KONSERTRECENSION: GHOST – Club 700 – Örebro – 5/12

Den utsålda Sverigeturnén stannade till i Örebro och besökte Club 700 en helt vanlig torsdags kväll i december, men snart skall publiken förlora sin själar och falla ner på knä för Papa Emeritus II när hans Ghost kallar till mässa. Hur gick det för mig? Förlorade jag min själ eller inte?

Annons 

 

Ghost representerar Sverige utomlands nu med sin musik och det märkes rätt tydligt pågrund av att de den senaste tiden har skapat rubriker i framför allt USA, bandets andra platta som släpptes tidigare i år stoppades på tryckeriet när de fick se nakna människokroppar som anspelade på sex, något som den amerikanska dubbelmoralen inte klarade av, men vi mer frispråkiga svenskar älskade det.

Efter en undersökning via Ghost Swedens Facebooksida så blev resultatet att vad de svenska ghost-fansen mest av allt ville ha, var en intim klubbturné med idoler Ghost. Detta infriades och klubbturnéns premiär började i Lund den 25 November och hade sitt slutstopp i Umeå den 9 December, en turné som sålde slut på dom flesta stoppen. Nu var det dags för Örebro och Club 700.

För att inte glömma så är nästan introt det mäktigaste i hela showen, titelspåret från andra plattan ”Infestissumam” ihopkopplad med andra spåret ”Per Aspera Ad Inferi” är starten på en ca 80 min lång högmässa där ca 900 själar ska samlas in.

Kvällens höjdpunkt för dom flesta eller för mig är i alla fall ”Year Zero” som är bandets bästa låt enligt mig. Gåshud återuppstår då alla sjunger med i refrängen: "Hell Satan, Welcome Year Zero". Detta är kunglig klass på showen, likt en skräckfilm lyder satans ord genom lokalen..

Denna afton fick vi också höra två covers, The Beatles-klassikern ”Here Comes The Sun” och den nyligen släppta cover-låten skriven av Roky Erikson  ”If You Have Ghosts” som finns med på bandets nyligen släppta ep, ”If You Have Ghost”. Riktigt bra tolkningar som för mig var lite förvånande att vi fick höra de. Riktigt kul.

Låten ”Monstrance Clock” avslutar kvällens mässa och jag går hem riktigt nöjd efter att har fått beskådat mitt absoluta favoritband på en liten klubbspelning, precis som Ghost ska upplevas, på en liten klubbspelning.

KOLLA IN BILDSERIEN – GHOST

 

SKRIBENT: Jim Bergqvist (jim.bergqvist@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Torbjörn Skogsberg (torbjörn.skogsberg@rockbladet.se)
EVENT: Ghost
ARENA: Club 700 / Örebro
DATUM: 2013-12-05
BETYG: 9/10
BÄST: Year Zero
SÄMST: För låg volym på Papa’s mikrofon + varför ta bort Elizabeth från setlisten?

BANDFAKTA – Ghost

MEDLEMMAR:
Papa Emeritus II
Namnlös Gast – Gitarr
Namnlös Gast – Gitarr
Namnlös Gast – Bas
Namnlös Gast – Synt
Namnlös Gast – Trummor

DISKOGRAFI:
Opus Eponymous – 2010
Infestissumam – 2013
If You Have Ghost – 2013 (EP)

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar