INTERVJU: LIFER – Vi kramar om varandra innan varje gig…på ett demokratiskt sätt.

Lifer är ett metalband från Stockholm som tillsammans vill ta världen med storm. För en kort tid sedan satte sig ROCKBLADET sig ner tillsammans med bandet för att höra med dem om vad de har att säga om sig själva och omvärlden. Till skillnad från det otroligt trista och kala konferensrummet som var platsen för samtalet blev intervjun mycket varm, rolig och gemytlig.

Det är alltid något speciellt när ett band ger möjlighet till att få ta del av en stillbild av deras tillvaro. Att under en kort period få ställa både personliga och banala frågor och på det sättet känna av hur responsen blir. För att återge lite av den atmosfär som infann sig under intervjun börjar jag med några citat. Lite för att omedelbart lägga ribban på rätt nivå och visa att dessa grabbar har glimten i ögat mot varandra.

“Nu kommer du säkert skriva att vi kramar varandra innan varje gig…på ett demokratiskt sätt.”
”Vår första liveplatta kommer att heta Lifer Alive!”
”Note to self. Change bass player, again!”
”Att ta emot positivitet från en bandmedlem kan vara svårt, man tänker direkt, vill han ligga med mig?”
”Riffuellt är mitt nya uttryck”

Lifer kommer framförallt från Stockholm/Uppsala men rötterna ur bandstammen leder ända ner till Holland på den europeiska kontinenten och även bort till Venezuela i Sydamerika. Influenserna sträcker sig från sent 50-tal och fram till idag med storheter som Fats Domnio, The Rolling Stones, Black Sabbath, Down, Pantera, Metallica, Slipknot, Thomas Ledin? och Asta Kask. De är inte helt överens om vilka band är bäst men vilka människor i en grupp är det? Bandet har funnits i sedan 2011 och efter några olika konstellationer träffades dagens uppsättning medlemmar som nu känns mest rätt för bandet. De fann även den musikaliska inriktning som de ville fortsätta med. Allt har tagit sin tid men enligt bandet själva var det väl värt mödan och besväret. –Att vara musiker är ett jävla slitgöra, hävdar trummisen Johan Eriksson men Sverige är ett av de få länder i världen, där man kan kombinera jobbet med att vara musiker. De är helt överens om att en del av poängen med att tillhöra ett band är som att träffa andra personer med ett gemensamt utanförskap. -Man känner sig genom sin kreativitet genast lite annorlunda jämfört med många andra människor som till exempel bara gör sitt jobb utan att ifrågasätta det, fortsätter Johan.

Det ligger ren demokrati i låtskrivandet och alla medlemmar är med och sätter sin personliga prägel på varje låt. –Det är först nu och efter mycket slit som idéer börjar rassla in men vi känner fortfarande att varje enskild medlem har flera nivåer kvar att ge, säger Johan. Det finns ändå en röd tråd i låtskrivandet. –I nio fall av tio är det gitarristerna Johannes Huysmans eller Kim Juhlin som tar med sig ett riff, säger sångaren Joakim Honkanen. –Ja, stommen blir färdigskriven direkt, säger Kim, men magin i låtarna skapar vi tillsammans genom varandras bidrag. –En låt blir aldrig densamma som du först tänkte dig den, säger Johannes. Som i alla grupper i samhället är man i bandet inte alltid överens om allting men i slutändan är det ändå majoriteten i som styr vad som skall göras. Just allas bidrag och viljan att ändå prova alla idéer är viktigt enligt bandet och det är något de sedan tidigare har kommit överens om att det är så man vill arbeta. –Vi testar alltid alla idéer minst en gång, fortsätter Johan. Ett exempel är låten Rise, där det fanns delade meningar om hur den skulle vara, men som i slutändan blev så pass uppskattad att man gjorde video till den som blev producerad av Berget Bergman. Lika mycket arbete ligger det såklart bakom texterna. Det framför allt Johannes och Joakim som skriver, men även här hjälps man åt. –Först och främst måste det kännas rätt för Jocke, menar Johannes. Det spelar ingen roll hur bra jag skriver en text, det är sångaren som måste känna sig bekväm med den. –Helt riktigt flikar Joakim in. Jag måste kunna känna att jag menar orden som jag sjunger.

Under våren 2013 gick bandet in i studion för att spela in sin andra EP. Teknikern Jari Lindholm, som bandet pratar mycket varmt om, var med och hjälpte till att få ut optimalt av varje låt. –Han var fantastisk och gjorde studiotiden verkligen skön, bekväm och avslappnad för oss, menar Johannes och han fick oss att prestera till vårt bästa som band och som individer. Som många andra artister vill man i Lifer få in en livekänsla i låtarna, vilket är mycket svårt då det saknas just publikrespons och den typen av adrenalin bland annat. –Man kanske skulle göra som Tom Waits gjorde på sjuttiotalet, säger bassisten Fransisco Escalona, att bjuda in folk till studion och spela in. Men det blir ju ändå inte samma sak. För att få den riktiga livekänslan måste man nog också spela in låten under en konsert.

-Vi är ju fortfarande väldigt gröna på det här, fortsätter Johan. Det är väldigt mycket som vi ännu inte har lärt oss när det kommer till studioarbete och annat. Drömmarna vandrar mellan att spela på stora arenor i Sydamerika eller på Wacken, Roskilde eller Download festivalerna till små intima spelningar med närhet till publiken. Tills det blir dags att kliva upp på Wackens stora scen ska grabbarna inta Uppsala och Club Vendetta. Då spelar de tillsammans med mina rockande vänner i Sideburn. Jag tror att det kommer att bli skitbra. Lifer visade under Rockbitch Boat på Östersjöns höga novembervågor att de jobbar för att bli något att räkna med. De fick bra publikrespons och bandet stortrivdes på scenen och för mig personligen var Lifers framträdande en av höjdpunkterna under denna rockkryssning.

KOLLA IN ALLA BILDERNA FRÅN INTERVJUN

 

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Fotograf: Linda Hasselblad (linda.hasselblad@rockbladet.se)
Band: Lifer

SE VIDEON TILL LIFER’S RISE HÄR.

The YouTube ID of </span>Buu7fefL_UM<span style="font-size: 13px"> is invalid.

Officiell Facebook

BANDMEDLEMMAR
Joakim Honkanen – Sång
Johannes Huysmans – Gitarr
Kim Juhlin – Gitarr
Johan Eriksson – Trummor
Fransisco Escalona – Bas
 

Relaterade artiklar

Be the first to comment

Leave a Reply