KONSERT: CARCASS – Arenan / Fryshuset – Stockholm – 7/12

Två decennier har flutit förbi sedan CARCASS sist stod på en scen i den svenska huvudstaden. Nu var väntan över och med den senaste plattan Surgical Steel i färskt minne var förväntningarna mycket höga. ROCKBLADET var där och såg återkomsten.

Carcass behöver ingen närmare presentation. De är kort och gott ett brittiskt band av det hårdare slaget som bildades under mitten av 80-talet och som nu efter en längre tids frånvaro har återuppstått med bravur.

Till tonerna av den stämningsfulla gitarrslingan ur senaste plattans öppningslåt 1985 kliver britterna ut på Fryshusets scen. Surgical Steel Tour är här! Öppningen med Burried dreams från plattan Heartwork (1993) sätter bandet ribban högt redan från början. –Bra ljud, hör jag någon säga och jag kan bara hålla med. Responsen från publiken i den nästan packade arenan är precis så jag hade hoppats att den skulle vara; högljudd. Och Carcass är riktigt tajta.

Efter Incarnated Solvent Abuse, ytterligare ett gammalt nummer kommer kvällens första låt från senaste plattan; Unfit for human consumption. Den gör sig naturlig live och det är lite det jag var ute efter med denna show; att höra om de bra låtarna på senaste skivan kunde återföras bra till en liveshow. Inga problem där, inte. Konserten känns avslappnad och vi ser ett band som nu känner sig mycket trygga i det de gör. Succén med senaste plattan har säkert gjort sitt med att bidra till det.Låtlistan innehåller spår från samtliga skivor utom Swansong, vilket inte gör mig speciellt ledsen. Sångaren och originalmedlemmen Jeff Walker har verkligen blivit en naturlig frontman och hans tjocka liverpooldialekt gör i stort sätt allt som han säger charmigt. Den andra originalmedlemmen är Bill Steer är sådär säker som få kan vara.

De nya låtarna sitter som en smäck. De håller faktiskt lika hög klass som de tidiga mästerverken. Carcass bjuder på fladdrande obuktionsbilder, bra mellansnack och en sylvass sång från Jeff. Vad mer kan man önska sig? Jo, en dubbelt så lång show såklart. Det kändes som att outrot, samma som introt 1985 kom alldeles för tidigt. Well, well…vi tar fler låtar nästa gång. Välkomna åter till huvudstaden, Carcass och tack för denna gång!

KOLLA IN HELA BILDSERIEN – CARCASS

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Drakenlind
EVENT: Carcass
ARENA: Arenan / Stockholm
DATUM: 2013-12-07

Läs mer om Carcass här.

Buried Dreams
Incarnated Solvent Abuse
Unfit for Human Consumption
This Mortal Coil
Cadaver Pouch Conveyor System
Genital Grinder / Exhume to Consume
Corporal Jigsore Quandary
Captive Bolt Pistol
Ruptured in Purulence / Heartwork

Relaterade artiklar