INTERVJU: Jerry Horton – Papa Roach

CLICK HERE TO READ THE INTERVIEW IN ENGLISH.

När Papa Roach besökte Sverige och Tyrol i Stockholm härom veckan fick vår reporter Philip ett angenämt besök i intervjusoffan, inte mindre än gitarristen Jerry Horton. Intervjun handlar bland annat om vad de har uppnått under deras 20-åriga karriär.

PHILIP: Vad är största skillnaden mellan erat senast album och era äldre album?

JERRY: Användandet av elektroniska ljud, vi bestämde oss för att testa olika ljud och strukturer istället för att bara lägga olika gitarrljud på varann. Det är den största saken, tycker jag. Vi har ändrats mycket, så jag antar att du kan säga att vi är mer melodiska nu. Användandet av elektronisk musik är dock fortfarande största skillnaden. Det finns inte ETT sätt som vi skrivit musik på. Ibland skriver vi för oss själva, och ibland jammar vi.

PHILIP: Ni har varit ett band i 20 år: Vad har blivit mer och mindre viktigt?

JERRYVåra prioriteringar har inte ändrats så mycket. Liveshower är viktiga för oss. Vi lämnar inget åt slumpen längre, utan vi planerar saker och är mer fokuserade på vår "business" nu. Numera köper folk inte så mycket musik som de brukade. Vi försöker vara smarta gällande att turnera och vårt mål är att åka till ställen vi inte åkt till tidigare/ställen vi inte varit på sedan länge. Vi har inte varit i Turkiet eller Kroatien. Jag har hört att de länderna ska ha stora rockpubliker. Vi har varit i Ryssland mycket på senaste tiden. Vi vill fortfarande åka till Sydostasien och vi har inte varit i Australien på tio år. Vi försöker bygga andra marknader istället för att åka till USA.

PHILIP: Hjälper det att ha mycket olika influenser inom bandet?

JERRY: Jag tror det hjälper. Vi har alla en enhetlig vision om hur våra låtar ska låta som. Om någon tar in en influens som vi normalt inte har som vi tycker låter lite "för mycket" ändrar vi den till att låta som Papa Roach.

PHILIP: I vilket land är publiken mest hängiven och entusiastisk?

JERRY: Jag tror det får singlas slant om Tyskland och Storbritannien. Vi har haft jättebra gig på andra ställen, både i mindre och större lokaler. Folk reser till och med från andra länder för att se oss just i Tyskland och Storbritannien. Det är coolt.

PHILIP: Ni har haft många hits genom karriären: Siktar ni ibland på en mer kommersiell inställning eller kör ni bara på som vanligt, gör er grej och ser vilka som gillar det?

JERRY: Vi kör alltid vår grej, det handlar om att göra oss själva glada. Vi gillar pop-formatet, det är så vi gillar att skriva låtar. Vi skriver massa låtar och om en är dålig slänger vi den. Vi skriver inte specifikt radiovänlig musik. Om något låter lite för radiovänligt så lägger vi till saker i den låten som gör det mer intressant.

PHILIP: Är det svårt att vara ett amerikanskt rockband nu när pop, rap och andra genrer dominerar hemma i USA just nu?

JERRY: Det är inte svårt. Rock lever fortfarande i USA, det har bara blivit en underground scen. Vi är större i Europa än i USA. Kalifornien är svårt, för vi är inte där tillräckligt mycket. Det har tidigare inte funnits rockfestivaler i USA, men det kommer fler och fler.

PHILIP: Vad är nästa stora steg? Hur länge kommer ni finnas, tror du?

JERRY: Detta är sista turnen kopplad till vårt senaste album. Vi slutar turnera den 10 december och i februari nästa år börjar vi spela in nytt material med producenten från den senaste Five Finger Death Punch skivan. Förhoppningsvis släpper vi nytt album sommaren 2014.


SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Minna Ridderstolpe (minna.ridderstolpe@rockbladet.se)
 

BANDFAKTA – PAPA ROACH

MEDLEMMAR
Jacoby Shaddix – lead vocals
Jerry Horton – lead guitarist, backing vocals
Tobin Esperance – bassist, programming, backing vocals
Tony Palermo – drums

Officiell Hemsida: www.paparoach.com
Officiell Facebook: www.facebook.com/paparoach

 

VIDEO: Leader of the broken hearts

Relaterade artiklar