INTERVJU: Black Magic Fools

Black Magic Fools

På Sky Bar Deck 11 på fartyget m/s ”ISABELLE” blandas ljudet av vevlira, säckpipa, skalmeja och medeltida fiol. Bandet Black Magic Fools spelar medeltida metal som tar oss tillbaka i historien till ett Sverige där pesten härjade, och där kringresande musikanter anklagades för att vara en spridare av denna sjukdom. Istället vill de påminna oss om att släppa morgondagen, ta en bägare mjöd och njuta av musiken.

Black Magic Fools

MALENE: Vart kommer ni ifrån?

Daniel: GÖTELABORG!

MALENE: Kan ni berätta om hur ni kom på ideén att starta ett medeltida metalband?

Pontus: Året var 2008. Vi fick en spelning på Henriksberg i Göteborg. Jag hade köpt en säckpipa och började lyssna på grupper som Eluveitie och In Extremo och allt vad de heter. Jag tänkte att det här måste jag göra någonting med. Sen hittade vi massor av konstiga människor som spelade all världens konstiga instrument. Nu är vi här helt plötsligt på nått jävla sätt.

MALENE: Vad förväntar ni er inför spelningen?

Pontus: Att det är en jävla massa folk som röjer och har det jävligt kul framför scenen helt enkelt. Vi ska ha jävligt kul också för det hade vi förra året!

MALENE: Hur går det till när ni skriver er musik och hur får ni ihop det med alla de här specialla instrumenten?

Pontus: Det går till så att vi träffas i replokalen. Daniel har några gitarriff. Sen eftersom vi har fioler, vevlira och säckpipa och allt möjligt, så försöker vi komma på melodier lite i efterhand sådär.

*Han tittar på de andra bandmedlemmarna som nickar instämmande*

Pontus: Ja, så vi bygger  mycket av låtarna på Daniels riff. Så så är det.

MALENE: Vad har ni fått för reaktioner på den här musiken som ni spelar?

Pontus: ”Vad fan spelar ni för nånting?? Vad är det där för någonting? Ett positiv?!”

*Alla skrattar*

Pontus: Vevlira har folk aldrig någonsin sett. Säckpipa har folk ändå sett. Det är lite ”Braveheart” och lite ”skotskt”. Vi spelar dock inga skottska säckpipor eller någonting. Vi har lite tyska varianter och sånt. Bröltrattarna här är väl någonting som folk kanske inte är särskilt vana vid.

Björn: De går bra att elda med också!

Pontus: Haha. Ja, vi får bra reaktioner iallafall. Om man lyssnar på metal eller egentligen vilken jävla musik som helst så tror jag ändå att man kan lyssna på Black Magic Fools.

MALENE: Ja, vad skulle ni själva säga att ni spelar för musik?

Pontus: Folk vill stoppa oss i folkmetalträsket. Okej, det är väl lite där vi hör hemma kanske, fast ändå inte. Vi har en egen unik stil. Vi är inte renodlad folkmetal. Eller vad säger ni?

Alla: Nej!

Pontus: Vi kallar det för medieval metal, medeltidsmusik, medeltidsmetal, Jester metal…Vad fan som helst. Stoppa in oss i nått jävla fack bara. Det är lugnt, haha.

MALENE: Vad har ni för ambitioner för framtiden?

Daniel: Rule the world!

Pontus: Ja, rule the world! Tyskland framför allt. Där vet vi att vi har en publik. Vi spelade på Hörnerfest i Tyskland år 2011. Skitbra festival med jättemycket människor som tyckte vårt framträdande var skitkul. Vi hoppas ju på svenska festivaler också nästa år naturligtvis. En jävla massa festivalgig helt enkelt. Det är det som sprider vår musik bäst. Metaltown spelade vi i somras. Skitkul! Vill vi gärna spela igen. Gärna på en större scen.

Mats: Sweden Rock också.

Pontus: Och Wacken Open Air naturligtvis.

MALENE: Men då får jag önska en lyckad fortsättning till er!

—————————————————————————————————————————

BANDFAKTA – BLACK MAGIC FOOLS

MEDLEMMAR:

Pontus Nilsson: Säckpipa & Sång
Björn Wallin: Trummor
Kristin Svensson: Fiol/Violin, Skalmeja & Sång
Ida Persson: Fiol, Skalmeja & Sång
Göran Hallmarken : Vevlira
Daniel Henriksson: Gitarr
Mats Halldin: Bas

Officiell hemsida: www.blackmagicfools.com

Relaterade artiklar