INTERVJU: Biff Byford från Saxon

Saxon - Unplugged and Strung Up

Rockbladet fick ett snack med Biff Byford, evig sångare och grundare av snart Sverigeaktuella Saxon som släppte ett nytt album i slutet av november. I mars spelar de i Linköping och Malmö.

Saxon - Unplugged and Strung Up

Fredrik: Kan du berätta lite om nya albumet ”Unplugged and strung up”?

Biff: Det är uppdelat i tre delar som består av en orkesterdel, en del som är unplugged och slutligen nyinspelningar av gamla låtar. För 4-5 år sedan började vi spela in nya versioner av våra gamla låtar men det mynnade aldrig ut i någon utgivning. Sedan var tanken att vi skulle göra en Unplugged-skiva så vi spelade därmed in några låtar akustiskt men även detta lades på is. I samband med inspelningen av ”Into the Labyrinth” så gjorde vi även ett gäng låtar tillsammans med en orkester, bl. a "Crusader". Så "Unplugged and strung up" är tre olika projekt som blev ett vilket gör skivan annorlunda och intressant.

Fredrik: Är det samma orkestrala version av ”Crusader” som fanns med som ett av bonusspåren på förra skivan ”Sacrifice”?

Biff: Det är i princip samma version men jag lade på ny sång och Nigel Glockler spelar trummor i stället för Fritz Randow. ”Requiem” som också fanns med som bonusspår på samma skiva är även den remixad och innehåller nu keyboards så det är något nytt och annorlunda med alla låtar på denna skiva.

Fredrik: Har ni några planer på att göra någon turné med full orkester?

Biff: Det finns lite planer på att göra en miniturné hösten 2014 med åtminstone två musiker på keyboards och några på stråkinstrument, med största sannolikhet kommer vi till Skandinavien då.

Fredrik: Ni har nyligen kommit tillbaka från en turné i Nordamerika, hur stora är ni där numera?

Biff: Vi drar definitivt mer folk nu än vad vi gjorde för något år sedan. De bad oss faktiskt komma tillbaka redan i april för ytterligare spelningar. Ställena vi spelar på drar runt 2000 personer och är av typen House of Blues och Hard Rock Café.

Fredrik: Känner ni generellt att ni fått lite av ett uppsving det senaste året i samband med ”Sacrifice” som fick väldigt positiva recensioner?

Biff: Absolut, många gamla fans har kommit tillbaka och vi har även vunnit en del nya. I England var det helt slutsålt på de flesta spelningarna.

Fredrik: Var är den bästa konsertpubliken då?

Biff: Det är väldigt svårt att säga då det är riktigt bra var vi än spelar för tillfället. Men Sweden Rock Festival är definitivt ett av de bästa ställena att spela på med en hängiven publik. Annars föredrar vi nog lite mindre intimare ställen.

Fredrik: 2014 är ett jubileumsår för Saxon då ni firar 35 år som band.

Biff: Det stämmer och albumet ”Crusader” fyller 30 år. Några av spelningarna, bl a den i Malmö, kommer bli någon form av jubileumskonserter som kommer fokusera på material från de första sex skivorna.

Fredrik: Det kommer inte bli några back-to-back spelningar av hela det albumet?

Biff: Nej, troligtvis inte. Vi har tidigare gjort back-to-back spelningar av "Denim and Leather"Sweden Rock Festival, "Strong Arm of the Law" i Japan och "Wheels of Steel" i England men vi vill inte köra det konceptet för ofta.

Fredrik: Jag hade tänkt att se er tillsammans med Motörhead i Linköping i december men den spelningen blev framflyttad till mars på grund av Lemmys hälsa. Har ni turnerat med Motörhead förut?

Biff: Ja, jag hade också tänkt att vara med på den spelningen haha. Vi turnerade med Motörhead senast för ungefär 10 år sedan och det var ett lyckat paket då vi sålde ut överallt. Jag gillar deras senaste skiva, speciellt låten "Queen of the Damned".

Fredrik: Vad lyssnar du själv på annars? Har du några favoritband?

Biff: Jag lyssnar mest på de äldre banden som jag växte upp med, exempelvis AC/DC (bra smak där Biff!). Av de något nyare banden gillar jag Machine Head och Nightwish. Melodisk rock och hårdrock tilltalar mig överlag. 

Fredrik: Hade du några musikaliska förebilder när du började med musik?

Biff: Jag lyssnade mycket på Kinks, Cream, Led Zeppelin (bra där igen Biff!) och tidiga Black Sabbath (Och igen!) när jag var yngre men jag vill inte påstå att jag hade eller har några direkta förebilder när jag skapar musik, Saxon är unika!

Fredrik: Kan du välja ut något album från Saxons långa karriär som du är extra nöjd med?

Biff: Svårt att säga men de fyra första skivorna gillar jag mycket. De gjordes på väldigt kort tid under hektiska former men blev riktigt lyckade. Sedan gillar jag ”Solid Ball of Rock” som var Saxons comebackalbum i början på 90-talet efter några tunga år. Även ”Metalhead” som hade ett modernare och mörkare sound när det kom. De skivor som har fört oss tillbaka på kartan igen gillar jag extra mycket så förra skivan "Sacrifice" hör definitivt också dit.

Fredrik: Hur går låtskrivarprocessen till?

Biff: Vi brukar samla hela bandet en vecka för att utbyta idéer ibland och jag har även en studio hemma som jag kan gå in i när jag har ett uppslag till en låt. Men det är aldrig lätt att skriva låtar och den enda hemligheten som finns är hårt arbete! För oss är låtarna mycket viktigare än soundet och jag tycker att en del band fokuserar för mycket på att bara ha ett bra sound.

Fredrik: Det ligger i tiden för många rockband att expandera sitt varumärke med bl a vin, öl, skor och hörlurar. Kommer det något Saxonvin?

Biff: Haha, det kanske det gör och jag har inga problem med det. Jag dricker mer vin än öl och jag gillar de rockviner som finns på marknaden, det är definitivt bra viner. Iron Maidens öl "Trooper" har jag inte testat men många tycker om det.

Fredrik: Har ni några andra framtidsplaner och hur länge kommer Saxon hålla på tror du?

Biff: Det är fokus på det nya albumet och de inplanerade turnéer vi har under 2014, sedan får vi se vad som händer. Vi kommer hålla på så länge vi håller oss i form och det är fortfarande är roligt. Just nu är det precis lika roligt som det var under början av karriären.

Med dessa ord tackar vi den gemytlige Biff Byford för intervjun och jag ser fram emot spelningen de skall göra tillsammans med Motörhead i Linköping. Senast jag såg bandet live var 1996 på Kulturkammaren i Norrköping. Då var det lite sorgligt att se det gamla storbandet (som under 80-talet bland annat hade Metallica som förband och var det första bandet att spela två gånger på Monsters of Rock i Donington) slita hund inför hundratalet tappra fans. Riktigt kul att de nu upplever en ny vår igen! 

BANDFAKTA – SAXON

MEDLEMMAR
Biff Byford – Sång
Paul Quinn – Gitarr
Doug Scaratt – Gitarr
Nibbs Carter – Bas
Nigel Glockler – Trummor

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

Lyssna på "Unplugged and strung up" här:

Relaterade artiklar