KONSERTRECENSION: Kylesa – Debaser Strand 18/1

Det är en mörk och kall januarikväll, snön ligger gråbrun på marken och metal-bandet Kylesa från Savannah, Georgia ska spela på Debaser.
Vad skulle kunna vara bättre en sådan kväll? Jag tog med min kamera och delar med mig av en spelning som för en timme värmde upp betongen vid Hornstulls strand
.

Annons 

 

Min kväll börjar lite märkligt, jag står där i kön till Debaser och pratar med vakten. Jag kastar en blick mot kön och tänker direkt att det här kan inte var rätt. Vart är alla smutsiga hårdrockare? I den här kön verkar varenda popsnöre i Stockholm stå vänta på att komma in. Givetvis visar det sig att jag är på fel Debaser, det är bara att kasta sig iväg mot tunnelbanan igen och göra rätt.

Väl på plats i Hornstull konstaterar jag att det är ungefär fyrahundra pers som kommit för att se kvällens huvudband Kylesa. Jag har faktiskt lite svårt att förstå hur det går till rent ekonomiskt, men tar man sig hit innan nio så ser man tre inresta band på Europaturné helt gratis.

Ridån går upp klockan tio och Kylesa inleder spelningen med låten Scapegoat. Introt till låten visar direkt hur fett det är med dubbla trummisar. Det blir liksom en rytmisk dynamik som är otroligt kraftfull. Det tar kanske några låtar innan alla i bandet på riktigt släpper loss för fullt på scenen, men publiken är med från ruta ett. Sångaren Laura Pleasants är förvisso också med från ruta ett, hon strålar av energi och spelglädje och bär bandet tills alla kommit igång.

För att riktigt befästa de psykadeliska inslagen i Kylesas metal så består ljusättnigen av en projektor som lägger ett täckte av sprialmönster som rör sig över bandet. En mardröm för mig som fotograf. Att Phillip Cope inte bara spelar gitarr utan också theremin, ett märkligt elektroniskt instrument som bl.a. ger det karaktäristiska ljudet i gamla skräckfilmer, gör den delen av upplevelsen total.

Spelningen är tyvärr rätt linjär, jag har svårt att sätta fingret på vad jag saknar, men något är det. Kanske kommer min känsa från avsaknaden av mellansnack? Trumsektionen är mustigt fyllig och Lauras framträdande liknar en superstjärnas genom deras timme på Debasers scen. Ett extranummer blir det i form av låten Don´t look back innan bandet kliver av scenen. Spelningen klockar in på nästan exakt en timme. Trist, för det jag saknar i spelningen är småsaker och jag hade lätt kunnat se dem spela en halvtimme till.

Kylesa har spelat sedan 2001 och har gett ut sex album och nästan lika många EP´s. Deras första spelning var tillsammans med Mastodon som spelar i sommar på den nya endagsfestivalen STHLM Fields.

KOLLA IN SAMTLIGA BILDER FRÅN KONSERTEN

Skribent och foto: Tomas Hellman (tomas.hellman@rockbladet.se)
Event: Kylesa
Support act: Sierra + Jagged Vision
Datum: 18/1-2014
Arena: Debaser Strand Stockholm
Omdöme: 7/10

 

BANDFAKTA
Laura Pleasants – Gitarr och sång
Phillip Cope – Gitarr och sång
Carl McGinley – Trummor
Eric Hernandez – Trummor
Chase Rudeseal – Bas

LÅTLISTA
Scapegoat
Unspoken
Hollow severer
Natures predators
Tired climb
Bottom Line
Quicksand
To forget
Long gone
Unknown awareness
We´re taking this
Running red

Don´t look back

Relaterade artiklar