BANDIT ROCK AWARDS: DEAD SOUL – Intervju med vokalisten Anders Landelius

DEAD SOUL är en av de nominerade banden till "Årets Svenska Genombrott" på Bandit Rock Awards 2014. Rockbladet fick möjlighet att både träffa duon under deras turné i slutet av 2013 och senare nu för några veckor sedan också träffa vokalisten Anders Landelius för att känna honom på pulsen nu inför galan.

deadsoul flygeln1010 Norrkoping
(FOTO: Gunilla Holz / Rockbladet.se)
 

När Dead Soul skulle spela i Norrköping under turnén tillsammans med Ghost så träffade Lasse Turunen duon för en kortare pratstund.

Anders möter oss vid bakdörren och Dead Soul ska strax upp på scen för sitt soundcheck. De är flera timmar försenade och vi ombeds vänta en stund och det passar oss bra. Vi tar chansen att lyssna på banden som ska spela denna kväll, fotografen Gunilla går runt och tar bilder och jag själv springer på några av medlemmarna i Ghost och bandet Night ute i korridorerna. Vi såg DeadSoul på deras allra första spelning. Det var på Cupolen i Linköping för ganska exakt 1 år sedan. Se artikel på Rockbladet.se

Ni är ute på turne med Ghost, hur har det gått och vilken respons har ni fått?

ANDERS: Vi har gått in i uppgiften ödmjukt som support och måste säga att det varit överväldigande ett bra bemötande.
Folk regarear olika, vissa är med direkta medan andra kommer fram efteråt när intrycken fått landa lite.
Vi har fått höra att kombinationen Dead Soul och Ghost fungerar bra. Det hade säkert varit annorlunda om vi supportat ett rent Heavymetalband.

NIELS: Konsertrecensioner har varit bra överlag. Men ibland har de inte vetat vad det är vi spelar. Vad de än skrivit om oss så har det ändå
varit till vår fördel.

 

Skivan "IN THE DARKNESS" kom ut för några månader sedan, vad har ni fått för responsen på den?

ANDERS: Recensionerna på skivan har varit riktigt bra med något enstaka undantag.

NIELS: Skivan ska ha ett visst tuggmotstånd, skivan kräver att man lyssnar, det är ju texterna som är viktiga.
Vi får ganska ofta höra att den är hållbar.

 

Vi såg på facebook att ni råkade ut för en snöstorm i Norge. Berätta.

ANDERS: På väg till Trondheim så fastnade vi i en snöstorm. Vi blev varnade av Ghostbussen som åkte före oss att det skulle bli svårt att ta sig fram.

NIELS: Bilar och tunga fordon låg som plock i pinn uppe på fjället. Några mil blev en resa på tolv timmar, en pers. Arrangören erkände senare att det inte varit optimal planering. Vi fick ställa in den spelningen.

Anders: Är det någon spelning man ska ställa in  så är det väl när man är ute på turne som supportband.

 

Mellan frågorna kommer det alltid upp roliga berättelser och historier som när Ghosts ljuteknikern försökte förklara Dead Soul´s musik för andra. -Det är som nine inch nails fast ändå inte. Det är blues fast inte det heller. -Äh fan kom och lyssna själva. Niels fortsätter: Vi försöker att inte tala om hur vi låter, om man låter bli förblir det mer öppet. Jag och Anders har helt olika musikreferenser och försöker ha öppna sinnen när vi gör vår musik. Ibland upptäcker vi efter ha spelat in en låta att -Jaha, är det så här vi låter.

Kolla in bilderna tagna från deras spelning i Nörrköping i slutet av 2013.

————

Nu när galan närmat sig ytterligare fick Jonas även en pratstund med Anders och riktigt känna honom på pulsen inför Bandit Rock Awards.

 

Ni är nominerade i bland annat pris-kategorin "Årets Svenska Genombrott" på Bandit Rock Awards 2014. Hur känns det?

ANDERS: – Det känns fantastiskt kul. Nomineringen kom som en fullständig överraskning.

 

Hur viktiga är nomineringar likt denna för er som band/artist?

ANDERS: – Detta är vår första nominering till ett pris vilket gör det extra roligt. Vi har ju bara existerat i ett år så det är förstås bra för oss som band att få lite extra uppmärksamhet genom nomineringen. 

 

Vad är er relation till radiokanalen Bandit?

