KONSERTRECENSION: Releaseparty med Ulf Lundell, Berns, Stockholm, 20131201

Med första releasepartyt på 26 år, biljetterna slutsålda på 7 minuter, en riktigt bra konsertlokal och en publik där säkert 90 % tillhörde hardcore-fansen var det krattat i manegen för en 10-poängare!

Annons 

 

De redan höga förväntningarna hade skruvats upp ytterligare när Lundell i en intervju öppnade upp för möjligheten till requests på konserten. Skulle vi nu äntligen få höra alla de där guldkornen i låtskatten som aldrig spelats? Själv drömde jag mig bort i Uffe-nörderiet och suktade mer än någonsin efter Ut ur mörkret, 112, Taxi, Lejon på Gotland och Skuld, bara för att nämna några förbisedda mästerverk.

Publiken på ett knökfullt Berns var toktaggad och de taktfasta ”Uffe, Uffe, Uffe” ekade bland kristallkronorna – det märktes tydligt att detta var en speciell kväll! Till tonerna av minst sagt märkliga kakafonin El perro från senaste plattan Trunk, tågar Ulf Lundell med band in på scenen till fansens stora jubel.

Precis som på Trunk startar de med Cadillac Ranch-riffiga Vi är inte arbetslösa och När vi var kungar. Den senare har luftats live tidigare på den senaste turnén och tillhör en av de bättre låtarna på den annars ojämna skivan.

Berns är en grym plats för livemusik där den smala och trånga lokalen med enbart ståplatser skapar ett rejält tryck. Lundell säger själv att de inte har repat ihop sedan i somras, och visst förekommer det en del missar. Men det här bandet har lirat ihop i så många år att det ändå låter tight. Inte helt oväntat serveras vi hela 8 av 12 låtar från Trunk och finfina versioner av Nästan ditt namn, Evangeline, Daniela hus och Jag saknar dej. Mellansnacket är som vanligt underhållande där vi bl a får höra en anekdot från förra releasefesten där Lundell kom direkt från rehab och Janne Bark kuppade in Tänd ett ljus med sitt Triad på scenen. Vad de kritiskt granskande journalisterna på plats trodde var Uffes tårar till Triad-pekoralet var i själva verket svett… Denna releasefest blev betydligt mer uppslupen med en till synes lycklig huvudperson på scen som manglade ut klassikerna till en sällsynt hängiven publik. Allsången till Hon gör mig galen var det mäktigaste jag upplevt någonsin på en Lundellkonsert.

Tyvärr blir det inga requests och jag tycker det är väldigt synd att Lundell inte vågar ta ut svängarna lite mer inför en publik som redan åt ur hans hand. Ingen hade protesterat om några av de mest uttjatade livenumren som Chans, Oh la la, Förlorad värld och Folket bygger landet fått vila till förmån för mer sällsynta låtar. Har svårt att tänka mig ett bättre tillfälle att göra det.

 

SE HELA BILDSERIEN – ULF LUNDELL PÅ BERNS

 

 

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
EVENT: Releaseparty med Sveriges störste rockpoet
ARENA: Berns / Stockholm
DATUM: 2013-12-01
BETYG: 8/10
BÄSTA LÅT: Jag brukar inte vara speciellt förtjust i Omaha men ikväll knäcker den!
BÄSTA MINNET: Den fanatiska publiken och allsången under Hon gör mig galen.
SÄMSTA LÅT: Jag kan komma på hundra Lundellalster som är bättre än Det går som smort.

LÅTLISTA
El perro (bandad)
Vi är inte arbetslösa
När vi var kungar
Tillsammans vi två
Poker i Karibien
Evangeline
Nästan ditt namn
63 i november
Jag saknar dej
Det går som smort
L-bows and Kash
Danielas hus
Snön faller och vi med den
Omaha
Förlorad värld
Chans
Folket bygger landet
Oh la la
Gott att leva

Extranummer
Som en fyr i natten
Hon gör mej galen
Kapten Kidd
Snart kommer änglarna att landa

BANDFAKTA

MEDLEMMAR
Ulf Lundell – sång, gitarr, munspel

Janne Bark – gitarr, mandolin
Jens Frithiof – gitarr
Surjo Benigh – bas
Marcus Olsson – klaviatur, blås
Tomas Hallonsten – klaviatur, blås
Andreas Dahlbäck – trummor

 

SKIVFAKTA
ALBUM: Trunk
RELEASEDATUM: 2013-11-27
BETYG: 7/10
BÄSTA LÅT: Så länge han kan skriva låtar som 63 i november får han gärna fortsätta att ge ut skivor i många år till.
KOMMENTAR: En väldigt ojämn skiva där potentiella blivande klassiker blandas med rejäla bottennapp och allt däremellan.
FRÅGA: Blir det en balladskiva eller en Sweethearts 2 härnäst? 
 

|Hemsida| |Facebook| |Forum| |Fansida|

 

Lyssna på nya skivan "TRUNK" här:

 

 

Relaterade artiklar