INTERVJU: Kanadensiska Striker spelar in nytt album i Göteborg

Det var under Gothenburg Sound Festival som jag sprang på några partyglada medlemmar ur det kanadensiska bandet Striker. De berättade att de är här för att spela in ett album på Studio Fredman och jag passade på att boka in en intervju för att ta reda på mer om bandet. Det var en härligt lättsam och skämtsam ton från början till slut och riktigt trevliga grabbar som delade med sig av sina banderfarenheter.

Så, andra plattan "City of Gold" är på gång och ni är i Sverige för att fixa detta. Är ni taggade?

"Absolut! Vi kollade runt efter den rätta studion i och med att vi var ute efter ett lite annorlunda sound än tidigare. Studio Fredman och Fredriks namn återkom hela tiden så vi förstod att det här borde vi kolla upp. Sedan kände vi alla att det var rätt val för oss".

 

Vi återkommer till det nya albumet men först kan ni väl berätta kort om vilka ni är, hur det hela började och vad som är ert sound?

"Det var jag och den ursprungliga gitarristen som startade bandet 2007, berättar Dan som är sångare i bandet. Chris var också med men han försvann under en tid för att sedan återvända."

"Ja, jag ville ju undvika hundåren", skrattar Chris.

Senare när trummisen hoppade av så tog Adam över.

"Jag är sist in, berättar Tim som också är Adams bror. Det här blir det första albumet för mig som medlem i Striker så det känns grymt".

"Våra influenser kommer från olika typer av musik/metal men hittills har vi varit ganska "old school". Hårt och snabbt, där har ni oss, beskriver Adam och Dave.

Bandet berättar också att de har jämförts en del med band som Enforcer, Skull Fist och Cauldron men att de vill avlägsna sig från det och i stället etablera ett något tyngre sound.

Om jag förstått det rätt så har ni turnerat tre gånger här i Europa och tre gånger i Kanada hittills?

"Ja det stämmer. Vi har däremot inte haft chansen att spela i Sverige än men förhoppningsvis gör vi det på nästa turné. Vi behöver bara få tag i en bokare här!"

 

 

För oss som ännu inte sett er live, vad kan man förvänta sig av er på scen?

"Energi! Massor av energi", instämmer allihop.

"Det är lika viktigt för oss att underhålla publiken som att spela bra. Det handlar om att ha kul", säger Dan.

De berättar också att man säkerligen kommer att uppleva en hel del crowd surfing och folk som hoppar från scenen. Både dem själva och publiken.

"Till och med vår trummis blev crowd surfad en gång. Någon okänd kille kom bara upp på scen och hämtade honom", berättar Tim.

"Vilket är helt ok, jag kan ju inte enbart sitta där bakom trummorna och missa det roliga", svarar Adam.

"Ja precis, vem bryr sig om musiken stannar av så länge det är kul" skrattar de alla lite ironiskt men ändå övertygande.

 

Vad är höjdpunkten för er som band hittills?

“Åh det måste vara att öppna för Metallica två dagar I sträck i vår hemstad 2012. Det är definitivt en höjdpunkt för mig I alla fall, det var grymt!”, säger Adam och de andra killarna lyser upp vid minnet.

"Ja det var riktigt coolt att göra detta för ett band som Metallica som du har lyssnat på genom åren. Bara att stå där på scenen och blicka ner på området nedanför där du själv har stått som ett fan. Fantastiskt häftigt", fyller Dan i.

Bandet berättar skämtsamt att de dessutom är superstjärnor eftersom de även kan skymtas i bakgrunden I Metallicas film "Through The Never".

 

Om vi återgår till det kommande albumet, vad kan ni berätta om det?

“Det här blir ett något tyngre album som kommer att låta lite annorlunda, fast på ett bra sätt. Vi vill göra en modernare produktion och på så sätt avlägsna oss en bit från vårt tidigare sound” säger Chris.

“Det innehåller även lite 'trashigare' inslag”, fyller Dan i.

“Man kan säga att det kommer låta mer 2014 om ni förstår hur vi menar. Det är som sagt också första albumet sedan Tim blev medlem I bandet vilket gör det mer officiellt” säger Dave.

Adam påpekar att Tim kan skatta sig lycklig för det, för han kommer att ha sitt eget ansikte på bilder istället för att behöva signera med sitt namn över en före detta medlems ansikte som han fick göra. 

 

När planerar ni att släppa “City of Gold”?

“Inget är säkert än men vi siktar på maj. Vi försöker också planera in en turné som support till något större band i samband med releasen och antagligen kommer vi även att ha en musikvideo redo”.

 

Vem skriver de flesta av låtarna?

“Det är jag”, svarar Dan. Jag skriver låtarna och de andra hjälper till.

 

Roligaste låten att spela live?

"The keg that crushed New York" verka alltid få igång publiken. Även “Fight for your life”. Ni kan kolla in videon för den, det är vår senaste!”

 

Studio eller live, vilket föredrar ni?

“Vi gillar både och. Det är en högre stress att gå in i studion eftersom det är mer utelämnande musikaliskt och även innebär mer arbete. Du måste leverera mer, inte bara vara underhållande. Live är mer showbiz där du kan komma undan med några misstag men måste förmedla känsla och stämning till publiken. Det är adrenalin!”

 

Var har ni flest fans tror ni?

"Det är förmodligen I Spanien. Hemmapubliken är också trogen och vi har många fans I Tyskland, bland annat".

 

Innan jag går så hoppas jag att ni har en kanonvistelse här i Sverige och att ni kommer tillbaka för att spela för oss inom en snar framtid!

“Självklart! Vi har spenderat alla högtiderna här nu; jul, nyår och till och med Adams födelsedag. Det har varit grymt! Vi kollade bland annat in Gothenburg Sound Festival där en av oss fick sig en powernap vid ditt bord. Någon annan fick gratis skjuts och härbärge hos polisen efter att ha uppskattat den svenska baren lite för mycket. Vilket var bra eftersom han kunde utnyttja tiden i bilen till att agera ambassadör för den kanadensiska turismen. Och dessutom var det närmare och billigare att ta sig till studion därifrån nästa dag! Slutligen så sprang två av oss på Mikkey Dee på Rockbaren och det är ju alltid kul att få med sig en bild ihop med en av lokalborna. Lägg till hela dagar i studion med tv-spel emellan och det är perfekt.”

Några sista ord?

“Ja, skaffa plattan! Full speed är en bra låt ni kan kolla in redan nu. Och… Tack som fan!”

 

SKRIBENT & FOTOGRAF: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)
BANDSTRIKER
I SAMARBETE MED "CAUGHT BY CAT PHOTOGRAPHY

BANDFAKTA – STRIKER

MEDLEMMAR

Dan Cleary – Lead Vocals
Tim Brown– Lead/Rhythm Guitar
Chris Segger – Lead/Rhythm Guitar
Dave Arnold – Bass Guitar
Adam Brown – Drums

Relaterade artiklar