INTERVJU: Tomasz Wróblewski från Behemoth

Tomasz Wróblewski är en multibegåvad polsk musiker och låtskrivare. Sedan 2003 är han basist i det extremt populära bandet death metal-Behemoth. Han har dessutom lagt grunden för bandet Vesania där han sjunger, spelar gitarr och skriver bandets texter. När han började i Behemoth valde han artistnamnet Orion. I den grekiska mytologin var Orion son till havsguden Poseidon och är även namnet på en av natthimlens stjärnbilder. Rockbladet fick träffa honom strax innan bandets efterlängtade spelning på Tyrol i slutet av februari.

Annons 

 

Orion_Minna_Ridderstolpe03

– Ni är på er Europaturné med det nyligen släppta albumet ”The Satanist". Idag är det er sjuttonde spelning, har allt gått som planerat?
Orion: Ja, och vi har haft mycket tid för att förbereda oss inför turnén. Det är vår första turné med albumet och vi har gjort om allt från grunden, vilket involverar ändring av scenframträdandet, setlistan och det har tillkommit nya element på scen. Nu har vi bara några konserter kvar i Europa och allt har funkat förvånansvärt bra trots det intensiva livet som vi har. So far so good!

– Ni har mycket mer material än vad som fick plats på ”The Satanist”. Vad var det som gjorde att ni valde just dessa nio spår? Har du en personliga favorit, eller betyder alla låtar lika mycket för dig?
Orion:
Vanligtvis skapas det mycket mer material än vad som egentligen får plats på ett album. Det är svårt att förklara vilka låtar vi väljer, men vi tar de spår som vi ser skapar en helhet. Vissa passar bättre än andra och det är ett gemensamt beslut vi tar när alla låtarna är klara. De som inte fick plats på albumet kommer vi att släppa på en EP. ”O Father O Satan, O Sun” är tveklöst min favoritlåt från senaste albumet, en mycket episk låt med ett långt vackert musikstycke. Vi har även valt att avsluta konserten med just den låten, förut har vi alltid avslutat med ”Lucifer” från "Evangelion". Nu avslutar vi med den eftersom vi tycker att det ger en bra sammanfattning av den upplevelse som vi vill att folk ska få. 

– Var ni medvetna om att detta album skulle bli en succé världen över när ni satt i studion och jobbade med ert album?
Orion: Vi var medvetna om att folk hade skyhöga förväntningar på oss. Allt gick bra med vår förra platta "Evangelion" men det är trots allt fem år sedan vi gav ut vårt senaste verk. Vi lyckades med att skapa upp en förväntansfull atmosfär kring det nya albumet genom att släppa en video och en singel på vinyl innan plattan kom ut. Jag tror att vi värmde upp lyssnarna på bästa möjliga sätt. Responsen från kritikerna världen över har varit lysande, detta är nog den bästa responsen vi fått. Vi är glada av att kunna ta del av den positiva responsen och drivkraften inom oss är starkare än någonsin.

– Vilken utav de nio låtarna var svårast att skapa?
Orion: Jag minns varken vilken som var lättast eller svårast att skapa. Vi jobbar i tremånaders intervall med arrangemangen. Vissa skapas på några timmar medan andra föds till liv under flera veckors tid. Vi arbetar med låtarna dagligen, vi pratar om vad vi tycker och ibland tar det lång tid. Jag vet faktiskt inte om jag tycker att någon låt var särskilt svår att spela in eller om vi lade ner extra mycket tid på just en specifik låt. Jag tror faktiskt att "O Father O Satan, O Sun" var klurigast att få till, det var många olika synpunkter och ideér men framför allt många tagningar, allt för att få fram den rätta känslan och nu är vi väldigt stolta över denna skapelse.

Orion_Minna_Ridderstolpe01

– Turnén kräver mycket av er, både psykiskt och fysiskt. Vad gör ni när ni får möjligheten att koppla av?
Orion: När man spenderar så mycket tid ute på vägarna som vi gör, börjar man att inse att det faktiskt är vårt liv. Vi tar inte semester utan försöker att efterlikna det vanliga livet, äta gott och sova mycket. Visst finns det tillfällen när vi kopplar av och det brukar faktiskt inträffa under våra turneér och då åker var och en hem till sig.

– Vad tycker du om att göra när du får ledigt från turnén?
Orion:
Musiken är mitt liv, när jag inte turnérar så jobbar jag ändå med musik. Jag är producent och har andra band, därför är stunderna som jag har för mig själv väldigt få. När dessa stunder väl dyker upp brukar jag resa bort och göra helt andra saker för att rensa min hjärna.

Har du något speciellt minne från turnén som du vill berätta för Rockbladets läsare? 
Orion: Nej, inte på rak arm. Jag tycker att allt går enligt plan än så länge, alla lever och ingen har brutit något ben!

– Hur ser framtiden ut för Behemoth?
Orion:
Plattan kom ut för tre veckor sedan, så det här har bara påbörjats. Vi räknar med att turnéra i minst två år med "The Satanist". Vi tillåter oss inte att tänka för mycket på framtiden, vi fokuserar på det som händer i just nu. Planerna inför 2015 börjar dock sakta anta en skepnad med eventuella resor och kanske en EP med de låtar som inte passade in på "The Satanist". Det händer mycket just nu därför är den avlägsna framtiden inte lika viktig. Vi trivs där vi befinner oss nu. 
 

BILDSERIE – Tomasz Wróblewski

Reporter: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
Fotograf: Minna Ridderstolpe (minna.ridderstolpe@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar