KONSERTRECENSION: Behemoth – Tyrol – 25/2

Adam Nergal Darski har lyckats att bekämpa den nästan oövervinerliga leukemin samtidigt som den polska kyrkan har misslyckats att tysta hans högst obekväma röst. Nyligen frikändes han i domstol där han stod åtalad för att "ha sårat religösa känslor" när han under en konsert i hemlandet Polen rev ut sidor ur Bibeln och kallade den katolska kyrkan för ”den mest mordiska sekten på planeten”. När han, tillsammans med sitt Behemoth, ställer sig på Tyrols scen och säger: It's great to be fucking alive, vet hela pubiken att han han menar det – på riktigt. I utkanten finns kampen men i centrum finns segern!

Behemoth_Minna_Ridderstolpe_02

Behemoth skapades av Adam Nergal Darski vid 14 års ålder. Debutalbumet Sventevith (Storming Near the Baltic) gavs ut 1995. Behemoth har sedan starten erhållit omdömet som ett av det mest betydelsefulla extreme metal-bandet från Polen. Bandets namn härstammar från den grekiska mytologin och syftar på den underjordiska guden – Behemoth. Adam Nergal Darski är en extremt multibegåvad artist, han är bandets gitarrist och skriver all musik samt de flesta texterna, dessutom producerar han det mesta av bandets material. Bandets musikstil har pendlat mellan black metal och death metal och de var ett av de allra första black metalbanden.

Adam Nergal Darski fick diagnosen leukemi kort efter Behemoths spelning på Sweden Rock i juni 2010 och en benmärgstransplantation genomfördes. Men med Adams höga ambitioner och hans vilja att skapa musik lades därmed grunden till "The Satanist".  Hösten 2012 släpptes Adam Darskis självbiografi som på polska bär titeln "Sacrum profanum – spowiedz heretyka". Boken har blivit en oväntad succé och sålt över fyrtiotusen exemplar. Eftersom intresset varit så stort för boken håller den äntligen på att översättas till engelska. Under åren har bandet jobbat med den nya plattan och att det tog tid lönade sig. Mästerverket släpptes den andra februari i år och kan ses som ett bevis på att Adam segrat. Med "The Satanist" vill han visa hur ofulländad han är, att inte längre vilja vara bäst i världen har gjort underverk för Behemoth

Tyrols scen är enkelt dekorerad. En stor vit backdrop med symbolen för motsvarigheten till treenigheten – men sedd från den mörka sidan. Ett podium där Inferno kommer att ha sin plats, två sideups med bandets logga i metall, tre stativ med symboler och ormhuvuden. Symboler, men även smink och kläder, är en viktig del av framträdandet. "Blow Your Trumpets Gabriel" blir en grym inledning och samspelet mellan Nergals stämma, Orions basgångar och Infernos trumspel låter fruktansvärt vackert och när trumpeterna ljuder är hela publiken i trans. Kvällens höjdpunkter är "Ora Pro Nobis Lucifer", "Slaves Shall Serve", "Furor Divinus" och "The Satanist". Den sistnämnda känns som en ritual när Nergal kommer ut med rökelse och sprider röken framme vid scenkanten. Och vi kommer aldrig att glömma när han säger "It's great to be fucking alive". Det är tack vare honom som Behemoth står här framför oss ikväll och bjuder på den allra bästa underhållningen som vi kan tänka oss. En symbios mellan kaos och melancholi med en sällan skådad medvetenhet och intelligens. "O Father O Satan O Sun" är det perfekta avslutet, oavsett vad det är som ska avslutas.

Behemoth skapar konst för oss under en tisdagskväll på Tyrol och det är upp till var och en i publiken att tolka den. De levererar musik med ren perfektion och total närvaro. Jag blir även imponerad av publikens insats, hela Tyrol är med Behemoth under deras 75 minuter långa spelning. Den här kvällen går till historien och negativa åsikter är strikt förbjudna. Det är en briljant spelning där storheten ligger i detaljerna. Bandet har alltid haft en oerhört bra liveakt och de är utan tvekan årets starkaste bokning – med gigantisk marginal.

BILDSERIE – BEHEMOTH


Recensent: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
Fotograf: Minna Ridderstolpe (minna.ridderstolpe@rockbladet.se)
Arena: Tyrol / Gröna Lund
Datum: 25 feb 2014
Betyg: 10 / 10

SETLIST:

Intro
Blow Your Trumpets Gabriel 
Ora Pro Nobis Lucifer 
Conquer All 
Decade of Therion 
Paus
As Above So Below 
Slaves Shall Serve 
Paus
Christians to the Lions 
Hidden in a Fog 
Paus
The Satanist 
Ov Fire and the Void 
Furor Divinus 
Alas, Lord Is Upon Me 
At the Left Hand ov God 
Chant for Eschaton 2000 
Encore
O Father O Satan O Sun!

Behemoth

BANDFAKTA – BEHEMOTH

Adam "Nergal" Darski – gitarr, sång 
Zbigniew Robert "Inferno" Promiński – slagverk 
Tomasz "Orion" Wróblewski – bas 
Patryk "Seth" Sztyber – gitarr 

 

Relaterade artiklar