INTERVJU: BLACKWATER – Supportar Steel Panther och spelar in debutalbum!

Blackwater är bandet som premiärgiggade inför ett fullsatt ”The Roxy” med Eddie Van Halen i publiken. Bara 4 dagar tidigare var första tillfället de repade tillsammans som ett band i samma rum. ”Helt galet, konstaterar Peter som är bandets bassist. Och nu är vi förband åt Steel Panther på deras Skandinavienturné och vår debutplatta ska spelas in och släppas, så det är mycket kul på gång.”

BLACKWATER (1 av 1)

 

Låter som en rolig start för ett band! Hur gick det egentligen till när Blackwater bildades?

”Blackwater bildades för ganska prick 1 år sedan ur askan av April Divine (Per och Peter) samt Cervello/Counterpoint (Jay Bartlett). Vi hoppade av April Divine och bestämde sig för att starta ett nytt band. Vi ville göra något internationellt och började jobba med några polare i Sydamerika, vilka kände till en ung talangfull kille vid namn Jay Bartlett”, berättar Per och Peter.

”Efter att ha skickat runt låtidéer i någon vecka kände vi att det var vi tre som funkade bäst ihop och bestämde oss för att i stället köra bara på oss. Jay kom med ett gäng låtar som var riktigt grymma, vi bestämda oss för bandnamnet och satte planer i verket”, säger Peter.

 

Och nu är ni alltså ute som support till Steel Panther. Hur är det att turnera med dem?

”Turnén har varit en fantastisk erfarenhet för oss som band hittills. Vi är redan Steel Panther fans men det som gör det extra speciellt är att de och deras crew verkligen är de bästa tänkbara att få turnera med. Det är tack vare dem som vi varje dag får bästa möjliga ljud och de välkomnade oss in i familjen med öppna armar från första stund när vi soundcheckade i Köpenhamn. Vi älskar att dela scenen med de här killarna och det verkar som banden passat varandra bra både vad gäller energi och stil. Publiken har varit väldigt mottagliga för Blackwater vilket har gjort att vi har kunnat få igång dem inför Steel Panther. Turnén har varit det perfekta sättet att avrunda vårt första år som band!”

 

Hur såg första tiden ut som nybildat band med sångaren boendes i UK och ni andra här i Sverige?

”Vi fick lösa det praktiska genom att öva på varsitt håll. Första tiden gick det undan minst sagt. Vi fick en enorm respons på de demos vi skickade ut till branschfolk och i samma veva blev vi inbjuda till att göra ett showcase på anrika The Roxy i LA som förband till Tremonti (creed/alter bridge gitarristens soloprojekt), ” berättar Jay.

”Vi fixade ihop allt och såg till att ta nya pressbilder när Jay kom till Sverige för att lira ett sista gig med sitt dåvarande band Cervello”, fortsätter Peter.

”Det var också då vi träffades i person för första gången. Två veckor efter detta var det produktionsrep i tre dagar. Då hade vi aldrig lirat ihop alla tre. Fyra dagar senare stod vi på scen på ett fullsatt The Roxy inför 500 personer med Eddie Van Halen i publiken!” fyller Per i.

 

Vad kan ni säga om albumet som släpps 30 maj?

”Vi har skrivit på plattan till och från under nästan ett år. På så vis har vi kunnat göra demos av de starkaste låtidéerna för att lyssna på dem under en längre period och inse vad som fastnar och funkar till skillnad från det man tröttnar på ganska fort.  Resultatet är att vi har skrivit 17 låtar av vilka vi valt ut 11 som vi tror är både de starkaste låtarna och bästa mixen av allt Blackwater representerar. Tuffare ”In your face-rock”, låtar att sjunga med till, ballader och till och med låtar med lite mörkare melodiska partier på sina ställen. Vi ville verkligen göra plattan lite ”råare” eftersom det trots allt är så som vi spelar live. Samtidigt vill vi behålla en ren och slagkraftig ton liknande det man finner i exempelvis Nickelbacks Dark Horse, Shinedowns Sound Of Madness och Papa Roach’s Time For Annihilation för att nämna några produktioner vi gillar.”

 

Kan ni sammanfatta vad som hunnits med under Blackwaters första år?

”Vi har bland annat hunnit med tre releasefester i våra respektive hemstäder varav en på riktigt häftiga The 100 club i London. Vi fortsatte producera material efter singeln och under sommaren 2013 gjorde vi några klubb- och festivalspelningar i Sverige för att spela ihop oss. Under hösten var vi förband till Takida samt till amerikanska Halestorm under deras Sverigespelningar. Efter den turnén spelade vi in Singeln "High Coast Heroes" med Modo hockey, de lirar den i Arenan under hemmamatcher bland annat”.

”Jag har spelat i Modo och det är lite som min hyllning till klubben”, säger Per. Singeln låg 1:a på Itunes svenska rocklista och bland topp 10 under en vecka på totala listan. 

sång grön (1 av 1)
(Foto: Caught by Cat Photography, Blackwater & Halestorm, Brewhouse 2013)

 

Första singel ”By Day And By Night” släpptes i samarbete med Cancer research UK?

”Ja, anledningen till att vi gjorde detta är för att låten handlar om just cancer och hur det påverkar en när en anhörig drabbas. Jag skrev den när en bandmedlem mitt under pågående turné fick cancer besked gällande en anhörig”, berättar Jay.

”Alla intäkter från singeln gick oavkortat till Cancer Research UK. Våra sponsorer skänkte gitarrer, trumprylar m.m. som vi lottade ut bland donatorerna.”

 

Kolla in musikvideon "By Day & By Night":

 

Hur funkar det att repa ihop när ni inte bor i samma land?

”Det funkar bra, vi kör väldigt koncentrerat och effektivt när vi väl träffas. Vilket gör att vi hinner mycket. Alla är väldigt erfarna så vi vet vad vi behöver slipa på.”

 

Vad väntar härnäst?

”Så snart vi slutfört Skandinavienturnén med Steel Panther i februari går vi in i studion för att färdigställa albumet inför världspremiären 30 maj. För att fira detta håller vi ett releaseparty i Örnsköldsvik som är Pers hemstad, på Fjällräven Center Arena 14 juni. Förutom att vi självklart promotar nya plattan så kommer fler grymma band såsom Smash Into Pieces och H.E.A.T att spela. Vi ser fram emot att släppa plattan och komma ut på vägarna igen i sommar!”

 

SKRIBENT: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)
FOTO: Caughtbycat.com (cathrin.linne@rockbladet.se)

 

BLACKWATER_scen (1 av 1)

 

BANDFAKTA – BLACK WATER

MEDLEMMAR

Jay Bartlett – sång/gitarr
Peter Uvén – bas
Per Karlsson – trummor

FACEBOOK | 

Relaterade artiklar