KONSERTRECENSION: Finntroll – Klubben, Fryshuset – 19/2

Allt började på en fest i vårt kära grannland Finland 1997, mycket ren sprit och många tankar gjorde att Finntroll bildades. Några månader efter festen bestämde sig Somnium och Katla för att göra en demo och "Rivfader" föddes och resterande bandmedlemmar anslöt sig och bidrog med sina talanger. Två år senare släpptes debutalbumet "Midnattens Widunder" och folket fick smaka på ett koncept på en helt ny nivå. Bandet turnerade hårt redan från start och hittade sin publik relativt fort, först i Finland men sedan även i resten av världen. Efter att medlemmar kommit och gått, har bandet sedan 2006 haft en stabil lineup.

Finntroll_25

Trollen har släppt sex album och utvecklingen har varit fenomenal. De sjunger på svenska eftersom grundaren Katla anser att det passar deras image. Finntroll har på senare år blivit lite mer barbariska, speciellt om man jämför med ”Nifelvind” (2010). Den senaste plattan ”Blodsvept” släpptes i mars förra året.

Förbandet för kvällen är finska Battle Beast och de underhåller publiken i väntan på de skräckinjagande trollen. Vi får höra några spår från det självbetitlade albumet och det är låtarna "Black Ninja", "Out Of Control" och "Into The Heart Of Danger" som sticker ut. Bandet ser ut att ha väldigt roligt och ger allt. Noora Louhimo glänser verkligen med sin hesa starka röst. Detta är ett bra liveband. När Battle Beast har tackat för sig kläs scenen in i en stor vit duk med ett troll med stora svarta horn och illröda ögon. 

Senast Finntroll gästade Sverige var hösten 2012, den gången på en båt under Sweden Rocks segel. Förväntningarna inför kvällen är skyhöga och spelningarna i Sverige har stått högt på Finntrolls lista och äntligen är de här.

Introt bildar slutligen startskottet till Blodsvept. Beast Dominator smiter in före alla andra för att påbörja festen. När han slår de första tonerna rusar de resterande trollen in från sina gömmor och publiken är i extas från första början. Ett sällan skådat scenario. Just det, det är varelser vi pratar om. "Ett folk förbannat" dånar aggressivit. Jag blir ännu en gång påmind om harmonin mellan melodin och brutaliteten som bandet leder oss in i, på sitt självsäkra vis. Nästan som om allt annat har upphört att existera, verkligheten drar sig undan.

Finntroll fortsätter att leverera låt efter låt och det blir många låtar på kort tid. Ibland säger Vreth en lite blyg kommentar, i stil med "Tack Stockholm" eller "Kom igen, bättre kan ni.". Men han ger sig inte förrän han fått det gensvar han vill ha. Kvällens höjdpunkt kommer i slutet, precis innan de river av den välkända "Trollhammaren". Vreth utbrister "Okej, efter denna låt går vi alla hem. Nej, just fan – jag ska ju ner till Malmö och sjunga imorgon. Haha." och han får hela publiken att skratta. Klubben i sin totala närvaro bidrar med sin sång, en sista gång. 

Jag har väldigt svårt att hitta annat än minimalistiska detaljer som brister på denna scen. Finntroll är ett visuellt band som ska upplevas live. Trollen har återvänt från skogen och invaderat huvudstaden, ett fruktansvärt vackert återseende. Genom sina sagor visar de oss sin vision av världen och vi älskar det. Trollen är här för att stanna – för alltid i våra svarta hjärtan. 

 

KOLLA HELA BILDSERIEN – FINNTROLL

 

KOLLA HELA BILDSERIEN – BATTLE BEAST

 

Fotograf: Minna Ridderstolpe (minna.ridderstolpe@rockbladet.se)
Recensent: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
ARENA: Arenan / Fryshuset / Stockholm
DATUM: 2014-02-18
Betyg: 9/10
Bäst: Skogsdotter!
Sämst: Att det tog slut.

Finntroll-2013

BANDMEDLEMMAR

Matias Lillmåns (Vreth) – sång
Samuli Ponsimaa (Skrymer) – gitarr
Mikael Karlbom (Routa) – gitarr
Sami Uusitalo (Tundra) – elbas
Henri Sorvali (Trollhorn) – keyboard
Aleksi Virta (Virta) – keyboard live från 2005
Samu Ruotsalainen (Beast Dominator) – trummor

Relaterade artiklar