SKIVRECENSION: Bruce Springsteen – High Hopes

Bruce Springsteen har ökat utgivningstakten av skivor i den senare delen av karriären. Inklusive samlingar och livealbum har det släppts i snitt ett album per år sedan 2001. I dagarna kom hans 18:e studioalbum ”High Hopes” som känns lite som en mellanskiva för att blidka fansen i väntan på nästa ”riktiga” skivsläpp.

Med en blandning av outtakes, nyinspelningar och covers blir det en splittrad historia. Dock finns det som alltid några riktiga guldkorn och Springsteen visar i sedvanlig ordning hög lägstanivå.

Det har varit mycket hackande på Tom Morello (tidigare Rage Against The Machine och Audioslave) som lirar gura på flertalet av låtarna och sjunger duett med Springsteen i The Ghost of Tom Joad. Morello hoppade in som ersättare för Steve Van Zant (som spelade in nya avsnitt till TV-serien Lillehammer) i E Street Band på delar av den senaste Wrecking Ball turnén och får nu alltså gästa på denna skiva som också spelades under samma turné. Jag instämmer i kritiken då Morello rent musikaliskt inte tillför något positivt och ytterligare en gitarrist i ett band som redan har tre kompetenta (inklusive Springsteen själv) är mer än nog. Beklagligt också när en av mina stora favoritgitarrister Nils Lofgrens känsliga händer får stå tillbaka för Morellos oljud. Bruce själv har kallat Morello för sin musa och om han får någon form av nytändning av hans medverkan så är det väl bra men jag hoppas verkligen inte han blir permanent medlem i E Street Band nu.

Bland låtarna sticker I’m on fire-klingande Down in the hole, starka The Wall och Suicide-covern Dream Baby Dream ut.

Ständigt aktuella 41 Shots (skrevs ursprungligen om dödsskjutningen av Amadou Diallo i New York 1999) och Steinbeckska The Ghost of Tom Joad (titelspåret från den avskalade skivan som släpptes 1995) är två grymma låtar men har framförts i bättre versioner tidigare. Singelsläppet High Hopes är tillsammans med Just Like Fire Would och This Is Your Sword habila bagateller.

Men även ett mellanalbum med Bossen är bra och efter drygt 40 år i branschen är han fortfarande en stark kraft att räkna med i förhoppningsvis många år framöver!

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
ARTIST: BRUCE SPRINGSTEEN
ALBUM: HIGH HOPES
RELEASEDATUM: 2014-01-14
BETYG: 7/10
BÄSTA LÅT: Dream Baby Dream äger och är Springsteens bästa sånginsats på skivan.
SÄMSTA LÅT: Harry’s Place hade gärna fått förbli en outtake.

LÅTLISTA

|HEMSIDA| |FACEBOOK| |COMMUNITY|

Relaterade artiklar