SKIVRECENSION: Trivium – Vengeance Falls

Den 8 oktober 2013 satt jag och ögnade igenom min skräppost, vilket jag vanligtvis aldrig gör. Jag gjorde det utan att tänka på det djupare. Då såg jag ett mail som stack ut från de tusen andra mailen, nämligen med ämnesraden innehållande både Trivium och M&G. Jag läste och det visade sig att jag hade vunnit en träff med bandet. En vecka senare stod jag förväntansfull vid platsen där alla skulle mötas upp. Killarna var lika trevliga som jag hade föreställt mig dessa grabbar i fantasin, vi fick även lyssna igenom albumet före alla andra. En skivrecension var det minsta jag kunde göra för att visa min tacksamhet.

Trivium

Jag bestämde mig för att ge skivan en andra chans, fullt medveten om att jag kanske skulle bli besviken. Men så blev det inte, utan tvärtom. Den har växt inom mig och blivit en del utav min vardag. 

Blytunga riff, underbar sång och brutalt rå growl dominerar dessa tolv låtar. Genom den nästan femtio minuter långa skivan blir det ett konstant mangel av tung musik, skickliga riff och känslor. Dessa grabbar låter inte lyssnaren att slappna av en sekund. Jag får lite Metallica-vibbar, vilket i det här fallet är ett bra tecken.

Musiken är vackert formad kring Heafys sång, på något sätt anpassad efter honom. "To Believe", "At The End Of This War", "Vengeance Falls" och "Wake[The End Is Nigh]" glänser extra mycket. Vissa partier är nästintill trallvänliga utan att bli töntiga. 

Denna platta trollbinder både de hängivna fansen men också de som gillar lite mer modern metal. Trivium är ett band som skapar nya lagar inom sitt stora kungadöme, lagar som gör att kungariket expanderar med en fruktansvärd fart. Där In Waves föll förra gången, där tog Venegance Falls vid och en ny standard har bildats. Bandet är starkare än någonsin och Heafys stämma med hans skickliga musikaliska sida har bidragit mycket till bandets karriär. Rösten är både intensiv och sårbar, vilket är den perfekta kombinationen för att få mitt hjärta att slå ett extra slag.
Vägen till total framgång har äntligen visat sig, och Trivium verkar ha hittat den. 

Vengeance Falls har fått mycket kritik för att vara som alla andra metal plattor nuförtiden. Men om ett band inte vågar att satsa kretsar de på samma bana utan att utvecklas. Med texterna och den melodirika musiken fångade de min totala uppmärksamhet och jag kan knappt vänta tills jag får se dessa grabbar uppträda på en scen i huvudstaden.

Recensent: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
Band: Trivium
Titel: Vengeance Falls
Genre: Metal
Skivbolag: Roadrunner Records
Releasedatum: 2013-10-15 
Betyg: 9/10
fedaultuserpic

BANDFAKTA – TRIVIUM

Matt Heafy – sång, kompgitarr
Corey Beaulieu – gitarr, sång
Paolo Gregoletto – bas, sång
Nick Augusto – trummor

DISKOGRAFI

Ember to Inferno
Ascendancy
The Crusade
Shogun
 In Waves
Venegance Falls

http://www.trivium.org/

Relaterade artiklar