KONSERTRECENSION: THE SOUNDS – Berns – 12/12

The Sounds med Maja Ivarsson i spetsen har varit ute på en lång turné under hösten. Nu var det dags för ett stopp i huvudstaden Stockholm. Förväntningarna för kvällen var stora, de är enligt Jonas på Rockbladet, ett av Sveriges bästa liveband. Hur kommer låtarna från nya skivan Weekend att fungera live? Kommer det hända några spektakulära händelser under kvällen?

Annons 

 

Berns som konsertlokal är helt klart underskattad. Med den långsmala korridoren fram till scenen får man, med en mer eller mindre fullsatt publik, känslan av att det är en riktig arena-konsert.  När man även använder balkongerna på båda sidorna, så ser bandet publik i alla riktningar, måste vara en grymt häftig känsla.

Salen var rejält fylld med hängivna The Sounds-fans. Publiken bestod mestadels av den yngre generationen, men där fanns även en och annan lite äldre också, som trallade med de mer kända låtarna.

När introt avslutats, hörs vrålet ifrån publiken rejält högt nu när bandet och Maja sprang in på scen till tonerna av Living in America. Att inleda en konsert med en av deras största och mest kända låtarna tycker jag var riktigt kaxigt. Det öppnar upp för en fullständigt oförutsägbar låtlista. De spelade tidigt en av deras nya låtar Shake, Shake, Shake från senaste albumet Weekend. Funkade riktigt bra, publiken hängde med på noterna. Inledningen gav verkligen mersmak av vad som komma skulle.

Maja är en frontfigur som har den rätta karisman och attityden. Kvällen på Berns var absolut inget undantag. Hon levde sig in i låtarna och sin performance på ett sätt som är en fröjd för publiken att se. Det var till och med svårt att själv stå still, utan man rycktes med i dansen. Hon bjöd mycket på sig själv under showen, bland annat publiksurfande, springa framför scen, mycket gester och uppmaningen till publiken.

Under kvällen spelade de igenom minst halva det nya albumet Weekend. Skivan andas mycket av The Sounds som de var för 10 år sedan igen. Helt rätt i min mening. För en sak jag verkligen gillar med deras musik, är att den är rakt upp och ned skriven för att spelas och lyssnas på live. Det är så klart många av låtarna som kommit genom åren som är riktigt kul att lyssna på i sina hörlurar. Med de hårt pumpande basgångarna i bakgrunden tillsammans med både deras karaktäristiska gitarr-riff och distinkta keyboard-slingor, inflätat med Majas starka sångmelodi och energi på scen, gör att låtarna får en helt ny dimension.

Låtar med högt tempo varierades med lugnare låtar, allt för att både bandet och publiken inte skulle drabbas för hårt av mjölksyreattacker. Några favoriter bland balladerna var Wish you were here och Hurt the ones I love. Förutom de sistnämde och låten Shake, shake, shake från nya skivan, så var låtar som Outlaw, Take it the wrong way och titellåten Weekend mycket bra.

Två av kvällens stora höjdpunkter var den stora hiten Painted By Numbers och och Song With A Mission, energin både på scen och i publiken visste inga gränser.

Sammanfattningsvis så vill jag säga att The Sounds stolt kan fortsätta vara ett av Sveriges bästa liveband. Nu har de bara två spelningar kvar, Göteborg och Bollnäs, innan de kan ta en värdefull semester och fira jul.

 

KOLLA HELA BILDSERIEN – THE SOUNDS 

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: The Sounds
PLATS: Berns / Stockholm
DATUM: 2013-12-12
BETYG: 8/10
BÄSTA LÅTEN: Painted By Numbers
BÄSTA MINNET: Hur kan Maja hoppa och studsa runt på scenen i höga klackar, det kommer alltid förbli en gåta för mig.

BANDFAKTA – THE SOUNDS 

MEDLEMMAR
Maja Ivarsson – Vocals
Felix Rodriguez – Guitars/Vocals
Johan Bengtsson – Bass
Jesper Anderberg – Keys/Guitar/Vocals
Fredrik Blond – Drums

Officiell Hemsida: the-sounds.com
Officiell Facebook: www.facebook.com/thesounds

 

Relaterade artiklar