INTERVJU: BatAAr-Albumet MEMORIA är som en samling minnen

LÄS INTERVJUN PÅ ENGELSKA HÄR.

BatAAr är tillbaka i Sverige efter en kortare turné i Japan. De börjar göra ett namn för sig själva utomlands med deras unika musikstil "Artmetal". Under det kommande året väntar släppet av ett mini-album.             
—Albumet MEMORIA är som en samling minnen, helt enkelt, säger Patrik. 

BatAAr2013
Foto: Emelie Lager

Er musik låter ganska annorlunda från vad jag hört tidigare inom metalscenen. Hur har ni kommit att utveckla ert sound och vad får ni för reaktioner på musiken ni spelar? 

Patrik: Utvecklingen av vårt sound har skett under en mycket lång tid då BatAAr i sin absolut tidigaste form, som ett gäng jammande gymnasiepolare, verkligen började på noll, utan någon som helst kunskap om vad vi sysslade med. Sen dess har vissa medlemmar kommit och gått, tills vi blev den nuvarande line-up:en som vi bestämde oss för att musik verkligen är det vi lever och brinner för.

Patrik: När vi spelar för folk som aldrig hört oss i Sverige blir de chockade över vår image och hur många genrer och stilar vi hoppar mellan i vår musik, och när vi spelar i Japan blir folk chockade över hur tungt sound vi kan åstadkomma.

Simon: Vi kallar vår musikstil för ”Art Metal”. Art Metal handlar om att förmedla känslor ur ett helhetsperspektiv! Allt räknas, inget görs utan en tanke bakom och våran suktan efter att ligga steget före hörs och syns i varje detalj! Konst – eller ”art” då – kommer alltid vara ett begrepp som är öppet för tolkning och skapar kontroverser, precis som våran musik, våran stil och till och med meningen bakom namnet BatAAr. Du kommer aldrig att höra eller se något förlegat och uttjatat från våran sida. Den saken är säker!

Jag gillar verkligen er stil och ni är jävligt snygga i musikvideon för singeln ”THE DISTANCE” som fått över 35 000 visningar på Youtube. Där läste jag något i kommentarerna om ”stilen” Visual Kei. Vad är det och håller ni med om att ni har drag från den här stilen?

Patrik: Visual kei är ett fenomen från Japan där band lägger lika stor fokus på sin image som sin musik för att skapa ett gjutet helhetsintryck. Det har funnits i Sverige ett tag men fått lite mainstream-uppmärksamhet på sistone tack vare Melodifestivalen och Yohio. Visual kei uppkom i början av 80-talet som ett sorts uppror mot samhället och gav band en chans att uttrycka sig själva på fler sätt än bara genom sin musik. Självklart finns det en baksida till det här, och det är att många band även får alldeles för mycket credd enbart för hur de ser ut. Det börjar vi se prov på även i Sverige.

Det finns definitivt inslag av visual kei i vad vi sysslar med då vi har minst två stycken i bandet som älskar japansk musik och estetik, men det är inte någon sorts primär fokus, utan det utgör bara en del av hela vårt egna koncept, som då är Art Metal. Det visuella är väldigt viktigt för oss, men musiken kommer alltid att komma först i alla lägen. Så man kan säga att de inslag av visual kei som finns i BatAAr är de ursprungliga,  de rebelliska, de som innehåller strävan efter att vara annorlunda och kunna uttrycka sig själva på fler sätt än bara via musiken!

 

 

Vart har ni er största fanbase?

Seb: Mycket bra fråga. Det känns som att vi får allra mest stöd från länder i Sydamerika. De är väldigt passionerade där. Tätt följt av Japan och centrala Europa, som Tyskland och Frankrike!

Patrik: Ibland känns det som att folk här i Sverige inte riktigt är redo för vad vi sysslar med än. Man gillar fasta genre-stämplar och band som låter likadant på varje skiva och stjäl alla sina riff från At the Gates här. Men den yngre generationen verkar mycket mer mottaglig för nyskapande, och det lossnar bara mer och mer.

Från vad jag förstått så har ni nyligen avslutat en kortare turné i Japan. Kan ni berätta om mottagandet där? Vad är det roligaste minnet från resan?

Patrik: Mottagandet i Japan var helt fantastiskt. Allting är på en helt annan nivå, och alla har en helt annan mentalitet än i Sverige när det gäller live-arrangemang. Om något skulle krisa innan en spelning i Sverige så reagerar ofta ljudtekniker med ett axelryck och ett ”det löser sig ändå”, medans de i Japan är extremt noga med detaljer och gör allt för att man ska få som man vill, oavsett hur ”låg nivå” man ligger på som band.

Tobias: Det kom även otroligt mycket fans till våra spelningar. Den där typen som skriker med i alla låttexter även om de inte förstår språket eller vet vad vi sjunger om, som gav oss dyra presenter efteråt och föll ihop i tårar för att vi gick med på att ta bilder tillsammans och så vidare. Man fick verkligen en sorts självförtroende-boost!

Jake: Att vi även fick gå på många grymma efterfester och festa tillsammans med musiker som är legender där borta var ju helt otroligt för mig, som är så förtjust i Japan tillsammans med Patrik. Det var helt otroligt att få träffa många av sina hjältar. Det som kan tyckas lite synd är väl att inte särskilt många i Sverige vet vilka de är! (skrattar).

Seb: Mitt bästa minne från Japan är helt klart spelningarna i sig, allt underbart folk som kom, och maten var även den ett stort plus! Det fanns ett ställe som serverar ramen (japansk nudelsoppa) som vi blev stammisar på. Otroligt gott!

