INTERVJU: Sharon Den Adel – Within Temptaion – berättar om nya skivan HYDRA

Within Temptaion är albumaktuella med nya plattan HYDRA och bandet har varit en stor musikalisk inspirationskälla för mig sen de startade 1996. Därför var jag självklart tvungen att ta chansen när jag fick möjlighet att diskutera albumet med bandets sångerska och frontman, Sharon Den Adel.

within-temptation-bandbild2014-patric-ullaeus
(FOTO: Patric Ullaeus)

Är HYDRA början på en ny era för Within Temptation?

Ja och nej. Vi hade mycket mer frihet när vi skrev musiken till Hydra eftersom vi egentligen inte hade några gränser eller regler för hur vi ville att albumet skulle låta i slutändan. WithinTemptations sound är dock en självklar grund för även detta album. Vi har behållit vårt tunga, mörka och melodiska sound.

När vi gjorde ”The Heart Of Everything” och ”The Unforgiving” fokuserade vi mer på harmoniska orkestrar än vad vi har gjort när vi skrivit musiken till ”Hydra”. Vi började utforska mer rent musikaliskt. Både vid samarbeten med andra artister och då vi gjort olika former av covers.

Under den tid man utforskar ny musik och producerar covers får man oftast arbeta med andra typer av strukturer på låtar än det vi själva brukar skriva. Och genom att göra en cover med ett typiskt ”Within Temptation-sound”, det vill säga att ge låten ett sound som är typiskt just för oss, måste vi utforska andra typer av sound, rytmer och strukturer. Detta sätt att arbeta gör att vi förändrar vårt sätt att skriva låtar, samtidigt som vi behåller vårt sound. Ett sound vi känner är rätt för oss och som i slutändan gör att blir det en Wtihin Temptation-låt.

Vi sätter alla vår personliga prägel under låtskrivandet och det är denna process som ger låtarna det säregna sound som just vi står för. En låt som representerar det som är episkt för oss.

within-temptation-grf2013-5
(Foto: Micke Andersson / Rockbladet, Getaway Rock Festival 2013)

Hur kommer det sig att ni har flera olika samarbeten just på HYDRA?

När vi började skriva låtarna hade vi turen att få till just de här fyra låtarna med olika artister och eftersom vi var så nöjda med dem ville vi ha med alla låtarna på albumet. Duetterna fungerade perfekt och de olika dance-strukturerna som Xzibit tillför i låten ”And We Run” gör att albumet är vad det är idag.

Att det är flera artister med på albumet är bara en bonus och fungerar väldigt bra ihop med vårt sound och det är det som knyter ihop ”Hydra” på ett helt annat sätt än våra tidigare album har gjort. Det är dock omöjligt att säga om det här är ett koncept vi kommer att använda på kommande album. Det får framtiden utvisa.

 

Har du någon personlig favorit på albumet?

Jag vet inte riktigt. Alla låtar skiljer sig från varandra, både när det gäller struktur och de samarbeten som görs. Det ger låtarna en dynamik som skiljer sig från varandra, trots att de hålls ihop av det som är typiskt för just Within Temptaion. Men om jag måste välja måste nog ”And We Run” bli en av mina favoriter. Den bygger på en struktur som är mer typisk för dance-låtar och Xzibit ger en helt annan ”edge” till låten än vi i Within Temptaion själva kunnat göra tidigare.

 

Hur kommer det sig att ni har fyra covers på HYDRA – Premium Edition?

Vi har ett samarbete med den belgiska radiokanalen Q-music, där vi tidigare spelat in ett album som bara getts ut i Belgien och Holland (”The Q-music Sessions”), men vi kände att några av dessa låtar skulle vara en grym bonus till de fans som köper våra limited edition album. De flesta av låtarna finns på youtube så att fans har kunnat lyssna på låtarna även om de bor på andra platser världen över.

Genom samarbetet med Q-music har vi fått möjlighet att välja flera av de låtar som spelats på radio och göra covers på dessa. Vi har försökt producera låtarna som de skulle ha låtit om det varit vi själva som hade skrivit dem. Inspelningarna är mer som demoversioner och även dessa är något vi känner är en bonus till våra mer dedikerade fans. Personligen känner jag att Bruno Mars’ ”Grenade” är en av de låtar som fungerat extra bra med vårt eget sound.

 

Förutom att ha släppt ett grundbrytande album med mer kraftfullt sound än tidigare album… Finns det något specifikt Within Temptaion vill förmedla med HYDRA?

Ja, det finns det. Albumet skiljer sig på flera sätt mot det vi tidigare producerat. Soundet är mörkare, tyngre och även om texterna har en melankolisk ton är budskapet positivt. Ett sätt att omfamna livet även om vägen du befinner dig på är svår och ensam.

Det är många band och artister i olike genrer som skriver texter i samma tema, men vi har vårt eget sätt att få fram vårt budskap och gör det med vår musik. Det är flera aspekter som påverkar och både våra personliga erfarenheter i livet och våra olika musikaliska grundstenar gör att låtarna bli typiska för just Within Temptaion.

Just ”The Whole World is Watching” handlar om hur svåra upplevelser eller händelser gör att man kan ändra perspektiv på livet. Skivan handlar om att ta till sig av detta, förändras genom sina erfarenheter och ta vara på livet. Nu.

”It’s about facing your demons, embracing your fears. To live now, not wait for tomorrow. ”Take your moment in time and make it your own moment. ”


SKRIBENT: Linda Hasselblad (linda.hasselblad@rockbladet.se)
INTERVJU: Sharon Den Adel, Withing Temptation

 

within-temptation-hydra-cover

 

LÅTLISTA – HYDRA (SPOTIFY)

 

BANDFAKTA – WITHIN TEMPTATION

BANDMEDLEMAR

Sharon den Adel – Vocals
Robert Westerholt – Guitar (studio)
Stefan Helleblad – Guitar (live, studio)
Ruud Jolie – Lead Guitar
Jeroen van Veen – Bass
Martjin Spierenburg – Keyboards
Mike Coolen – Drums

 

DISCOGRAFI

Hydra (2014)
The Unforgiving (2011)

The Heart of Everything (2007)

The Silent Force (2004)

Mother Earth (2000)

Enter (1997)

 

| HEMSIDA | FACEBOOK | YOUTUBE |

 

Relaterade artiklar