: Men var det efter den spelningen?

Niklas: Haha, ja det var det. Vi kände ju varandra redan, men det var väl första gången vi upptäckte att den sidan hos Peter. Man kan säkert hämta något där så vi klämmer ihop alla delar och ser var vi hamnar. Hahaha. Nej, men det är väldigt progressivt och det är hårt.

Peter: Den röda tråden kan man säga.

Niklas: Ja, och i övrigt är det livet. Alla erfarenheter och upplevelser vi har som individer och som band. All medial input, film, litteratur, filosofer, historiens gång helt enkelt. Saker som väcker frågor och som man kanske inte alltid kan sätta fingret på, men som man känner att det här vill jag göra någonting med. Kommentera på. Så gör vi det musikalisk. Det är kanske inte något som folk i allmänhet kopplar ihop, men det är en väldigt viktig del för oss. Att jobba i temaformat. Och det är säkert en aspekt som blir tydlig för de som verkligen sätter sig in i musiken. Kommunikation som sagt.

Linda: Hur går låtskrivandet till i Colossus?

Thomas: Niklas skriver väldigt mycket. Kommer med mycket färdiga riff, sång, texter och så får vi komma med åsikter eller kanske har några egna idéer på hur vi skulle vilja arrangera låten.

Niklas: Ja, jag skriver mycket hemma. Jag har väl ett hum om en låt jag vill göra och sen sitter vi i repan och jammar lite. Så egentligen så arrangerar vi låtarna väldigt mycket gemensamt. Thomas bidrar med sina rytmer bland annat och så får Peter komma med sitt. Det brukar vara en ganska flytande process. Man ger och tar lite under processens gång.

Thomas: Sen jobbar vi sällan så att vi gör färdigt en låt åt gången utan har väl egentligen hela plattan i fokus. Vi gör en del på en låt, jobbar med en annan del på en annan låt och så slut producerar vi allt när hela plattan känns så färdig att vi närmar oss inspelning.

Linda: Har ni någonting ni skulle vilja hälsa till Rockbladets läsare?

Niklas: Ge oss en chans. Kolla in vår platta. Kommer vi till din stad så kom och kolla in spelningen. Spelar vi inte i din stad så kontakta din klubb och se till att de bokar in oss. Säg att vi är ett band som kommer komma dit, röja röven av er, dricka öl med er och ha en riktigt grym kväll. Och gillar ni oss inte så ska det inte heller vara något problem för kul kommer vi ha ändå. Ta hand om er därute. Tänk själv och kör hårt!

Jag hade även möjlighet att spendera vistelsen i Riga tillsammans med grabbarna i Colossus och det diskuterades allt från film, skådespelare, politik, mat, dryck och självklart diskuterades även andra musiker och bandets nästa album. Men det är något jag får återkomma till i framtida reportage!

 

SKRIBENT: Linda Hasselblad (linda.hasselblad@rockbladet.se)


PLATS: Rockbitch Boat 2013

BANDFAKTA – COLOSSUS

MEDLEMMAR

Niklas Eriksson – Gitarr/Sång

Peter Berg – Bas


Thomas Norstedt – Trummor

Officiell hemsida: www.colossus.se
Officiell facebook: www.facebook.com/colossusstockholm
 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar