BANDIT ROCK AWARDS: SIR REG – Intervju med trummisen Erik Dahlqvist

SIR REG är en av de nominerade banden till "Årets Svenska Genombrott" på Bandit Rock Awards 2014. Rockbladet fick möjlighet att träffa trummisen Erik Dahlqvist för att känna honom på pulsen nu inför galan.

SirReg-Promo-2014

Ni är nominerade i bland annat pris-kategorin "Årets Svenska Genombrott" på Bandit Rock Awards 2014. Hur känns det?

ERIK: Det känns helt fantastiskt! Det är kul med lite erkännande efter allt jobb vi lagt ned på bandet!!

 

Hur viktiga är nomineringar likt denna för er som band?

ERIK: Det ökar intresset från alla håll för bandet, vilket så klart är grymt. Dessutom så blir det en extra motivering för oss att fortsätta göra det vi gör nu och kämpa ännu hårdare!

 

Vad är er relation till radiokanalen Bandit?

ERIK: Först och främst så är vi ju lyssnare, men vi har snabbt fått en väldigt tight relation med flera av medarbetarna där. Vi har medverkat i Rock Party ett par gånger och gjort en Takeover. Dessutom så har vi lirat på Bandit Boat 16, vilket var helt galet – Bandits lyssnare vet hur man partar!!!

 

Vad tror ni kan ha bidragit till att ni blivit nominerade till "Årets Svenska Genombrott"?

ERIK: Allt hårt jobb, helt enkelt. Rent konkret så är det nog att våran låt Emigrate har gått så bra på stationen.

 

Vilka av de andra nominerade skulle du önska tog hem priset om ni inte får det?

ERIK: De (Bandit) har verkligen nominerat ett helt gäng fantastiska band, så det är svårt att säga!! Men om jag måste välja någon så blir det Långfinger. Vi spelade med dom på Bandit Boat 16 och dom har verkligen en sjukt smittsam energi och grymma låtar, dessutom så är dom sköna snubbar!!

 

Vad tror ni blir effekten av en eventuell vinst på bandit rock awards?

ERIK: Vi släppte vår första platta 2010. Vi har sedan dess fokuserat på att turnera i utlandet, men förra vintern beslutade vi oss för att börja fokusera lite mer på Sverige. En vinst kan nog bidra till lite extra hype runt bandet, vilket leder till fler gigg här. Så en effekt skulle kunna vara att Sverige kommer att få se mer av oss!!

 

Om du skulle beskriva för en okunnig person vilka "SIR REG" är, hur skulle det låta?

ERIK: Oss som personer… skulle nog beskriva oss som ett punkrock-FN med en ölglad irländare, en ölglad men ölsvag japan och tre sjukt boring svennar

 

Hur skulle ni beskriva ert sound?

ERIK: Keltisk punkrock med starka melodier och genomtänkta texter – with a twist!!!

 

Vad har inspirerat er till att komma fram till det sound du/ni har?

ERIK: Alla i bandet lyssnar på olika typer av musik, när vi spelar tillsammans så låter vi som vi gör. Vad gäller texter så försöker vi skriva om ämnen vi tycker är viktiga. Där är det lätt att hitta inspiration, det är bara att slå på nyheterna! Brendan (vår sångare) skriver många texter om den irländska ekonomins uppgång och fall, The Celtic Tiger.

 

För att nå framgång, vilket är ert recept för uppnå det?

ERIK: Hårt jobb – Det finns inga genvägar! Man måste dessutom verkligen tro på att det man gör är något bra, för om inte du gör det, vem ska då göra det då? Det här gäller allt man gör i livet…

 

Hur har 2013 sett ut för er? Turnéer? Skivsläpp? Festivaler? Berätta gärna en sammanfattning på vad 2013 inneburit för dig/er?

ERIK: 2013 började med skivsläpp och Europaturné. Sen var vi i stort sett lediga hela sommaren, förutom ett par festivaler. I höstas så gjorde vi lite klubbspelningar i Sverige. Vi headlineade Riviera Folk Festival i Vicenza , norra Italien. Den spelningen tillsammans med Bandit Boat 16 var nog giggmässigt årets höjdpunkter. Nått som känns grymt stort för oss är att Bandit och stationens lyssnare har tagit emot oss så bra! Emigrate (våran andra singel från nya plattan) har gått varm och är faktiskt en av Bandits 15 mest spelade låtar under 2013! Fantastiskt kul!!!

 

Vilka är era planer för 2014? Turné? Nya album? Projekt?

ERIK: Vi har börjat året med planering. Vi har bland annat inlett ett samarbete med en väldigt intressant partner, som jag tyvärr inte kan berätta mer om just nu.
Sen är det Bandit Rock Awards den 8e Mars och den 12e Mars inleder vi årets första Europaturné med gigg i Hamburg. Sen så blir det lite svenska festivaler i sommar, framför allt i Juni och
i början av Juli kan man se oss här. I slutet av Juli och in i Augusti åker vi på festivalturné i Europa. I höst/vinter så blir det klubbturné i Europa, bland annat åker vi till ett par länder som vi inte varit i innan, vilka kan jag inte berätta än. Sen så ska vi försöka få in en lite större klubbturné i Sverige också!!! Haha. Våra planer är helt enkelt att gigga massor i år!!

 

Vad tycker ni om sociala medier?

ERIK: Det är skitkul med all interaktion vi har med våra fans!! Varje dag skriver folk från hela världen och vill olika saker. Sjukt kul!!

 

Vad tycker ni om att musik och bilder sprids samtidigt som du/ni står på scen och hur det påverkar det er?

ERIK: Det är bra! Det är alltid kul att gå in på Instagram, Facebook, Twitter och YouTube och kolla vad folk har lagt upp från våra spelningar. Dessutom är det ju bra, rent reklammässigt!!

 

Hur aktiva är ni själva på Sociala Medier?

ERIK: Jag skulle vilja påstå att vi är väldigt aktiva! Vi håller tävlingar på Facebook, vi pratar med våra fans via alla våra kanaler osv. Vi försöker uppdatera så mycket vi kan hela tiden. När vi spelar in plattor eller turnerar så ser vi ju dessutom till att blogga på Rockbladet.

 

Vad betyder Sociala medier för er?

ERIK: Det är ett fantastiskt sätt att direkt kunna kommunicera med fans över hela världen. Helt ovärderligt!

 

TURNÉLIV: 


Vad är häftigast? Klubbscen eller arenascen?

ERIK: Utsålda klubbspelningar är skitkul att lira på, men man får mer gåshud när man spelar inför massor av folk på en arena. Svårt att välja! Båda är häftiga på sitt sätt.

 

Vilken arena/scen drömmer ni om att få uppträda på?

ERIK: Vi vill ju komma så långt som möjligt, och det finns ju några feta arenor runt om i världen. En turné innehållande: Madison Square Garden i New York, Wembley i London, Allianz Arena i München, Camp Nou i Barcelona, Budokan i Tokyo och sen avsluta med 3 utsålda kvällar på Friends i Stockholm vore inte helt fel.

 

Vad är det viktigaste prylen att ha med i turnébussen?

ERIK: Hörlurar till sin iPod, och iPoden då…. Annars så är det Playstationspel, lite filmer osv.

 

Berätta kort om det roligaste minnet som hänt på turné?

ERIK: En höjdpunkt var när vi turnerade med The Misfits. Flera kvällar så kom Dez (gitarristen i The Misftis) upp på scen och lirade med oss i sista låten. Det var jävligt kul! Annars så är det riktigt häftigt att folk åker så långt för att se oss spela!

 

SNABBFRÅGOR:

ERIK: Motfråga: Vart drar vi gränsen för vart Heavy Metal börjar och slutar?!?! Svårt!!

Det är upp till dig som svarar, genrens gränser är helt klart svårt att säga var de ligger.

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metaltrummis?

ERIK: Chad Szeliga i Black Label, tidigare var han i Breaking Benjamin. Han är en personlig favorit. Men det finns ju många helt fantastiska trummisar där ute!

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metalgitarrist?

ERIK: Tony Iommi är grym, men Zakk Wylde, Slash och Mark Tremonti är där och nosar. Ska man vara bäst på att bränna eller riffa, eller kanske båda?! Haha.. Svårt!!

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metalbasist?

ERIK: John Myung är ju överteknisk, en personlig favorit han också!

 

Vem är egentligen världens bästa Heavy Metalsångare?

ERIK: Dio.. I modern tid så blir det Myles Kennedy.

 

Vilken är den största rockklassikern genom tiderna?

ERIK: Största är svårt att säga.. Hm… Smoke on the water? Med det sagt så vill jag poängtera att den verkligen inte är den bästa 😉

 

Vilken artist/grupp (död eller levande) genom rockhistorien skulle du/ni vilja skriva eller framföra en låt tillsammans med?

ERIK: Vore coolt att göra en låt tillsammans med John Lennon!!

 

Avslutningsvis, skulle ni vilja säga någonting från hjärtat till våra läsare?

ERIK: Vi vill egentligen bara tacka för allt stöd som ni på Rockbladet och era läsare har gett oss!! Hoppas att vi ses i sommar!!

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
BANDINTERVJUN: SIR REG
DATUM: 2014-01-10

 

BANDFAKTA – SIR REG

MEDLEMMAR
Brendan Sheehy -Vocals & guitar
Karin Ullvin – Fiddle
Chris Inoue – Electric guitar
Erik Dahlqvist – Drums
Jesper Lundh – Bass

Officiell Hemsida: www.sir-reg.com
Officiell Facebook: Sir Reg

Mer info om Bandit Rock Awards 2014.
Mer info om Omröstningen.
Biljetter till Galan: Livenation.se.

 

KOLLA IN VIDEON – SIR REG (EMMIGRATE)

Relaterade artiklar