INTERVJU: Toumas Holopianen från Nightwish!

Han är mest känd för att skriva låtar för Nightwish och håller bandets keyboard i shack! Rockbladet har träffat honom för en intervju om hans aktuella solokarriär, samt om livet som bandmedlem.

Tuomas-Press2013

Hur är läget Toumas?

Det är bra tack! Dock har det varit rätt hektiskt på sista tiden! Det har varit mycket arbete med det nya soloalbumet som måste bli klart, men annars är det bra!

Du har kört ensam nu ett tag utan Nightwish, hur har det varit?

Det har varit en rolig tid, dock är det ungefär samma process som görs när vi spelar in med Nightwish. Det är i stort sett samma musiker som gästspelar på soloalbumet som det är när vi spelar in med Nightwish! Men det är ju alltid kul att upptäcka ny mark, så det har varit en grym tid!

Vad har varit roligast i skapandet av ditt nya album?

Själva låtskrivandet har varit riktigt kul! Jag har säkert lät boken om Joakim Von Ankas äventyr 50 gånger för att få till den rätta stilen. Det har även varit kul att arbeta med Don Rosa, som även dyker upp i musikvideon!

På ditt nya album är det olika gästmusiker som till exempel ”The London Orchestra”, och ”The Metro Voices”. Hur har det varit att arbeta med dem?

Det har varit riktigt kul! Det är det alltid med dem. Vi har arbetat med dem sedan 2004 så man känner ju dem vilket är kul! Man vet att man kan lita på dem och att de gör ett bra jobb! Ett bevis på att de gillar det dem gör är att cello-spelarna headbangar medan vi spelar in!

Hur kom det sig att du ville köra solo?

Jag har växt upp med Disney, och speciellt Don Rosa. I och med att albumet handlar om Joakim Von Ankas äventyr som ligger mig nära hjärtat kände jag att det var bäst att satsa själv och göra det mer personligt. Det hade inte passat Nightwish då de övriga bandmedlemmarna inte har samma koppling till boken som jag har.

Varför valde du just att basera skivan på Joakim Von Ankas äventyr?

Det är min absoluta favorit fiction-bok. Den handlar i stort sett endast om Joakim Von Anka vilket gör att man följer hans resa från början till slut. Det ville jag göra någonting av! Jag ville omvandla boken av Don Rosa till musik.

Har du några influenser i skapandet av albumet?

Don Rosa självklart. Det är ju hans bok som albumet är baserat på. Även Hans Zimmer (gjort mycket filmmusik. T.ex till Inception, Batman etc.). Enya har även haft lite påverkan här och där!

Vilken roll har du i Nightwish, hur är du som person?

Jag skulle säga att jag är den som håller ihop allting, den som håller ihop trådarna. Jag är även producent så det är en viktig roll självklart!

Kommer du turnéra något själv som soloartist?

Nej inte vad jag vet i nuläget. Det skulle ju självklart vara kul, men just nu ska jag koncentrera mig på Nightwish.

Hur har Nightwish påverkats av bytet av sångerska?

Det har gått bra! Det är alltid svårt för band när de måste byta ut medlemmar, men det har gått bra hos både fansen och oss. Framtiden ser mycket ljus ut!

Hur tror du fansen kommer reagera på din solokarriär?

Jag tror att det kommer tas emot bra! Det är ganska olikt Nightwish, då det inte har så mycket att göra med metal. Det är dock samma orkester, låtskrivare etc. Nej, jag tror att det kommer bli bra det här!

Finns det något i dagsläget som du kan berätta om framtiden för dig?

Nu satsar vi stenhårt på Nightwish! Nästa Juli ska vi försöka sätta igång att spela in ett nytt album. Om allt fungerar som det ska under processen beräknas albumet komma ut ungefär i maj 2015. Den 2 april kommer även soloalbumet från Toumas ut!

Fakta om Toumas Holopainen;

Toumas har länge varit låtskrivare samt keyboardist i det finska hårdrocksbandet Nightiwish. Under 2013 har dock Toumas satsat på ett soloalbum baserat på Joakim Von Ankas äventyr. En bok som ligger honom vart om hjärtat, och något som han länge velat göra musik av.

Kolla in smakprovet från Toumas nya soloalbum nedan!

Reporter: Marcus Aldrin

Intervju: Toumas Holopainen

Relaterade artiklar