INTERVJU: Chronolyth – Gitarristen Alex Nisiriou talar ut

(READ THE ARTICLE IN ENGLISH)

Chronolyth är det australienska bandet som bildades 2011 och har två australienska turnéer (som headline), festivaleruppträdanden, tre musikvideor, flera singlar och ett kritikerrosat debutalbum bakom sig. "Vi är stolta över att kunna säga att allt som vi uppnått hittills har släppts, promotats och finansierats av oss själva. Med undantag för det viktigaste elementet av allt; fansen!"

Chronolyth-Bandbild2013-Luke-McClean

Vilka influenser har inspirerat ert sound?

Allt från Metallica, In Flames och Devildriver till Iron Maiden och allt däremellan. Vi kännetecknas av något grooveorienterat melodiskt, ofta jämfört med undergenrer inom groovemetal och melodisk dödsmetal. Vi har tagit amerikansk groove och mixat med europeisk melodi och lagt på en australiensisk tvist. Flera av oss är influerade av black metal, symfonisk musik och genrer utanför metal också.

 

Hur blev responsen på er debutsingel "Bitter Reflection" som släpptes i november 2012, och vad hände efteråt? 

I och med debutsingeln växte vi snabbt underground över hela Australien, i flera europeiska länder och till och med i USA. Det sporrade oss att ge oss ut och promota oss genom en turné genom Australien innan vi gick in i studion för att spela in debutplattan.

 

Vad är storyn bakom Chronolyth?

Bandet bildades 2011 av mig (Alex Nisiriou) och Hamish McSorley men har genomgått stora förändringar av line up såväl som namnbyte på grund av problem med copyright. Dagens line up introducerades under namnet Chronolyth under 2012.

 

 

Första albumet "Sovereign" släpptes i december 2013. Hur vill du beskriva plattan?

Hela albumet följer textmässigt ett tema om korruption, makt och myndigheter och berör ämnen inom politik, religion, personliga strider och så vidare. Många av låtarna är fria för lyssnarens egen tolkning av vad de syftar till. Gensvaret runt om i världen har varit fenomenalt! Det är överväldigande att veta att människor på andra sidan klotet gillar vår musik så mycket, för att inte säga detsamma om publiken hemma i vårt eget land

Jag (Alex) skrev och arrangerade den mesta av musiken på nya albumet, tillsammans med Hamish (sång) som skrev alla texter och två av låtarna. Ben (gitarr) samskrev två av låtarna med mig vilket bidrog till variation.

 

Något ni vill dela med oss från inspelningsprocessen?

Vi hade 10 dagar på oss att spela in hela plattan men vi fick lov att förlänga tiden med ett par extra dagar för att få bästa möjliga resultat. Det var ett nöje att jobba med Nik Carpenter (Aversions Crown, ROME) och Zeuss (Hatebreed, Whitechapel) för att omvandla live-energin till en lika kraftfull studioprodukt. Resultatet är ett kritikerrosat debutalbum som vi är väldigt glada över!

 

Live vs studio?

Även om vi gillar tiden i studion så är det live som vi känner oss hemma. Våra shower livnär sig på energin från publiken som återspeglas av oss. Det är som ett kretslopp av energi! Förvänta er mycket headbanging, 'circle pits' och svett.

 

Bästa tips för att hantera turnélivet?

Vi gillar att arbeta som en grupp och hålla moralen högt. Det är viktigt att hålla klagomålen för sig själv. Ta hand om varandra men ge sig själv lite personligt utrymme och att vara redo med sitt 'game face' när det är dags att kliva på scen. Förbered turnén med musik som varierar sig från den du spelar eftersom du kommer vilja ha en paus från den, om du alls ska lyssna på musik. Youtube är bra underhållning.

 

Vad händer härnäst?

Just nu ligger vi ute på vägarna med pågående "Sovereignty Australian Tour 2014", som består av 27 datum tvärs över landet. Varje show slår våra förväntningar med fans som ständigt överraskar oss med sin lojalitet. Den här turnén är definitivt höjdpunkten i bandets historia så här långt. Naturligt nog har vi den största andelen fans hemma i Australien men det kan förändras när som helst. Vi har en ny musikvideo till en av låtarna från nya albumet planerad inom närmsta framtiden och vi hoppas på att ta oss utomlands så snart som möjligt.. Vart det blir låter vi fansen avgöra. Vi har också blivit bekräftade att uppträda på Soundwave Festival här i Australien vilket ska bli grymt kul!"

 

Vad sägs om att ta er över hav och land och upp till Sverige?

Faktiskt så råkar Sverige ligga på topp på min turnélista. Vi är goda vänner med Deals Death och de har delat med sig av några svenska ounderground band till oss. Vi är också stora fans av svenska band som In Flames, Dark Tranquillity, At the Gates och många fler.

 

Låter kanon, ni är fans till många Göteborgsband så då hoppas vi se er här snart. Ni är jättevälkomna och tack för att ni delat med er av Chronolyth storyn!

 

SKRIBENT: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)
INTERVJUAT: Alex Nisiriou / Chronolyth
I SAMARBETE MED: CaughtByCat.com

 

BANDFAKTA – CHRONOLYTH

MEDLEMMAR
Hamish McSorley – Vocals
Alex Nisiriou – Guitars
Jimmy Barrett – Bass
Ben Constable – Guitars
Michael Gee – Drums

| FACEBOOK | HEMSIDA |

 

CHRONOLYTH på Spotify

<a href="http://open.spotify.com/album/3hfhTNo2WHVWjH1jj0xriV">Chronolyth – Sovereign</a>

Relaterade artiklar