Simon: Vi har alla många fina minnen från Japan. Men jag tror att det jag kommer minnas mest är alla möten med fans, alla andra artister, stora som små som vi fick privilegiet att träffa! Men även de vardagliga sakerna: restauranger, utelivet och alla skratt!

Vad är musikskapandet för er? Vad är det som driver er? Vad är det som inspirerar er till att skriva bra musik?

Patrik: Jag skriver majoriteten av all musik, med input från alla andra medlemmar. Vi inspireras i princip av allt. Egna upplevelser, känslor, band vi tycker om, saker vi inte tycker om. Vi har bara ett stort behov av att få uttrycka vad vi har inom oss.

Simon: Ibland är det strävan efter att göra något bättre än normen. Men oftast är det inte svårare än att vi känner att vårt sound behövs tas i en viss riktning/behöver en viss sorts låt för att inte bli stelt! Sedan sätter vi oss oftast och diskuterar/modifierar en stomme av en låt (skriven av Patrik för det mesta) och lägger våran personliga touch på det i den mån vi kan! Detta brukar resultera i låtar som andas "5 separata själar" i varje takt!

Patrik: Vi prioriterar ofta mångsidighet, saker vi inte gjort tidigare och att sticka ut framför säkra kort när vi tacklar nytt material.

Vem är det som skriver texterna? Vad handlar de om?

Seb: När det kommer till textskrivandet är det jag som står för det mesta. Till vissa låtar ber jag ibland om input från Simon eller Patrik för att se till så att min vision matchar hur de såg för sig att sången och texten skulle bli när de skrev musiken. Vi brukar alltid utgå från egna känslor och upplevelser och hur vi ser situationer, men vi gillar att lämna våra texter väldigt öppna för egen tolkning. Det är alltid lika kul och intressant när man får höra från fans att de uppfattar en text på ett helt annat sätt än vad man själv tänkte när man skrev den.

Vad har ni på gång just nu?

Tobias: Vi har precis spelat in en ny musikvideo som ska följas upp med en till singel. Detta är något vi kommer avslöja officiellt väldigt snart. Efter den singeln kommer även vårt efterlängtade mini-album ”MEMORIA” som vi har jobbat på väldigt länge! Vi har även ett jättehemligt projekt på G som de flesta kommer smälla av när de får veta om. Vi får tyvärr inte säga något mer om det just nu.

Simon: Man kan säga att vi är i ”full-on-production”-läge just nu. BatAAr-fabriken är inställd på att producera material för att visa upp alla våra olika sidor ännu mer.

Kan ni berätta något om den nya musikvideon ni spelade in nyligen? Är det hemligt eller är det något ni kan säga för att vi ska få en bild av vad vi kan vänta oss? Vart spelades den in?

Patrik: Om man är familjär med vår senaste musikvideo ”THE DISTANCE”, så kan jag avslöja att den nya musikvideon kommer vara raka motsatsen. Jag tror och hoppas att många kommer få sig en chock både av soundet och looken som den nya låten och musikvideon har.

Kommer ni fortsätta producera egna egna musikvideos i framtiden?

Simon: Det är faktiskt jag som står för stor del av produktionen. Allt från regi till klippning osv. Det är något jag känner att jag bara blir bättre på, och vi är redan i planeringsstadiet för ytterligare en musikvideo, så ja, det är definitivt något vi kommer att fortsätta med ett tag framöver!

photo bataar
Foto: Emelie Lager

Om ni fick beskriva er själva med tre ord var: Vad skulle det bli?

Seb: Kreativa, ambitiösa och målmedvetna

Patrik: Stilfulla, ärliga och intensiva.

Simon: Trendsättare, kontroversiella och genomtänkta.

Jake: Kraftfulla, driftiga och ihärdiga.

Tobias: Unika, superlativa och odödliga.

Några planer på att signa till något skivbolag?

Seb: Än så länge har vi klarat oss väldigt bra själva, och det är klart att dörrarna alltid är öppna för eventuella samarbeten. När det kommer ett erbjudande som tilltalar oss tillräckligt så skulle det inte finnas någon anledning för oss att tacka nej, liksom.

Simon: Vi lyckas ju redan åstadkomma väldigt många saker själva på en nivå som både mäter sig och sträcker sig förbi kvalitén på vad många signade band gör. Om någon känner sig manad att hjälpa BatAAr med att nå ännu högre så lyssnar vi gärna.

Har ni några planer på att släppa ett album?

Simon: Vi har ett mini-album färdigmastrat och klart. Det väntar på release som sker någon gång i år när vi känner att tiden är rätt. Det är en kulmination av allt vi sysslat med sedan vi bestämde oss för att fokusera helhjärtat på musik för ett par år sedan.

Patrik: Mini-albumets titel, ”MEMORIA”, återspeglar att detta är en samling av det absolut bästa vi har åstadkommit. Det finns till exempel en låt på mini-albumet som vi jobbat aktivt på i 5 hela år. "MEMORIA" är som en samling minnen, helt enkelt. Vi får inte riktigt avslöja något om album arten än, men jag tror att de som är inbitna fans av BatAAr kommer att få sig en väldigt positiv chock när vi visar upp den och de även får veta vem som jobbat fram den åt oss.

BANDFAKTA – BatAAr

MEDLEMMAR

Seb – Sång
Patrik – Gitarr
Simon – Gitarr
Jake – Bas
Tobias – Trummor

SKRIBENT: Malene Aakre (malene.aakre@rockbladet.se)
FOTO: Emelie Lager

Relaterade artiklar