KONSERTRECENSION: Dream Theater – Annexet – 22/4

Bandet som med sin tekniska skicklighet nytände den progressiva hårdrocken i början av 90-talet med deras andra album ”Images And Words”, har haft en lång relation med Sverige. Första gången jag själv hade nöjet att se dem var 1995 på Cirkus i Stockholm och jag hade aldrig sett någonting liknande tidigare. Nu, 19 år senare har de varit här igen och jag har även fått en exklusiv intervju med sångaren James LaBrie som självklart publiceras på rockbladet.se om några dagar.

dream-theater-copyright-fredrik-olofsson-101-6

Dream Theater är definitivt inte för alla, musiken som är svårtillgänglig och komplicerad kräver en hel del av lyssnaren. Om du inte är intresserad av taktbyten, långa solon, melodier som kräver flera lyssningar innan de sätter sig och en spelskicklighet som får de flesta vuxna män att ställa sitt instrument på hyllan och gå hem att gråta i fosterställning… om det inte tilltalar dig, då är Dream Theater antagligen inget för dig.

Publiken som är här ikväll är definitivt fans och vet vad de har att vänta.
Innan den stora duken släpps ned för att avslöja den spartanskt inredda men väldigt snygga scenen så projiceras ett collage på den med rörliga bilder från bandets skivomslag genom tiderna till tonerna av ”False Awakening Suite” från senaste skivan som heter just ”Dream Theater”. Duken släpps ner och giget fullkomligt sparkar igång med ”The Enemy Inside”.
Sångaren James LaBrie är i toppform, hans röst imponerar och håller dessutom hela kvällen. Borta är spontaniteten som präglat tidigare turnéer och välkommen istället till en professionell show som är minutiöst planerad. Videoklipp spelas upp på en storbildsskärm bakom bandet, ljus, lasrar och stroboskop följer med i musiken. Turnén heter ”Along For The Ride Tour/An Evening With Dream Theater” och de skojar inte.

Det här är den hitills enda konserten jag varit på där bandet har en paus i mitten av showen! Några av filmerna som spelas upp medan bandet spelar är precis så pretentiösa som man kan vänta sig av dem men de överraskar stort och visar upp oväntad humor i ”Enigma Machine”, bandet själva har fått bli tecknade figurer, även i pausen så spelas det upp roliga klipp med och om Dream Theater för att underhålla de lyckliga nog att inte behöva springa på toaletten.

Trummisen Mike Mangini har nu hunnit vara med i bandet sedan (officiellt) April 2011 men ses fortfarande som ”den nya killen”, att ersätta Mike Portnoy är inga små skor att fylla men han klarar det med bravur. Klart ett band av den här kalibern måste ha en av världens bästa trummisar och Mangini har slagit inte mindre än 5 världsrekord i World´s Fastest Drummer (WFD) tävlingar. Vad viktigare är att han tillför bandet en energikick som heter duga och han underhåller publiken med humor och personlighet. Ett trumsolo har aldrig varit mindre tråkigt. Jag biter mig själv i tungan men det är sant, jag tolererar hans solo och jag hatar trumsolon.

Konserten varar i inte mindre än 3 timmar! Det otroliga är att publiken inte sviktar, klagar eller ger några tecken på att vilja gå hem. Dream Theater har otroligt hängivna fans och jag står mitt bland fans från Brasilien som åkt hela vägen till Europa bara för att följa bandet och se alla spelningar. Det här är för övrigt Dream Theaters 31:a spelning på turnén.

Vi hinner få höra så gott som hela senaste skivan och även tacksamma djupdykningar i 1994 års ”Awake”, däribland ”Space-Dye Vest” som framförs för första gången live någonsin av Dream Theater på den här turnén, och 1999 års ”Metropolis Part 2: Scenes From A Memory”.
Efter en miljon spelade noter, 19 låtar och musikaliska känslostormar upp och ner så är det slut och trots att mina öronproppar håller på att assimileras in i mitt huvud och till och med mina hälar är domnade, så hade jag kunnat stanna kvar för en eller par låtar till. Sällan har 3 timmar flugit förbi så snabbt.

BILDSERIE – DREAM THEATER

 

REPORTER & FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Dream Theater
ARENA: Annexet (Globen) / Stockholm
DATUM: 2014-02-22
BÄST: Förutom musiken, produktionen och framförandet, ett väldigt ärligt tack till fansen i Sverige för stödet under alla dessa år från James LaBrie.
KVÄLLENS ÖVERRASKNING: Jag hade väntat mig 99% killar/musiknördar i publiken, det var bara 93.5%.
BETYG: 10/10

 

LÅTLISTA

Act I
(False Awakening Suite)
The Enemy Inside 
The Shattered Fortress 
On the Backs of Angels 
The Looking Glass 
Trial of Tears 
Enigma Machine 
(with drum solo by Mike Mangini)
Along for the Ride 
Breaking All Illusions 

Act II
The Mirror 
Lie 
Lifting Shadows Off a Dream 
Scarred 
Space-Dye Vest 
Illumination Theory 

Encore:
Overture 1928 
Strange Déjà Vu 
The Dance of Eternity 
Finally Free 
(Illumination Theory)
(Outro)

 

BANDFAKTA – DREAM THEATER

MEDLEMMAR
John Petrucci – guitar, backing vocals
John Myung – bass, chapman stick
James LaBrie – lead vocals
Jordan Rudess – keyboards, keytar, continuum fingerboard, harpejji, lap steel guitar
​Mike Mangini – drums, percussion

HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY | 

Relaterade artiklar