ANDERS: – Jag är i grund och botten en P1-person men rattar in Bandit med jämna mellanrum för att få en chans att höra en och annan klassiker. Tycker även att Rivstart med Bollnäs-Martin och Richie Puzz bjuder på en underhållande start på dagen när man sitter i bilen.

 

Vad tror ni kan ha bidragit till att ni blivit nominerade till "Årets Svenska Genombrott"?

ANDERS: – Det har ju gått väldigt fort för oss från att vi släppte vår första singel i slutet av 2012. Gissar att våra gig tillsammans med Ghost gjort att vi fick en hel del ljus på oss tidigt. Vår platta skiljer sig ju också en hel del från de flesta andra band och har många har uttryckt att de tycker att vi gör något nytt och spännande.

 

Vilka av de andra nominerade skulle du önska tog hem priset om ni inte får det?

ANDERS: – Ligger förstås nära till hands att önska att våra vänner i Ghost skulle få ta hem priset men de har ju nominerade i flera andra klasser så jag måste nog säga våra bolagskollegor i Port Noir.

 

Vad tror ni blir effekten av en eventuell vinst på bandit rock awards?

ANDERS: – Svårt att säga men självfallet så skulle det innebära att ytterligare fick upp ögonen för vår musik vilket är gott nog.

 

Om du skulle beskriva för en okunnig person vilka "DEAD SOUL" är, hur skulle det låta?

ANDERS: – Vi är en duo från Östergötland bestående av Anders Landelius & Niels Nielsen som funnit sedan 2012. Live utökas vi med upp till 5 personer för att kunna återskapa låtarna från plattan på bästa tänkbara sätt. 

 

Hur skulle ni beskriva ert sound?

ANDERS: – Industriell domedagsblues. 

 

Vad har inspirerat er till att komma fram till det sound ni har?

ANDERS: – I grund och botten bygger vårat sound på att vi har totalt olika musikalisk bakgrund. Jag har ägnat mig åt blues de senaste 20 åren medan Niels främst hållit på med elektronisk musik. Krocken mellan dessa stilar resulterar i Dead Soul. Sedan förenades vi i en ambition att skapa en väldigt mörk platta som genomsyrades av ärliga texter och en stark emotionell laddning. 

 

För att nå framgång, vilket är ert recept för uppnå det?

ANDERS: – Framförallt att i första hand göra musik som vi själva gillar utan att snegla åt trender eller vad som skulle kunna vara gångbart rent kommersiellt. Sedan har vi en sjukt hög arbetsmoral och tillåter oss aldrig att slarva och släppa igenom något som vi inte är till 100% nöjda med. Något som INTE innebär att vi söker tekniskt perfektion då "perfekt" musik sällan är spännande utan snarare att uttrycket i musiken når sin fulla potential. I övrigt så handlar det förstås också om att hantera allt som rör Dead Soul så noggrant som möjligt, även de delar som inte är lika roliga som att skapa musik eller stå på scen.

 

Hur har 2013 sett ut för dig/er? Turnéer? Skivsläpp? Festivaler? Berätta gärna en sammanfattning på vad 2013 inneburit för dig/er?

ANDER: – Det har varit ett fantastiskt år som vida överträffat våra förväntningar. I början av året gjorde vi några spelningar tillsammans med Ghost som verkligen gav mersmak för fler livegig men framförallt så jobbade vi med plattan. När vi var med klara med inspelningen så ägnade vi större delen av sommaren åt att slipa på vår liveakt, gjorde en video och körde första spelningen som 7-manna band i september. Plattan släpptes sedan i oktober och mottagandet var överväldigande. Även om vi kände att vi gjort den absolut bästa platta vi kunde ha gjort under de förutsättningar vi hade så hade vi aldrig kunnat ana att såväl "vanliga" människor som recensenter skulle ta emot den så bra. I slutet av november så gav vi oss ut på en 3 veckor lång Skandinavien turné tillsammans med Ghost som gick fantastiskt bra. Ghost har en väldigt dedikerad publik men vi blev väldigt väl mottagna överallt. På många sätt så har 2013 varit en stark bekräftelse för oss att det finns en publik för Dead Soul och det är vi väldigt glada och tacksamma över.

 

Vilka är era planer för 2014? Turné? Nya album? Projekt?

