KONSERTRECENSION: Thirty Seconds To Mars & Twin Atlantic – Arenan – 22/2

Thirty Seconds To Mars är ett väl etablerat band som mer än gärna engagerar sig i bland annat hjälporganisationer och i dagsläget är frontmannen, Jared Leto, dessutom högaktuell för oscarsnomineringen för bästa biroll i filmen Dallas Byers Club. Publiken hade köat sedan nästan fyra timmar innan förbandet Twin Atlantic skulle gå på scenen och stämningen var, minst sagt, förväntansfull.

30sec2mars-gronan-11
(FOTO: Thirty Seconds To Mars, Gröna Lund 2013, Micke Andersson)

Förbandet Twin Atlantic är ett pop-rock-punkband från Glasgow, Skottland, och bandets ursprung är tydligt. Dialekten hörs inte bara i tal utan även i sången och det är, för mig, en del av charmen med just Twin Atlantic.

De levererar sina låtar med energi och glädje och inte minst sångaren Sam McTrusty studsar runt på scen så ofta han har möjlighet. Olyckligtvis hörs sången dåligt i början på spelningen, men det åtgärdas och resten av konserten briljerar Twin Atlantic. Bästa låten ikväll blir utan tvekan Make A Beast Of Myself, men även Edit Me och Free är grymt bra. Jag ser fram emot att få höra bandets kommande album.

Då jag fått uppleva Thirty Seconds To Mars på Gröna Lund i somras visste jag redan vad bandet kunde leverera och hoppades på samma kvalitét även denna spelning. Efter en längre paus efter förbandet klivit av scenen blir det kolsvart och det känns som hela publiken bara skriker rakt ut. Introt på Birth drar igång samtidigt som strålkastarna tänds, en ridå av tyg faller och den triangelformade symbol som representerar Thirty Seconds To Mars uppenbarar sig. Säga vad man vill om Jared Leto och resten av Thirty Seconds To Mars, men de har full koll på det teatraliska och vet hur man får igång publiken.

Jared Leto är svårslagen i låtar som City Of AngelsThis Is War och Up in the Air, men i låtarna Hurricane och The Kill (Bury Me) briljerar han verkligen. Jag förvånas lite av att bandet kör en cover av Rihanna’s låt Stay, men de gör den riktigt bra. Closer to the Edge hade jag gärna hört i original, men den är helt ok även akustiskt.

Det som är typiskt för just Thirty Seconds To Mars’ spelningar är dock den intimitet de har till sin publik. Jared Leto tar vid flera tillfällen upp fans på scenen. Det är något som blivit en självklar del av bandets spelningar och som jag misstänker är något som lockar många fans att trängas framme vid scenkanten.   

Extra roligt just denna spelning är när Jared Leto berättar att hans goda vän Noomy Rapace står bakom scen och frågar om hon inte kan komma ut och lära honom en fras på svenska. Publiken väljer ”Vill du ligga?” och Jared Leto ropar ut det fler gånger innan han får veta vad frasen betyder, varpå han skrattar till och utrycker ”You disgustingly dirty swedes”.

Pga av att Thirty Seconds To Mars både krävde kontrakt och fotograferande från långt avstånd så valde vi på Rockbladet.se att avstå från att ta några bilder den här kvällen. Däremot så togs det bilder på kvällens förband Twin Atlantic.

BILDSERIE – TWIN ATLANTIC

 

SKRIBENT: Linda Hasselblad (linda.hasselblad@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Thirty Seconds To Mars + Twin Atlantic
ARENA: Arenan / Fryshuset / Stockholm
DATUM: 2014-02-22
BETYG: 8/10
BÄST: Den nära kontakten med publiken.

 

SETLIST – THIRTY SECONDS TO MARS

Birth
Night of the Hunter
Search and Destroy
This Is War
Conquistador
Kings and Queens
Do or Die (Acapella intro; Acapella outro)
City of Angels (Sing-a-long intro)

Akustiskt

Save Me (Intro instrumental; partial)
Attack 
(Chorus)
Northern Lights
(Chorus)
End of All Days (1 verse partial + chorus) 
Up in the Air (1 verse)
Hurricane
The Kill (Bury Me)
Stay (Rihanna Cover)
Closer to the Edge (Ext. intro; Chant intro; Ext. outro)

Encore

Bright Lights
Up in the Air (Ext. intro; Ext bridge; Ext. outro; fans on stage)

 

BANDFAKTA – THIRTY SECONDS TO MARS

MEDLEMMAR

Jared Leto

Shannon Leto

Tomo Miličević


HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

 

 

BANDFAKTA – TWIN ATLANTIC

MEDLEMMAR

Sam McTrusty
Barry McKenna
Ross McNae
​Craig Kneale

HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

 

 

Relaterade artiklar