KONSERTRECENSION: Kvelertak – Debaser Ballroom Stockholm 24/1

Kverlertak - Erlend Hjelvik

Vad får du om du blandar trippla gitarrister, en uppstoppad uggla och en sångare som får Duracel-kaninen att verka vara påverkad av valium? Jo ett scentramträdande som sitter som en smäll! Norska Kvelertak gästade stan i fredags och höjde ribban rejält för vad jag sett i form av energi på en scen.

Annons 

 

TH_Kvelertak-140124-123

Kvelertak har med sig två band som support på sin skandinaveinturné: Gerilja och Spiders. Gerilja kommer precis som kvällens huvudband från Norge, Spiders kommer från Sveriges framsida Göteborg. Gemensamt för de båda förbanden är klädvalet, de kör hårt på hippie-temat. Tre man starka Gerilja inleder kvällen. De har ett garageaktigt sound som låter helt ok så här i början av kvällen.

Spiders med Ann-Sofie Hoyles i spetsen tar över efter Gerilja. Deras musik är catchy med galna gitarriff, rappt trumkomp och inslag av tamburin. Mer svängigt men inte helt olikt t.ex. Graveyard. Framträdandet ger en perfekt illusion av att kastas tillbaks till sjuttiotalets början. Jag gillar Ann-Sofies självsäkra framträdande, och när hon drar fram munspelet känns Spiders bara så jävla bra. Jag vill ha mer, vore jag bandbokare skulle jag se till att få dem till stora scenen på Gröna Lund, där skulle de passa som handen i handsken en ljummen sensommarkväll.

Ridån har fortfarande inte fallit när Kvelertak med låten Åpenbaring inleder sin spelning. Det röda tyget är belyst bakifrån och starka strålkastare kastar skuggspel mot publiken. Låtens två minuter långa intro är kvällens enda någorlunda lugna stund, och straxt innan låten kommer igång faller ridån. Vid det här laget är Debasers lokal i Forsgrénska Medborgarhuset fylld till bristningsgränsen. Mycket har man sett på en scen genom åren, men Kvelertaks sångare Erlend Hjelvik bjuder på energi över det vanliga där han far omkring på scen. Med de låtar Kvelertak har i sin garderob hade man kunnat lista ut att det skulle bli fullt ös, vilket det också blir. Men jag förvånas ändå över hur Erlend pallar att köra på i samma tempo hela spelningen. Det tempo du hör på skivorna är exakt vad du får av bandet när de står på scen.

Nog för att publiken går igång på senaste singeln Braune brenn och låten Ulvetid. Men kvällens crescendo är tveklöst en triss av låtar bestående av Fossegrim, Evig vandrar och Blodtørst. Det jag verkligen gillar med Kvelertak är att de sömlöst växlar mellan att spela den hårdaste musik som finns och riffig rock'n'roll utan att man riktigt märker när det sker. Tyvärr är ljudet som vanligt värdelöst om man hamnar ute i pelargångarna.

Älska eller hata Kvelertak, jag väljer det första och hoppas att de snart dyker upp i stan igen.

SKRIBENT & FOTO: Tomas Hellman (tomas.hellman@rockbladet.se)

KOLLA IN SAMTLIGA BILDER FRÅN KONSERTEN


Event: Kvelertak
Support: Gerilja + Spiders
Datum: 24/1-2014
Arena: Debaser Ballroom Stockholm
Omdöme: 10/10

BANDFAKTA

Erlend Hjelvik – Sång
Bjarte Lund Rolland – Gitarr
Maciek Ofstad – Gitarr
Vidar Landa – Gitarr
Marvin Nygaard – Bas
Kjetil Gjermundrød – Trummor

LÅTLISTAN på Spotify:
 

Relaterade artiklar