ANDERS: – Vi har stora förhoppningar för 2014. Just nu sitter vi och smider planer tillsammans med vårat skivbolag Razzia Notes för hur vi ska ta vår musik ut i resten av världen. Under de kommande veckorna så kommer mycket klarna men vi räknar iskallt med att vi kommer ha mycket att göra men vårat viktigaste fokus är att spela live.

 

Vad tycker ni om sociala medier?

ANDERS: – I det stora hela så är det ett bra sätt att kommunicera med och få feedback av sin publik. Idag känns det som om det skulle vara svårt, och rent idiotisk, att inte använda sig av alla medel som finns för att få sin musik.

 

Vad tycker ni om att musik och bilder sprids samtidigt som du/ni står på scen och hur det påverkar det er?

ANDERS: – Som bandets ålderman så hade jag svårt till en början när internet slog igenom med den brist på kontroll som det innebar att det omedelbart efter en spelning dök upp bilder och videoupptagningar på nätet men nu väljer jag att se det som något ofrånkomligt som i grunden är bra. Visst förekommer det videos och bilder man skulle önska aldrig hade kommit ut på nätet men det får man leva med. Annars så tycker jag att allt dokumenterande gör att man alltid håller fokus och skärper sig lite extra.

 

Hur aktiva är ni själva på Sociala Medier?

ANDERS: – Så här långt så är det främst Facebook som varit Dead Soul's forum men vi räknar med att inom kort använda oss av även andra sociala medier som finns att tillgå.

 

Vad betyder Sociala medier för er?

ANDERS: Som sagt, allra roligast är att få snabb feedback direkt från sin publik och självklart att snabbt kunna få ut nyheter om saker som händer kring bandet. 

 

TURNÉLIV: 


Vad är häftigast? Klubbscen eller arenascen?

ANDERS: – Dead Soul är ett så pass ungt band så så vi har så här långt bara spelat på allt från mindre till större klubbscener. Men i andra konstellationer så har jag spelat på stora arenor och det är förstås en kick att ha en väldigt stor publik men personligen så föredrar jag närheten till publiken på en klubbspelning.

 

Vilken arena/scen drömmer ni om att få uppträda på?

ANDER: – Jag har alltid drömt om att få spela på Roskildefestivalen men vilken bra klubbscen i New York skulle inte var helt dumt heller.

 

Vad är det viktigaste prylen att ha med i turnébussen?

ANDERS: – En bra GPS är nog det allra viktigaste.

 

Berätta kort om det roligaste minnet som hänt på turné?

ANDER: – Vi har ju som sagt inte turnerat så mycket med Dead Soul ännu vilket förstås gjort att vi ännu inte samlat på oss så många galenskaper ännu men när jag gjorde en turné i Polen på 90-talet så bokade en arrangör in oss på ett gammalt hotell som använts som rekreationhotell för ryska soldater. Det var ett riktigt fuskbygge med stora hål i väggarna så det drog kalluft hela tiden. Portiern rastade sin gamle jycke i korridorerna och när vi bad om frukost på så dukade personalen fram en flaska vodka.

 

SNABBFRÅGOR:

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metaltrummis?

ANDERS: – Mikkey Dee

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metalgitarrist?

ANDERS: – Tony Iommi

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metalbasist?

ANDERS: – Lemmy

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metalsångare?

ANDERS: -Ronnie James Dio

 

Vilken är den största rockklassikern genom tiderna?

ANDERS: – Ace of Spades

 

Vilken artist/grupp (död eller levande) genom rockhistorien skulle du/ni vilja skriva eller framföra en låt tillsammans med?

ANDERS: – Peter Gabriel

 

Avslutningsvis, skulle ni vilja säga någonting från hjärtat till våra läsare?

ANDERS: – Vi vill tacka för all support vi fått så här långt och vi ser fram emot att träffa så många som möjligt av er i samband med spelningar under 2014.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
BANDINTERVJUN: DEAD SOUL
DATUM: 2014-01-09

 

BANDFAKTA – DEAD SOUL

MEDLEMMAR
Anders Landelius och Niels Nielsen.
 

Officiell Hemsida: dead-soul.com
Officiell Facebook: Dead Soul

Mer info om Bandit Rock Awards 2014.
Mer info om Omröstningen.
Biljetter till Galan: Livenation.se.

 

KOLLA IN VIDEON – DEAD SOUL (BURN FOREVER)

Relaterade artiklar