INTERVJU: Dynazty – Nya albumet och förändringarna i bandet

Det är vår i luften när jag möter Georg och Jonathan på vägen till Dynaztys replokal i Huddinge utanför Stockholm. De är bakis och ser lite trötta ut. George kommer direkt från Göteborgståget efter ännu en föreställning med Rock of Ages på Rondo, men de pratar och skrattar och bjuder frimodigt på hjärtliga kramar till hälsning. Stämningen är god.

Dynazty-Bandbild-2014-Gustav-Sandholm-Andersson
(Foto: Gustav Sandholm Andersson)

Vi möter upp med de övriga nere i repan. Vi ska prata lite om nya skivan och det nya soundet samt givetvis om  Georges makalösa trummande.

För er som är bekanta med Dynazty sedan tidigare är det ingen nyhet att det skett vissa förädringar sedan förra plattan. Efter att bandet kom hem från en turné i Kina, på hösten 2012 och en förbandsturné med Raubtier och Sabaton på vintern samma år, så drog de sig undan för att skriva på nytt material och för att planera sin framtid. Resultatet blev RENATUS, som släpptes den 28 mars. En platta med ett betydligt mörkare och avsevärt starkare sound än något av bandets tidigare alster.

Ut med det gamla och in med det nya
Progress sker sällan utan uppoffringar. Man bröt med det gamla managementet för att få utrymme att utvecklas i sin egen riktning,  och musiken som man skrev skulle bli mindre begränsad till en viss stil och ha mer gemensamt med den musik som medlemmarna själva lyssnar på och diggar till. Den nya given medförde också att Joel Fox Apelgren som tidigare spelat bas,  lämnade sin plats i bandet och ersattes med Jonathan Olsson som snabbt blev en självklar del av Dynazty.

– Det känns asnajs och skitgött, svarar han med varm värmländska på frågan om hur det är att spela med ässen i Dynazty. Han fick inte direkt någon mjukstart. Så gott som genast bar det av på en två veckor lång turné till Kina. Tolv gig, tretton dagar och fem helt nya låtar. Det var ett eldprov, men Jonathan klarade det och han säger:
– Jag kände mig hemma direkt, så det var bara att köra.
Jonathan har ett brett leende och hela tiden nära till ett skratt som smittar och som han är mycket generös med. Något som särskilt George uppskattar.
– Han hittar glädje i det lilla, säger George om sin nye vän. Det är viktigt med en glad inställning och Jonte är askul och man har askul med honom. Han är lättaste människan att umgås med.

George är inte särskilt trist, han heller. Det är få människor som bjuder på så många tillfällen till förnöjelse som han gör. Över lag så är Dynazty ett band som består av glada och varma människor. Kanske är det så när man vet att man är bäst, att man kan kosta på sig att vara ödmjuk?

För bäst är de. Det skvallrar den nya skivan högljutt om.
– Vi ville uppnå full kapacitet. Tidigare har vi utnyttjat kanske femtio procent av vår förmåga. På den här plattan har vi fått utmana oss själva, säger sångaren Nils Molin. Han är noga med att poängtera att låtara fortfarande kommer först och man varit medvetet mån om att inte melodierna skulle försvinna i tekniken.

– Alltid låtarna först, säger han med eftertryck.
Nils tycker det är viktigt att kunna få ta ut svängarna så att man kan få säga vad man menar.

– Det låter kanske klychigt men jag tror att man måste vara ärlig mot sig själv. Nu känns det genuint. Vi var färdiga med det gamla och var nog tvugna att göra det här, annars hade vi tappat drivet. Man måste alltid pusha vidare, säger han. 

Om att de varit ganska osynliga under hela förra året säger Nils att han och bandet ville ta sig den tid de behövde till att skriva och spela in.
– Det var medvetet att stänga ner maskineriet och fundera på vad vi ville och hur vi skulle göra. Nu känns det jättebra. Nu tycker jag att vi har landat i det som i alla fall jag personligen alltid tyckt att vi skulle göra.

De övriga håller med. Love säger att eftersom låtarna är så tekniskt avancerade har man jobbat mycket på att få bra flyt mellan ackord och melodier. Både George och Micke tycker det är kul att ha en anledning att få anstränga sig och de gillar att ha fått utmana sig själva så mycket man kunnat

Utmaning verkar vara ledordet för alla i Dynazty, men särskilt George har en tämligen unik aproach till sitt musicerande. Det verkar vara lite som sport för honom och han har utvecklat en troligen värdsunik trumteknik där han spelar med bara en baskaggepedal.
– Det är roligt att utmana sig själv och hitta på nya tekniker, säger han och fortsätter:
– Det är mycket tack vare Love, som hela tiden petade in fler och fler slag så jag blev tvungen att komma på nå’t.

Vi  har pratat mycket om teknikalitet, men även om att melodierna måste få utrymme, och det får de. RENATUS serverar en typ av metal som inte hörts sedan The Sound of White Noise släpptes av Anthrax för 21 år sedan. RENATUS är alltså inte bara tekniskt närmast fulländad utan bjuder även på intill schlager catchiga refränger, groovigt sväng och nästan trallvänliga melodier och en leadvocal som överträffas av få.

Köp skivan, lyssna på trummorna och tänk på att trummorna spelas av en enda kille med en enda baskagge och en enda pedal. Inga triggar. Det är nästan ofattbart att det ens går att göra, men när du insett vad det innebär så kommer alla moderna metalband att blekna i jämförelse med Dynazty som med RENATUS visar att de är helt oöverträffade i vårt land i vår generation.

BILDSERIE FRÅN RELEASEFESTEN PÅ NALEN 28/3-2014

 

SKRIBENT: Sydney Ankers (sydney.ankers@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)
INTERVJU: Dynazty

 

BANDFAKTA – DYNAZTY

MEDLEMMAR
Nils Molin (vox)
Love Magnusson (guitar)
George Egg (drums)
Mikael Lavér (guitar)
Jonathan Olsson (bass)

FACEBOOK | HEMSIDA |

 

RENATUS – SPOTIFY

<a href="http://open.spotify.com/album/5LWhU3tY3n2DPiJ3m46dRK">Unknown Album</a>

2009 Släpptes första albumet; Bring the Thunder
2011 uppträdde Dynazty som mellanakt i Melodifestivalen, där de framförde sin tolkning av förregånde årets vinnarlåt. Mikael Lavér tillkom som ordinarie medlem efter en turné i UK där han hoppat in som andregitarrist. Samma år släpptes andra plattan; Knock you down.
2012 återvände bandet till Melodifestivalen, denna gången som tävlande. Tredje fullängdaren; Sultans of Sin släppptess, och följdes av turnéer i USA, Kina och Norden.
2013 blev förändringens år med medlemsbyten och nydanat material. Bandet skippade ett par turnéer för att enbart kunna ägna sig åt arbetet med nästa skiva som skulle markera Dynaztys pånyttfödelse.
2014 singeln Starlight gör omedelbar succé när den släpps i Februari det här året som en utsökt försmak på plattan RENATUS som kommer 28 mars.

Relaterade artiklar